Przepisy kulinarne

W letniej kuchni pyszności z syropami owocowymi

W letniej kuchni Dzień Dobry Wakacje Tomasz Jakubiak przygotował: poncz bezalkoholowy w sam raz na przyjęcie w ogrodzie, naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym oraz tartę z waniliowym kremem i syropem o smaku coli. Smacznego!

Poncz bezalkoholowy na przyjęcie w ogrodzie

Składniki:
świeże owoce (pomarańcze, limonka, grapefruit, maliny, kiwi)
200 ml syropu kiwi
100 ml syropu pomarańczowego
200 ml syropu mandarynkowo-miętowego
100 ml syropu truskawkowego
kostki lodu
5 l wody niegazowanej

Przygotowanie:
Dużą misę do ponczu wypełnić pokrojonymi w ćwiartki świeżymi owocami pomarańczy, limonki, grapefruita, malin, kiwi. Wlać 200 ml syropu Owocowa Spiżarnia Kiwi. Wlać 100 ml syropu Owocowa Spiżarnia Pomarańcza. Wlać 200 ml syropu Smaki Słońca Mandarynka z miętą. Wlać 100 ml syropu Owocowa Spiżarnia Truskawka. Wsypać kostki lodu. Dopełnić do 5 l wodą niegazowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zostawić do schłodzenia. Serwować z łyżki wazowej do kubeczków z lodem.

Naleśniki z kremem orzechowym i syropem żurawinowym

Składniki:
Domowa nutella:
100 g orzechów laskowych
1/4 szklanki syropu z agawy
2 czubate łyżki kakao
6-10 łyżek mleka

Przygotowanie:
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Wyjąć i przełożyć do czystej kuchennej ściereczki, zawinąć i trzeć zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku.
Wyłuskane orzechy umieścić w naczyniu blendera i blendować je na gładki pył przez ok. 3 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko miksować na najwyższych obrotach blendera.
Przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody mineralnej
2 jajka
4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i sól (w wersji naleśników deserowych można też dodać łyżkę cukru), wlać mleko i wodę, wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15 min. lub na czas przygotowania nadzienia. Przed smażeniem dodać do ciasta tłuszcz i zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej), nakładając porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej. Rozprowadzać ciasto po powierzchni patelni i smażyć do czasu aż spód się lekko zrumieni. Przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Na koniec należy złożyć naleśniki z domową nutellą i polać syropem.

Tarta z waniliowym kremem i syropem o smaku coli

Składniki:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
300 g masła
200 g wody
100 g cukru pudru
2 żółtka
Krem waniliowy:
8 żółtek
500 ml śmietany
laska wanilii
cukier do smaku

Syrop o smaku coli

Przygotowanie:
Zagnieść składniki, następnie rozwałkować i uformować babeczki, opiekać w 180 st. C, następnie wymieszać razem śmietankę, żółtka, cukier i wanilię. na kąpieli wodne podbijać do zgęstnienia. Wylać tartę masą i wymieszać z syropem. Zostawić do ostygnięcia.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0