Cafe Bombon - daje kopa!

Justyna Tomańska 7 lat mieszkała w Hiszpanii. Tam prowadziła swój program podróżniczy. Mariusz Totoszko, wokalista Volver, oprócz pasji, jaką jest dla niego muzyka - miłością darzy także kuchnię. W studiu Dzień Dobry TVN przygotowali cafe Bombon, gazpacho i paellę.

Przepis na Paellę mixta (mieszana)Składniki, 4 porcje:

1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy ) 200 g piersi kurczaka

200 g wieprzowiny

1 czerwona papryka

1 karczoch

2,3 ząbki czosnku

1 duży pomidor

3 łyżki oliwy virgen

1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)

1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki

4 łyżki sosu pomidorowego (passaty)

170 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli

opcjonalnie:

8 - 10 krewetek, langust

garść kalmarów

garść małży

jeśli jest dostępny to krab! może być mrożony

Przygotowanie:

Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni . Podsmażyć cześć owoców

morza najlepiej rozpocząć od kraba jeśli go posiadamy. Około 5 minut .Sciągnąć owoce morza na osobną patelnię. Już nie smażyć. Dodać pozostałą łyżkę oliwy oraz mięso,które wcześniej pokroiliśmy w kosteczkę. Dodać warzywa. Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty. Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy) malże i ozdobić paelle, zmniejszyć ogień do minimum. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Dać do kuchenki. 160-180 stopni na 7 minut. Paellę podawać ciepłą!

Gazpacho

Składniki, 2 - 4 porcje:

1 kg pomidorów

1 ogórek zielony

1 zielona papryka

1/3 cebuli

1 czerwona papryka

1/2 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżeczki octu winnego może być więcej do smaku

około 3/4 - 1 szklanka miąższu z białego pieczywa (opcjonalnie) małe grzaneczki

Cafe BOMBON

kawa espresso małe

mleko słodkie waniliowe lub naturalne kondensowane

Przygotowanie:

Do przezroczystej szklaneczki wlewamy na wysokość małego palca mleko kondensowane. Po czym zalewamy je delikatnie do końca szklanki kawą espresso.

Podajemy gorące i bez cukru. Przed wypiciem - można zamieszać kawę.

Bardzo słodkie deserowe.

Melon z szynką

1 melon

kilka plasterków szynki serrano lub innej hiszpańskiej szynki

kilka kropli oliwy z oliwek

Schłodzony melon kroimy w paski i przekładamy szynką. Można pokropić oliwą z oliwek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości