Przepisy kulinarne

Smakowite banany w cieście kokosowym

W kuchni Dzień Dobry TVN Danuta i Paweł - uczestnicy programu „Kto poślubi mojego syna” przygotowali: kurczaka na słodko, sałatkę warstwową, banany w cieście kokosowym oraz czekoladę na gorąco na szybko.

Kurczak na słodko

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 jajka
bułka tarta
ser żółty w kostce, np. gouda
ananasy w plastrach w puszce
olej do smażenia
pieprz
sól
majeranek
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Piersi rozbijamy na kotlety, do każdego rozbitego kotleta wkładamy ser żółty i część ananasa, zawijamy i obtaczamy w jajku z przyprawami i bułce tartej, po czym kładziemy na patelnie.

Sałatka warstwowa

Składniki:
sałata lodowa
papryki czerwona
papryka żółta
papryka zielona
ogórek świeży
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
5 gotowanych na twardo jajek
10-15 dkg szynki prasowanej
sos 1000 wysp lub inny do sałatek (oprócz sosu czerwonego)
przezroczysta misa lub garnek żaroodporny do sałatki

Przygotowanie:
Warzywa, jajka i szynkę kroimy w kostkę i warstwowo układamy w garnku przezroczystym. Polewamy z wierzchu sosem.

Banany w cieście kokosowym

Składniki:
4 banany
opakowanie wiórków kokosowych
mąka
2 jajka
mleko
cukier puder
polewa czekoladowa lub czekoladowa z orzechami
aromat cytrynowy

Przygotowanie:
Banany obieramy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Sześć łyżek wiórków kokosowych mieszamy z 6 łyżkami mąki oraz 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy 8 łyżek mleka, odrobinę aromatu cytrynowego i 2 jajka, dokładnie mieszamy. Banany obtaczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu polewamy polewą.

Czekolada na gorąco na szybko (kakao)

Składniki:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
2 szklanki mleka
troszkę cukru pudru
szczypta sproszkowanego chili

Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w rondelku na parze wodnej z odrobiną mleka, po roztopieniu dodajemy resztę mleka, cukier puder oraz chili, mieszamy dokładnie.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0