Ale ryba!

Szczupak wskoczył do piekarnika, a jesiotr zatopił się w śmietanie. Zobaczcie, co z tego wyszło i skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na: szczupaka pieczonego z kolorowymi paprykami, sandacza z ziemniakami i borowikami i jesiotra duszonego w ogórkach kiszonych i suszonych śliwkach! Która z tych ryb jest najłatwiejsza w przygotowaniu?

Sandacz z ziemniakami i borowikami

Składniki:

400 g filetu z sandacza

200 ml śmietany 36 proc.

100 g masła

4 gotowane ziemniaki

100 ml białego wina

150 g twardego sera feta

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 marchewki

2 świeże borowiki

świeży tymianek

pieprz

sól

przygotowanie:

Sandacza sprawiamy, solą, pieprzem, kroimy na porcje i obsmażamy na maśle. dodajemy pokrojonego borowika, marchewkę, podlewamy białym winem. Odparowujemy i dodajemy śmietanę. Dusimy pod przykryciem. Ziemniaki kroimy na drobną kostkę, przesmażamy na patelni, z cebulą i czosnkiem. Dodajemy tymianek, pieprz, sól i na koniec ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy rybę na ziemniakach, polewamy sosem.

Szczupak pieczony z kolorowymi paprykami

Składniki:

400 g filetu szczupaka

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

1 czerwona cebula

1 papryczka chilli

oliwa

natka pietruszki

limonka

cytryna

świeża kolendra

pieprz

sól

Przygotowanie:

Rybę dokładnie sprawiamy oliwą zmieszaną z natką pietruszki, pieprzem oraz solą. Odstawiamy, by się ryba zamarynowała. Papryki pieczemy w piekarniku i obieramy ze skóry. Następnie kroimy w kostkę, łączymy z kolendrą, czerwoną cebulą, papryką pepperoni, sokiem z limonki. Na koniec dodajemy uprażone pestki słonecznika. Rybę zamarynowaną pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni i podajemy z kolorowymi paprykami.

Jesiotr duszony w ogórkach kiszonych i suszonych śliwkach

Składniki:

400 filetu z jesiotra

4 ogórki kiszone

200 ml śmietany 36 proc.

100 ml białego wina

100 g suszonych śliwek

2 cebule

1 ząbek czosnku

4 ziemniaki

koper

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy kawałki jesiotra sprawionego solą i pieprzem. Podlewamy winem, dusimy. Ogórka kiszonego obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy do ryby. Następnie dodajemy śmietanę i na koniec śliwki suszone. Ziemniaki gotujemy i przesmażamy na złoty kolor. Jesiotra podajemy na smażonych ziemniakach z sosem z ogórka i suszonej śliwki. Danie posypujemy koprem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana