Bilguun zostanie ojcem! Pokazał nam swoją ukochaną!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Studio Dzień Dobry TVN odwiedził Bilguun Ariunbaatar ze swoją narzeczoną Izabelą Liebert. Za kilka miesięcy Bilguun zostanie ojcem. Jak się poznali i czym ujęła Bilguuna Izabela? Czym zajmuje się jego narzeczona? Nad czym teraz pracuje Bilguun? Dorocie i Marcinowi, w naszej kuchni, opowiedzieli o swoim związku, planach na przyszłość, pracy, a także przyrządzili kaczkę nadziewaną chałką, sałatki i dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą.

 

Kaczka nadziewana chałką moczoną w mleku

Składniki:

2 kg kaczki

1 duża chałka (słodka)

1l mleko 3,2%

1kg cielęciny mielonej

1kg wątróbki gęsiej

0,5kg podgardla

3 cebule żółte

cząber, pieprz czarny

sól, majeranek, czosnek

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Do drobno zmielonej cielęciny dodajemy chałkę namoczoną uprzednio mlekiem (nadmiar mleka odsączamy). Dodajemy gęsią wątróbkę. Utarte żółtka z roztopionym masłem. Doprawiamy cząbrem gałką muszkatołową pieprzem i odrobiną soli. Dodajemy uprzednio podsmażone podgardle z grubo krojoną w kostki cebulą. I wszystko łączymy ze sobą delikatnie dopieszczając koniakiem. Na koniec delikatnie mieszamy wszystko z ubitą pianą z białek by odpowiednio napowietrzyć farsz co doda nam lekkości.

Stary dobry pomysł na uzyskanie miękkiego i soczystego mięsa jest pozostawienie go na ok 12 godzin w kąpieli solankowej ( od 1 do 2 łyżek stołowych soli kamiennej na 1 litr zimnej wody). Jeśli mamy grubo ziarnistą sól ograniczamy się tylko do 1 łyżki stołowej. Najważniejsze by cała kaczka była zanurzona w solance. Odstawiamy do lodówki. Po 12 godzinach wyciągamy kaczkę osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy by lekko przeschła.

Następnie w osuszoną kaczkę wcieramy rozdrobniony czosnek z solą (pamiętamy także o środku) oraz dużą ilością majeranku. Piec należy długo i w niskiej temperaturze. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Mięso kaczki należy do dość tłustych mięs, także nie musimy polewać kaczki z wytopionym tłuszczem które otrzymaliśmy w trakcie pieczenia. Zwłaszcza, że mamy w farszu podgardle (które wytapia się). Ostatnie 20 minut do pół godziny , pozostawiamy kaczkę bez pokrywy. Ostrożnie wyjąć kaczkę z pieca, odstawić na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso.

Sałatki z różnym dresingiem

2x500g pomidorków cherry

papryczka chilli

konfitura z jagód

sos sojowy mały

awokado

ser kozi

cukier trzcinowy

imbir

liście szpinaku

mięta świeża

4 cebule czerwone

czarne oliwki

kolendra świeża

brokuły różyczki

feta grecka

sos balsamiczny

marchew duża

ogórek zielony

oliwa z oliwek

mango

żółta papryka

250 ml jogurtu greckiego

bób

3 limonki

czosnek

100 g orzechów włoskich

musztarda dijon

oregano + pieprz

paczka truskawek

miód płynny

cytryna

Sosy:

Sos awokado z imbirem

sok z limonki

cebula czerwona

kawałek imbiru i awokado

kapusta niebieska pióra

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki sosu sojowego

brokuły różyczki

marchew paski

mango paski

świeża mięta i kolendra

bób

sól

Sos jagodowo-balsmaiczny

125 ml oliwy z oliwek

orzechy włoskie

3 łyżki balsamico

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka konfitury z jagód

cebula czerwona pióra

1 łyżka musztardy dijon

jagody

truskawki

ser kozi

sól pieprz

szpinak

Sos grecki kremowy

150 ml jogurtu greckiego

150 ml oliwy z oliwek

czerwona cebula

czarne oliwki

2 łyżki soku z cytryny

feta grecka kruszona

1 łyżka fety

pomidory cherry

1 ząbek czosnku

ogórek zielony

oregano, sól, pieprz

żółta papryka

Stek z wołowiny w sosie piernikowymSkładniki:

Stek z polędwicy wołowej

1 duży pasternak

olej

sól morska

Sos piernikowy

100 g posuszonych pierników korzennych

1 łyżka miodu

2 lub 3 źdźbła trawy żubrowej

2 lub 3 łyżki masła

pół cebuli

1 ząbek czosnku

3 łyżki czarnych porzeczek

½ wywaru warzywnego

Przygotowanie sosu:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na 3 łyżkach masła. Dodać kilka suszonych śliwek, pokruszony piernik oraz miód. Całość zalać winem i wywarem. Gotować ok 12 minut, zmiksować. Sos doprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Proszę pamiętać aby wyciągnąć źdźbła trawy żubrowej przed miksowaniem.

Przygotowanie pasternaka:

Pasternak obieramy, kroimy w ósemki, ćwiartki lub w talarki. Doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem, miodem i zamykamy przyprawy łyżką oleju rzepakowego. Możemy smażyć na głębokim oleju lub grilować na patelni. Na koniec oprószamy natką pietruszki.

Dmuchany amarantus z kaszą kukurydzianą

1 litr mleka

4 suszone figi

0,5 szklanki ziarna amarantusa

szklanka amarantusa ekspandowanego

1/4 szklanki wiórków kokosowych

5 łyżek kaszki kukurydzianej

2 szklanki kwiatków akacji

truskawki

suszone śliwki

migdały

Przygotowanie:

Ugotować mleko z ziarnem amarantusa i pokrojonymi figami. Czas gotowania około 20 minut. W tym czasie mleko skondensuje się, ziarno zmięknie, a figi rozgotują. Użyć wysoki garnek do gotowania , nie będzie obawy, że mleko wykipi. Po 20 minutach dodaj kaszę kukurydzianą (mieszaj wtedy intensywnie, żeby nie zrobiły się grudki). Kiedy kaszka się chwilę podgotuje, dodajemy na koniec grillowane talarki z truskawki, suszoną śliwkę i oprószamy prażonymi migdałami i świeżą miętą.

Źródło: www.herbiness.com/figa-z-akacja

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN