Przepisy kulinarne

Ale ryba!

Szczupak wskoczył do piekarnika, a jesiotr zatopił się w śmietanie. Zobaczcie, co z tego wyszło i skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na: szczupaka pieczonego z kolorowymi paprykami, sandacza z ziemniakami i borowikami i jesiotra duszonego w ogórkach kiszonych i suszonych śliwkach! Która z tych ryb jest najłatwiejsza w przygotowaniu?

Sandacz z ziemniakami i borowikami
Składniki:
400 g filetu z sandacza
200 ml śmietany 36 proc.
100 g masła
4 gotowane ziemniaki
100 ml białego wina
150 g twardego sera feta
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 świeże borowiki
świeży tymianek
pieprz
sól

przygotowanie:
Sandacza sprawiamy, solą, pieprzem, kroimy na porcje i obsmażamy na maśle. dodajemy pokrojonego borowika, marchewkę, podlewamy białym winem. Odparowujemy i dodajemy śmietanę. Dusimy pod przykryciem. Ziemniaki kroimy na drobną kostkę, przesmażamy na patelni, z cebulą i czosnkiem. Dodajemy tymianek, pieprz, sól i na koniec ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy rybę na ziemniakach, polewamy sosem.

Szczupak pieczony z kolorowymi paprykami
Składniki:
400 g filetu szczupaka
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 czerwona cebula
1 papryczka chilli
oliwa
natka pietruszki
limonka
cytryna
świeża kolendra
pieprz
sól

Przygotowanie:
Rybę dokładnie sprawiamy oliwą zmieszaną z natką pietruszki, pieprzem oraz solą. Odstawiamy, by się ryba zamarynowała. Papryki pieczemy w piekarniku i obieramy ze skóry. Następnie kroimy w kostkę, łączymy z kolendrą, czerwoną cebulą, papryką pepperoni, sokiem z limonki. Na koniec dodajemy uprażone pestki słonecznika. Rybę zamarynowaną pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni i podajemy z kolorowymi paprykami.

Jesiotr duszony w ogórkach kiszonych i suszonych śliwkach
Składniki:
400 filetu z jesiotra
4 ogórki kiszone
200 ml śmietany 36 proc.
100 ml białego wina
100 g suszonych śliwek
2 cebule
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
koper
pieprz
sól

Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę, czosnek, dodajemy kawałki jesiotra sprawionego solą i pieprzem. Podlewamy winem, dusimy. Ogórka kiszonego obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, dodajemy do ryby. Następnie dodajemy śmietanę i na koniec śliwki suszone. Ziemniaki gotujemy i przesmażamy na złoty kolor. Jesiotra podajemy na smażonych ziemniakach z sosem z ogórka i suszonej śliwki. Danie posypujemy koprem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0