Ola Juszkiewicz z MasterChefa o jedzeniu na kempingu: "Ważne, żeby było różnorodnie"

Pyszne śniadanie na polu namiotowym
Wakacje na kempingu dawniej nie cieszyły się szczególnym zainteresowaniem. Dopiero pandemia sprawiła, że Polacy zaczęli doceniać tą formę spędzania wolnego czasu. Co więcej, odpoczynek na łonie natury także może obfitować w ciekawe atrakcje. Oprócz spacerów, czy przejażdżek rowerowych to także okazja do odkrywania nowych smaków.

Jak się przygotować do wakacji na polu namiotowym?

Okazuje się, że coraz więcej Polaków spędza wakacje na kempingu. Cisza, spokój i bliskość z naturą pozwala zrelaksować się i nabrać dystansu do codziennych spraw. Co ciekawe, na pola namiotowe przyjeżdżają również osoby, które nie mają w tym czasie urlopu. W dzień wykonują pracę zdalną, a wieczorem odpoczywają. Przykładem jest rodzina Radwańskich, która na polu namiotowym w Ustroniu Morskim spędziła już 99 dni.

- Każdy dzień przebiega spontanicznie. Ja pracuje, ale wieczorem dołączam się i wspólnie spędzamy czas. Organizujemy wspólne gotowanie, spacery, przejażdżki rowerowe – powiedział Mariusz, który także spędza wakacje na kempingu.

Kto przyjeżdża na pole namiotowe? Okazuje się, że najczęściej są to rodziny z dziećmi. Przebywając w takim miejscu ma się także kontakt z innymi ludźmi, dlatego ważną cechą jest otwartość.

- Spędzają u nas wakacje głównie rodziny z dziećmi i ze zwierzętami. Zainteresowanie rośnie, za co odpowiedzialne są także polskie media, w tym TVN za co serdecznie dziękujemy. Goście cenią sobie najbardziej to, że śpią we własnej pościeli, gotują we własnej kuchni, korzystają z własnej łazienki i dzięki temu czują się bezpieczniej – mówił Kuba Grajek, właściciel pola namiotowego w Ustroniu Morskim.

Co zabierają ze sobą wczasowicze? - Maszyna do robienia waty cukrowej, do popcornu, ekspres do kawy to dla nas podstawa. Dla mojego męża bardzo ważne jest, żeby wziąć także odkurzacz – powiedziała Magda, która z całą rodziną spędza urlop w przyczepie kampingowej w Ustroniu Morskim.

Pyszne śniadanie na polu namiotowym

Czasy, gdy biwakowanie kojarzyło się z suchym prowiantem już dawno minęły. Obecnie, spędzając wolny czas na kempingu można nie tylko smacznie zjeść, ale nawet odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef, Aleksandra Juszkiewicz zaproponowała kilka prostych przepisów na śniadanie, które bez trudu można przygotować będąc na kempingu.

- Ja sama, będąc na kamperowisku, mając doświadczenie wiem, że w takim miejscu gotuje się szybko, z małej ilości składników, ale jednocześnie ważne jest, żeby było różnorodnie – mówiła Ola.

Świetnym pomysłem jest zabranie ze sobą grilla. Dzięki temu szybko i łatwo będzie można przyrządzić pyszne posiłki dla całej rodziny. Zwyciężczyni MasterChefa specjalnie dla widzów programu Dzień Dobry TVN przygotowała jajecznicę z kurkami, tosty francuskie z morelami, twarogiem, miodem i orzechami oraz szaszłyki z dynią, indykiem, boczniakami, cukinią.

Zobacz także:

Zobacz wideo:

Autor: Martyna Trębacz

podziel się:

Pozostałe wiadomości