W kuchni Dzień Dobry TVN Wojciech Skalski i jego popisowe zapiekanki z makaronu.

Zapiekane placuszki z makaronu
Składniki:
200 g makaronu pełnoziarnistego
gałka muszkatołowa
100 g sera Comte
300 ml mleka
20 g masła
20 g mąki
sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, dodać beszamel oraz starty ser, przyprawić. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Po wystygnięciu wykroić okrągłe placuszki, oprószyć mąką i smażyć na maśle.

Szaszłyki z makaronu
Składniki:
100 g pomidorków koktajlowych
100 g makaronu kokardki
200 ml śmietany 30%
50 g sera żółtego
100 g Chorizo
2 żółtka

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, nadziać na wykałaczki na przemian z chorizo i połówkami pomidorków koktajlowych. Śmietanę zmiksować z połowa chorizo i żółtkami i wylać na wcześniej przygotowane szaszłyki. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.

Zapiekane świderki z borowikami
Składniki:
20 g borowików suszonych
300 g świeżych borowików
200 g makaronu świderki
200 ml śmietany 30%
20 g bułki tartej
100 g boczku
100 g pora
Sól

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, przesmażyć borowiki oraz pora, dodać do śmietany, zagotować i wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać zmielonymi, suszonymi borowikami wymieszanymi z bułką tartą. W boczek zawinąć część przesmażonych borowików. Zapiec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Zapiekane spaghetti z musem z łososia
sos wermuth na wywarze rybnym
100 g makaronu spaghetti
100 g świeżego łososia
100 g śmietany 30%
20 g sera Comte
1 jajko
pesto
sól

Przygotowanie:
Spaghetti ugotować al dente, świeżego łososia zmiksować ze śmietaną i jajkiem oraz przyprawić solą. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowany mus z łososia i zapiec w 160 stopniach ok 12 minut. Po wyjęciu posypać tartym serem i zapiec w 180 stopniach około 3 minuty. Wyłożyć na talerz i polać sosem oraz pesto.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0