Przepisy kulinarne

De Mono w stereo. Na wysokim C!

Na co dzień wyluzowani, w Dzień Dobry TVN założyli marynarki, białe koszule i muszki. Okazja ku temu jest wyjątkowa. De Mono obchodzi swoje dwudziestopięciolecie! Z tej okazji przygotowali dla swoich fanów nie lada gratkę, trasę koncertową, która przebiegać będzie przez największe polskie filharmonie aż do warszawskiej Sali Kongresowej. Dla Was przygotowali niespodziankę - specjalną, elegancką, wyśmienitą, kuchnię wiedeńską. Na wysokim C!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Jajka po wiedeńsku
Składniki
jajka
masło
sól, pieprz

Przygotowanie
Umyte jajka wbijamy do szklanki, następnie solimy i pieprzymy. Nie mieszamy! Szklankę wstawiamy do garnuszka z wodą, a garnuszek stawiamy na kuchence. Dokładamy łyżeczkę masła kiedy białko zacznie się ścinać. Gotowe!

Inny  sposób wykonania tej samej potrawy:
Gotujemy jajka na miękko, szybko wyjmujemy ze skorupki, dodajemy masło i przyprawy!
Uwaga!
Należy pamiętać o ogrzaniu szklanek!

Do tego potrzebujemy:
Kajzerki( koniecznie malutkie)
Dżem
Kawa

Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel
Składniki:
Kilogram wieprzowiny (schabu)
Jajka
Cebula
Mąka
Bułka tarta
Parmezan
Olej do smażenia
Rukola
Roszponka

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Następnie rozbijamy aż uzyska grubość około 4 mm. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą już przyrumienione posypujemy obficie parmezanem oraz kładziemy na wierzch łyżeczkę masła. Podajemy z plasterkiem cytryny. Sznycle podajemy na dużym talerzu, na świeżej rukoli i roszponce. Dekorujemy plastrami cytryny.


Sałatka ziemniaczana
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
pęczek mięty
pęczek pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
6 łyżek oleju z pestek dyni
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj, aż będą al.’dente. Następnie odstaw, aby ostygły, pokrój na 0,5cm ćwiartki i wrzuć do miski. Pokrój cebulę na bardzo cienkie pióra i wrzuć do ziemniaków. Dodaj posiekane zioła, wlej ocet i oliwę i wymieszaj sałatkę. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem i podawaj ze sznyclem wiedeńskim.

Strudel jabłkowy
Składniki:
300 g ciasta filo (ok. 10 płatów)
150 g masła
¾ szklanki cukru trzcinowego
6 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
skórka z 1 pomarańczy
½ łyżeczki startego imbiru
100 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
2 łyżki cukru pudru
200 ml sosu waniliowego

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Rozpuszczonym masłem posmaruj każdy płat ciasta filo, posyp również odrobiną cukru i następnie połóż jeden na drugim. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, wymieszaj z cynamonem, pozostałym cukrem, zetrzyj sparzoną skórkę pomarańczy, dodaj imbir, pokruszone orzechy włoskie oraz rodzynki. Ułóż farsz z jabłek na początku ciasta i następnie zwiń w ciasny rulon. Na koniec wierzch posmaruj masłem, dzięki temu ciasto będzie chrupiące i złociste po upieczeniu. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 45 minut. Jeśli nie mieści się na blasze to zwiń w ślimaka.Po upieczeniu strudel posyp cukrem pudrem, podziel na porcje i podawaj polany sosem waniliowym.

Przepisy są autorskimi przepisami Tomka Woźniaka.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0