Zupy dla ochłody. Serwuje Andrzej Polan

Zupa w misce
Fot. GettyImages / Arx0nt
Meteorolodzy zapowiadają falę upałów, więc nie pozostaje nam nic, jak tylko chłodzić się na wszelkie możliwe sposoby. A że w czasie upałów należy się też nawadniać, najlepszym rozwiązaniem na gorące dni zdecydowanie są chłodniki. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zupy chłodne, pyszne i zdrowe. Na naszym stole pojawiły się: zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem, zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą, a także avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu.

Zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem

Składniki:

  • 700 g filetu z halibuta lub innej ryby
    • masło klarowane
      • 1/2 średniego arbuza
        • 2 awokado
          • 1 pęczek rzodkiewki
            • 3 ogórki gruntowe
              • 1 cytryna
                • kolendra świeża
                  • kilka pomidorków koktajlowych
                    • 1 papryczka ostra świeża
                      • olej rzepakowy
                        • sól, pieprz
                          • ocet jabłkowy
                            • sok z cytryny

                              Przygotowanie:

                              Ogórki umyte bez obierania kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki, plasterki, ćwiartki. Połowę arbuza miksujemy, dodajemy kilka kropel octu, oleju, soku z cytryny, skórkę z cytryny, przyprawy. Robimy dosyć gęsty sos do naszej zupy. Pozostałego arbuza rwiemy dosłownie na mniejsze kawałki, pozbawiamy pestek. Podobnie rwiemy dojrzałe avocado. I jeszcze melon, który kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i owoce poza avocado wrzucamy do arbuzowego gaspacho. Mieszamy i mocno schładzamy, przed podaniem posypujemy porwanym avocado i kolendrą. Rybę sprawiamy solą, pieprzem i układamy na pergaminie z rozgrzanym masłem, żeby ryba nam nie przywarła do patelni i łatwo można było ją przełożyć na drugą stronę.

                              Fot. Bartosz Krupa / East News

                              >>> Zobacz także:

                              Zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą

                              Składniki:

                              • 4 młode buraki
                                • 2 ogórki gruntowe
                                  • 1 pęczek rzodkiewki
                                    • szczypiorek
                                      • koperek
                                        • 1 l kefiru
                                          • 250 ml śmietanki 36 proc.

                                            Przygotowanie:

                                            Buraki gotujemy w małej ilości wody z solą i cukrem, pod koniec dodając ocet dla odzyskania koloru. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa kroimy, dodajemy do buraków pokrojonych, jeszcze kefir, śmietanka, przyprawy, koper, natka i wszystko wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

                                            • 1 kg filetu indyka
                                              • 2 cebule
                                                • sól, pieprz
                                                  • ziele angielskie
                                                    • liść laurowy
                                                      • masło klarowane do smażenia

                                                        Przygotowanie:

                                                        Indyka kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, obsypujemy solą, pieprzem i przesmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Zalewamy rosołem lub wodą i dusimy do miękkości.

                                                        • pieczywo rustykalne
                                                          • 4 jajka
                                                            • sól, pieprz
                                                              • 300 g sera żółtego

                                                                Przygotowanie:

                                                                Jajka miksujemy z przyprawami, obtaczamy w tym kromki chleba i smażymy na maśle na złoty kolor. Na usmażoną kromkę wykładamy porcję miękkiego indyka, posypujemy serem i chwilę zapiekamy. Podajemy na zimnej zupie z buraka.

                                                                Fot. Bartosz Krupa / East News

                                                                Avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu

                                                                Składniki:

                                                                • 4 dojrzałe awokado
                                                                  • 1 l maślanki
                                                                    • kolendra świeża
                                                                      • 2-3 laski rabarbaru
                                                                        • 2-3 łyżki miodu
                                                                          • 1 filet z kurczaka
                                                                            • 4-5 plasterków szynki dojrzewającej
                                                                              • cytryna

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Avocado obieramy, pozbawiamy pestki, połowę miksujemy z maślanką, resztę kroimy w kostkę i dodajemy do środka. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą miętą i sokiem z cytryny. Rabarbar kroimy w plastry, wykładamy na blaszkę, polewamy miodem, przykrywamy folią i wstawiamy na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Filety z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i owijamy szynką suszoną. Smażymy z każdej strony do momentu aż szynka będzie chrupiąca i kurczak usmażony. Tak przygotowanego podajemy do avocado w maślance i rabarbarze w dodatku.

                                                                                Fot. Bartosz Krupa / East News

                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana