Chińskie dania dla Bruce Lee

Gdybydzisiaj żył Bruce Lee, to obchodziłby właśnie swoje 75. urodziny. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan i Robert Moskwa – aktor, który od lat z wielkimi sukcesami trenuje karate - przygotowali dania kuchni chińskiej. Na stole pojawiły się: ryż po chińsku, kurczak na słodko oraz wieprzowina w warzywach i curry.

Ryż (a jakże) po chińsku

Składniki:

200 g ryżu jaśminowego

1 pęczek cebuli dymki

200 g mrożonego groszku zielonego

4 jajka

sos sojowy

olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażamy chwilę ryż i zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:2, czyli porcja ryżu i dwie porcje wody osolonej. Zagotowujemy razem i odstawiamy pod przykryciem do piekarnika. Kiedy ryż będzie miękki, rozsypujący się na pojedyncze ziarenka, wyjmujemy z piekarnika. Jajka podgrzewamy na patelni do momentu aż się lekko zetną, powstanie delikatny omlet. Gotowy tniemy na bardzo cienkie paski. Na patelni przesmażamy dymkę, dodajemy groszek zielony, ryż, paski omletu, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy pozostałą dymką.

Kurczak soczysty, słodki, doskonały

Składniki:

4 piersi kurczaka

2 pomarańcze

2 ostre papryki

2-3 cm imbiru

olej

3-4 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól

papryka w proszku

1 czerwona cebula

4 łyżki skrobi kukurydzianej

2 jajka

woda

Przygotowanie:

Paprykę ostrą, starty imbir, oliwę, sól miksujemy lub ucieramy na pastę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Przesmażamy ją na patelni i dodajemy paprykę w proszku, cukier, ocet i ok. szklanki wody oraz sok z pomarańczy. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Kurczaka kroimy w grubsze paski. Solimy. Jajko łączymy z mąką ziemniaczaną, wodą i solą. W takim cieście obtaczamy paski kurczaka i smażymy na złoty kolor. Usmażonego kurczaka łączymy z sosem, chwilę podgrzewamy i podajemy na ryżu.

Wieprzowina w warzywach i curry

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

3 cebule

4 marchewki

500 g ziemniaków

2 papryki czerwone

kolendra

czerwona pasta curry

sól

pieprz

sos sojowy

mąka ziemniaczana

1 puszka mleczka kokosowego

świeża kolendra

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebule pokrojoną w kostkę, paprykę i dodajemy pokrojone w paski mięso wieprzowe, wcześniej obtoczone w mące i sosie sojowym. Chwile smażymy i dodajemy ziemniaki w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy. Na koniec dodajemy pastę curry. Możemy dodać również mleko kokosowe. Przed podaniem danie posypujemy kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana