Przepisy kulinarne

Janka Paszkowskiego kurczak w trzech smakach

W kuchni Dzień Dobry TVN Janek Paszkowski przygotował kurczaka na 3 różne sposoby. Do wariacji na temat kurczaka zainspirował go Grzegorz Ciechowski i jego piosenka „Piejo kury piejo”. Smacznego!

SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA Z SZYBKĄ SALSĄ JABŁKOWO-KAPAROWĄ z miętą i tortlillą
Kurczak:
Składniki:
2x piersi kurczaka, pokrojone w paski
4x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz
oliwę z oliwek

Salsa:
2x jabłka, obrane i pokrojone w średnią kostkę
garść listków świeżej mięty, posiekanych z grubsza
1x mały słoiczek kaparów z zalewy
1x niewielką, czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
2x łyżki płynnego miodu
1x łyżkę musztardy sarepskiej
sok z 1/2x cytryny
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz

do podania:
4x pszenne placki tortilla
gęsty jogurt naturalny (opcjonalnie)
świeże warzywa / miska mixu sałat (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroisz w paski i przekładasz do miski. Następnie posypujesz solą, pieprzem, wciskasz do nich czosnek i wlewasz około 4x łyżek oliwy z oliwek. Wszystko mieszasz i odstawiasz na chwilkę, aby mięso przeszło aromatem czosnku.  W dużej misce mieszasz ze sobą pokrojone jabłka, pokrojoną cebulę, kapary, posiekaną miętę, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiasz na bok ( najlepiej na 2h ). Smaki tej salsy muszą się przeniknąć. Zyska ona wtedy wspaniałego charakteru. Teraz na sporej teflonowej patelni rozgrzewasz odrobinę oliwy - nie musi być jej dużo, bo przecież jest już ona w marynacie do naszego kurczaka :) Kiedy będzie już ciepła, wrzucasz na nią mięso i smażysz na złoto, często obracając i podrzucając. Powinno to potrwać około 6-8 minut. Po tym czasie, usmażone i pysznie rumiane kawałki kurczaka przekładasz na spory półmisek, obok stawiasz miseczkę z salsą i podgrzane placki tortilli. Dodatkowo możesz podać jeszcze gęsty, naturalny jogurt i miskę z sałatą. Zawijasz ze smakiem i jesz! :) Po prostu pyszne, szybkie i efektowne małe danko!

UDZIKI KURCZAKA SMAŻONE ZE SŁODKIM SOSEM CHILLI i SEZAMEM + AZJATYCKA SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO
Kurczak:
Składniki:
400g filetów z udźca kurczaka bez skóry
1/2x butelki gotowego, słodkiego sosu chilli
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz
4x łyżki nasion sezamu
oliwę z oliwek

Sałatka:
Składniki:
200g cienkiego makaronu ryżowego
1x zielonego ogórka, pokrojonego w słupki
garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
1/2x świeżej papryczki chilli, drobno posiekanej
1x czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki
garść orzechów nerkowca, uprażonych
4x łyżki jasnego sosu sojowego
sok z 1x limonki
4x łyżki oleju sezamowego
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:
Makaron ryżowy przekładasz do sporej miski i zalewasz wrzątkiem. Przykrywasz i odstawiasz na czas podany na opakowaniu. Ten makaron jest fajny, bo nie wymaga gotowania :)
Kiedy będzie już miękki, odlewasz wodę, a do miski dodajesz pokrojonego ogórka, paprykę, chilli, kolendrę i dolewasz olej sezamowy, sok z limonki i sos sojowy. Wszystko mieszasz i wykładasz na spory półmisek. Teraz na suchej patelni prażysz orzechy nerkowca. Rób to powoli, często mieszając - uważaj, aby ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie i sknocą całą sałatkę!
Na końcu posyp nimi z wierzchu cała sałatkę. Możesz dodać również jeszcze odrobinę świeżej kolendry - ma ona wspaniały, lekko owocowy aromat.
Kurczaka nacierasz oliwą, posypujesz solą i pieprzem i wrzucasz na rozgrzaną patelnię. Smażysz po około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia polewasz mięso gotowym sosem chilli i obsypujesz sezamem. Wszystko dokładnie mieszasz - tak, aby sos wspaniale pokrył mięso i skarmelizował się, tworząc tym samym smakowitą warstewkę.
Gotowe mięso wykładasz na sałatkę i wszystko razem zjadasz. Coś pysznego! To esencja Azji na Twoim talerzu. Chrupiące mięso, orzeszki, aromatyczna sałatka z ogórkiem i kolendrą.
Ta kuchnia do mnie przemawia!

PIERŚ KURCZAKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ i PARMEZANEM plus SZYBKA SAŁATKA Z RUKOLI
Kurczak:
2x piersi kurczaka, rozklepano lekko
8x plasterków szynki parmeńskiej
garść świeżo tartego parmezanu
4x gałązki świeżego tymianku
dodatkowo:
garść rukoli
sok z 1/2x cytryny
4x łyżki oliwy z oliwek
sól morską
świeżo mielony, czarny pieprz

Przygotowanie:
Piersi kurczaka rozbijasz lekko, jak na zwykłe panierowane kotlety. Kiedy będą już równe i tej samej grubości na całej swojej powierzchni, posypujesz je warstwą świeżo tartego parmezanu.
Na wierzch układasz tymianek, a całość przykrywasz plasterkami szynki parmeńskiej, dość ciasno obok siebie ułożonymi :) Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek i kiedy będzie już gorąca, ostrożnie kładziesz na nią kurczaka, stroną z szynką na dół. Smażysz tak do czasu, kiedy szynka stanie się apetycznie rumiana i chrupiąca, a brzegi mięsa zaczną zmieniać swoją barwę na białą. Parmezan zacznie wspaniale się topić. Po tym czasie ( ok. 2 - 3 minutach ) ostrożnie przewracasz mięso na drugą stronę i smażysz jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Kiedy będzie już gotowe, chrupkie z zewnątrz i pysznie soczyste w środku, przekładasz je na talerz, skrapiasz odrobiną octu balsamicznego i podajesz z szybką sałatką z rukoli, wymieszanej z oliwą, solą i sokiem z cytryny. Proste, szybkie i pyszne danie!



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0