Przepisy kulinarne

Kuchnia "na pocieszenie". Muffinki i świnki w błocie

Ela i Magda prowadzą klubokawiarnię w Pruszkowie. Przyrządzają potrawy „na pocieszenie”- comfort food. Dania przez nie serwowane mogą być lekiem na każdy smutek. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały: muffiny marchewkowo-dyniowo-imbirowe, świnki w błocie i lemon curd oraz białe trufle.

 

Muffiny marchewkowo-dyniowo-imbirowe
Składniki:
2/3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika (kompozycja dowolna)
Szczypta soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki posiekanych ananasów
1 szklanka startej marchwi
1/2 szklanki startej dyni
2 łyżki zmielonego świeżego imbiru

Krem:
400 g serka
2 łyżki masła
¾ szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, sodę, proszek, przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać marchewkę, dynię, imbir, orzechy i ananasy, wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffinki wyłożone papilotkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Serek wymieszać z cukrem i masłem. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem.

Beza:
Składniki na 2 blaty bezowe:
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 22 cm. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Temperaturę zmniejszyć po 5 minutach do 140ºC , piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
Śmietana kremówka 36 %
Mascarpone
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki lemon curd

Lemon curd
Składniki:
sok wyciśnięty z 4 niedużych cytryn i starta skórka
2 jajka
2 żółtka
220 g drobnego cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy lub masła

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, prócz oliwy, umieścić w garnuszku, mieszać aż do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować kilka minut do zgęstnienia. Na końcu dołożyć tłuszcz i gotować kolejne 2-3 minuty. 

Świnki w błocie
Składniki:
120 g masła
300 g mąki pszennej
pół szklanki oleju
2 duże jajka
220 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125ml jogurtu naturalnego
40 g kakao
350 g startej cukinii
100 g startej czekolady

Polewa:
Krem czekoladowy

Świnki:
Gotowa masa cukrowa, bądź: 25g glukozy, 175g cukru pudru, 20ml wody, 1 łyżeczka żelatyny spożywczej. Masło zmiksować na puszystą masę. Powoli dodawać olej i nadal miksując  Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. Zmiksować. Kolejno wbijać jajka nie przestając mieszać.  Wsypywać mąkę na przemian z jogurtem, miksując. Dodać kakao, na końcu cukinię i startą czekoladę, wymieszać. Tortownice o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 min. Przed podaniem polać polewą czekoladową. Ciasto obkładamy ciasteczkami czekoladowymi.

Bombonierka - trufle z chilli
Składniki:
50g czekolady
70% kakao
40ml śmietanki 36%
5g masła
½ łyżeczki chilli
2-3 krople soku z cytryny
niesłodzone kakao w proszku (do obtoczenia)

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na parze, wciąż mieszając trzepaczką. Dodać masło i mieszać, aż czekolada je wchłonie. Garnek zdjąć z ognia, ale miskę pozostawić na garnku. Następnie dodawać śmietankę, partiami, wciąż mieszając, gdy czekolada wchłonie śmietankę, dodać następną jej część. Wciąż mieszając trzepaczką, dodać chilli i kilka kropli soku z cytryny. Masę przelać do plastikowego pudełka na żywność i chłodzić, aż masa stężeje. Formować kulki, obtoczyć w kakao, na koniec schłodzić.

Białe trufle
Składniki:
125g mascarpone
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki ciasteczek digestive
100g białej czekolady
łyżeczka lemon curd

Przygotowanie:
Ciastka zmiksować na drobny piasek, wymieszać z mascarpone, migdałami. Dodać rozpuszczoną na parze białą czekoladę oraz lemon curd. Całość wymieszać, schłodzić do stężenia. Formować kulki i obtaczać w cukrze pudrze.









Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0