Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej

Przygotuj ciekawe dania z wędzoną makrelą. Zobacz, jakie propozycje przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska.

Pasta twarożkowa z wędzonej makreli z ziołami i skórką cytrynową

Składniki:

  • 1 duża wędzona makrela (400-500g)
    • 250 g tłustego białego sera
      • ok.1/4 szklanki śmietany
        • ½ pęczka natki pietruszki
          • ½ pęczka koperku
            • 1 cytryna
              • 1 garść czarnych oliwek
                • sól i świeżo mielony pieprz

                  Makrelę obieramy bardzo pieczołowicie ze skóry i ości, nie musimy dbać, by zostawić duże kawałki mięsa. Do miski wkładamy tłusty biały ser i rozcieramy go dokładnie ze śmietaną. W zależności od wilgotności sera będziemy jej potrzebować więcej lub mniej. Do twarożku dodajemy makrelę, drobniutko posiekaną natkę pietruszki i koperek, około ½ -1 łyżeczki skórki drobno otartej z wyparzonej cytryny i pokrojone oliwki. Doprawiamy szczyptą soli i sporą porcją świeżo mielonego pieprzu. Podajemy na świeżym lub tostowym pieczywie, w naleśniku, na krakersach lub plasterkach ogórka…

                  Zobacz także w serwisie zdrowie.tvn.pl: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

                  Bartosz Krupa/East News

                  Pieczone ziemniaki z wędzoną makrelą, sosem curry i kolorowymi warzywami

                  Składniki:

                  • 4-5 dużych ziemniaków do pieczenia
                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                      • 1 duża wędzona makrela
                        • 1 czerwona papryka
                          • 2 łodyżki selera naciowego
                            • 1 garść czarnych oliwek
                              • 1 dojrzałe awokado
                                • 1 pęczek rzodkiewki
                                  • ½ pęczka natki kolendry
                                    • ½ pęczka drobnego szczypiorku
                                      • 250g kremowego serka śmietankowego
                                        • 1/3 szklanki gęstej śmietany 12-18%
                                          • 2 łyżeczki curry (lub do smaku)
                                            • 1-3 łyżeczki słodkiego sosu chilli
                                              • 2 łyżeczki soku z cytryny
                                                • sól i świeżo mielony pieprz

                                                  Bartosz Krupa/East News

                                                  Ziemniaki szorujemy dokładnie i osuszamy ręcznikami papierowymi. Widelcem nakłuwamy każdego ziemniaka kilka razy, po czym nacieramy ich skórkę oliwą z oliwek oraz solą.

                                                  Ziemniaki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160oC i pieczemy około półtorej godziny. Gdy ziemniaki są miękkie w środku i złote na zewnątrz wyjmujemy je z pieca.

                                                  Gdy ziemniaki się pieką mamy czas, by przygotować wszystkie dodatki.

                                                  Makrelę obieramy ze skóry i ości (bardzo dokładnie) i staramy się zachować jak największe, ładne kawałki ryby.

                                                  Paprykę i selera naciowego kroimy w drobną kostkę, oliwki i awokado w plasterki, rzodkiewkę w ósemki. Nie musimy ograniczać się do wymienionych warzyw – możemy używać czerwonej cebulki, ogórka, pomidorów, pieczonych buraczków, kolorowych papryk, zielonego groszku…

                                                  Zioła siekamy i każdy składnik umieszczamy w oddzielnej miseczce.

                                                  Przygotowujemy również sos: kremowy serek kanapkowy (najlepiej w temperaturze pokojowej) łączymy ze śmietaną, curry, sosem chilli oraz sokiem z cytryny (do smaku). Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                  Miseczki z makrelą, warzywami, ziołami i sosem ustawiamy na środku stołu.

                                                  Każdego upieczonego ziemniaka nacinamy na krzyż. Delikatnie solimy i pieprzymy jego wnętrze, możemy ułożyć na nim łyżeczkę masła, a potem przechodzimy do komponowania swojego idealnego zestawu. Nakładamy porcję sosu curry, kawałki wędzonej makreli oraz dużo świeżych, chrupiących warzyw i ziół.

                                                  Ta opcja sprawdzi się doskonale przy odwiedzinach przyjaciół albo przy dzieciach, które chcemy zachęcić do próbowania różnych warzyw.

                                                  Quiche z wędzoną makrelą i zielonym groszkiem

                                                  Składniki:

                                                  Ciasto

                                                  • 1 ¼ szklanki mąki
                                                    • 2 łyżeczki cukru
                                                      • ½ łyżeczki soli
                                                        • ½ łyżeczki kurkumy
                                                          • ½ łyżeczki curry
                                                            • 100g zimnego masła
                                                              • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

                                                                Nadzienie

                                                                • 1 duża wędzona makrela
                                                                  • 1 duży por
                                                                    • 1-2 łyżki masła
                                                                      • ½ szklanki zielonego groszku
                                                                        • ½ łyżeczki curry
                                                                          • 1 szklanka startego sera żółtego
                                                                            • 6 dużych jajek
                                                                              • ½ szklanki mleka
                                                                                • ½ szklanki śmietany 30%
                                                                                  • sól i świeżo mielony pieprz

                                                                                    Bartosz Krupa/East News

                                                                                    Do misy robota kuchennego z zamontowanym ostrzem wsypujemy mąkę, cukier, sól, kurkumę i curry. Włączamy robota na kilka sekund, by sypkie składniki się przemieszały. Dodajemy zimno masło pokrojone w kostkę i blendujemy. Gdy uzyskamy konsystencję grubego piasku dodajemy śmietanę, by ciasto zagniotło się w kulę i włączamy maszynę na ostatnie kilak sekund. Ciasto możemy oczywiście również zagnieść ręcznie, ale pamiętajmy, by robić to szybko i sprawnie, gdyż masło zacznie się roztapiać pod wpływem ciepła naszych dłoni.

                                                                                    Gotowe ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie do wielkości formy na tartę, której używamy (polecam nieco większą formę). Blaszkę wykładamy ciastem, dokładnie dociskamy je do spodu i boków foremki, odrywamy wystające brzegi, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy je do lodówki na minimum godzinę.

                                                                                    W tym czasie przygotowujemy farsz.

                                                                                    Obieramy makrelę ze skóry i ości starając się nie rozdrobnić jej zbytnio. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na jasno złoty kolor na maśle. Pod koniec smażenia na patelnię dosypujemy również zielony groszek i curry. Starty żółty ser mieszamy w misce z jajkami, mlekiem i śmietaną. Do gładkiej masy dosypujemy sól i świeżo mielony pieprz – do smaku. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i układamy na nim podsmażone warzywa, na tym kawałki makreli, a całość zalewamy masą serowo-jajeczną. Upewniamy się, że masa dotarła we wszystkie zakamarki tarty.

                                                                                    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (u mnie z termoobiegiem i grzaniem od dołu) na około 20-25 minut. Quiche powinien być jeszcze bardzo delikatny po środku, nie może być zupełnie zastygnięty w momencie wyjmowania z pieca. Po upieczeniu i wyjęciu z pieca quiche odstawiamy na około 10 minut, by masa ładnie się związała. Dopiero po tym czasie kroimy.

                                                                                    Quiche możemy podać z sałatką z rukoli ułożoną na wierzchu.

                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                    Zobacz też:

                                                                                    Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                    Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                                    Otręby na śniadanie, czyli zdrowy początek dnia według Darii Ładochy

                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości