Przepisy kulinarne

Kiełbaska z grilla!

Dziś klasyka: kiełbasa z grilla! Rafał, Grzegorz i Filip przygotowali m.in.: bratwursty, majerankowy szaszłyk i kaszankę z konfiturą! Brzmi nieźle? Przetestujcie nasze przepisy i dajcie znać jak wyszło! :)

Majerankowy szaszłyk

Składniki:
500g dobrej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
kilka średnich pieczarek
2-3 czerwone cebule
3-4 łyżki oleju
patyczki do szaszłyków
1 łyżeczka majeranku
musztarda węgierska

Przygotowanie
Rozetrzyj w palcach majeranek i dodaj go do oleju. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój w ćwiartki.  Wrzuć do oleju i odstaw na 15 minut. Kiełbasę pokrój w grube plastry, boczek w grubą kostkę. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków naprzemiennie: kiełbasę, boczek, cebulę i pieczarki. Układaj na ruszcie grilla i opiekaj przez 15-20minut co jakiś czas obracając, żeby szaszłyki się równomiernie upiekły po każdej ze stron. Podawaj z kromką dobrego razowego pieczywa i sporą łyżką ostrej węgierskiej musztardy.

Patyczki do szaszłyków namocz na kilka minut w zimnej wodzie, dzięki  temu nie będą się paliły w czasie grillowania

Bratwursty

Składniki:
600 g cienkich bratwurstów
kilka średnich pieczarek
kilka boczniaków
2 średnie czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
2 duże pomidory malinowe
1 bagietka
pieprz ziołowy
szczypta majeranku
szczypta oregano
kilka łyżek musztardy bawarskiej
sól w młynku

Przygotowanie:
Kiełbaski układamy na ruszcie grilla. Obok bezpośrednio na  ruszcie lub na specjalnej tacce do grillowania kładziemy   boczniaki, podzieloną na ćwiartki cebulę i pieczarki  oraz  przekrojone na połówki pomidory. Warzywa i grzyby przyprawiamy  solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i oregano. Bagietkę  kroimy  na kromki i także układamy na ruszt. Po upieczeniu każdy kawałek bułki nacieramy ząbkiem czosnku i delikatnie posypujemy suszonym majerankiem i oregano. Wszystko możemy upiec w tym samym czasie czyli mamy danie prawie "jednogarnkowe". Do każdej porcji bratwurstów dokładamy sporą łyżkę bawarskiej musztardy.

Kaszanka z konfiturą

Składniki:
3 dobre kaszanki
Konfitura z czerwonej cebuli
5 czerwonych cebul
100 ml czerwonego wina
3 łyżki miodu lub brązowego cukru
olej
5 łyżek octu balsamicznego
szczypta  chili
majeranek
sól morska
pieprz czarny

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż na oleju, na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodaj miód lub cukier , ocet balsamiczny i czerwone wino. Duś jeszcze kilka minut aż płyn odparuje a całość zgęstnieje i stanie się szklista. Do smaku dopraw solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą chili. Kaszankę podziel na grube plastry i opiecz na ruszcie grilla. Podawaj gorące z solidną porcją konfitury cebulowej.

Kiełbasa biała z majerankiem

Składniki:
600 g dobrej białej kiełbasy
2 średnie selery
majeranek
kilka łyżek musztardy dijon
szczypta pieprzu ziołowego
sól

Przygotowanie:
Kiełbasę sparz przez kilka minut we wrzącej wodzie. Osusz. Opiekaj na ruszcie grilla lub obsmaż na patelni na złoty kolor. Selery umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź i obierz ze skórki. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm.  Przypraw je solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Połóż na ruszt razem z kiełbasą. Podawaj wszystko z dużą łyżką musztardy Dijon.

Kiełbasa na styl grecki

Składniki:
600 g cienkiej kiełbaski wołowo-jagnięcej
W szerokim rondlu zagotuj wodę i przez kilka minut sparz w niej kiełbasę. Osuszoną, opiekaj na ruszcie grilla na złoto-brązowy kolor. Podawaj z sosem jogurtowo -ziołowym
sos:
500ml gęstego jogurtu naturalnego
1 zielony ogórek
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
szczypta koperku
sól morska
pieprz czarny

Przygotowanie:
Ogórek przekrój na pół, wydrąż. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i dodaj do jogurtu. Czosnek obierz i rozgnieć z solą. Wymieszaj. Przypraw całość czosnkiem rozgniecionym z solą, pieprzem i koperkiem. Na koniec dodaj oliwę. Odstaw na pół godziny aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0