Szczupak to prawdziwy król drapieżników, dlatego złowienie go jest szczególnym sukcesem dla każdego wędkarza. Szczupaka można łowić w jeziorach przez większą część roku, ale najlepsze pory to wiosna i jesień, kiedy szczupak wychodzi ze swoich kryjówek w trzcinach i zaczyna żerować przy brzegu.
Tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na Mazury, gdzie spróbował tamtejszego specjału - szczupaka. Dlaczego ryb nie wolno łowić przez cały rok? Jak dobrze przyrządzić rybę, by nie miała posmaku mułu? I jakie szczupak ma właściwości zdrowotne?
"Jest coś co na serce leje mi miód. To szczupak prosto z augustowskich wód" - tak zachwala tę rybę pasjonat kuchni i smaków Mikołaj Rey. Dlaczego warto sięgnąć po szczupaka? I jakie potrawy przygotować?
Szczupak wskoczył do piekarnika, a jesiotr zatopił się w śmietanie. Zobaczcie, co z tego wyszło i skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na: szczupaka pieczonego z kolorowymi paprykami, sandacza z ziemniakami i borowikami i jesiotra duszonego w ogórkach kiszonych i suszonych śliwkach! Która z tych ryb jest najłatwiejsza w przygotowaniu?
Joanna Jabłczyńska dostała się za kulisy tunezyjskiej telewizji. Jak wygląda hierarchia zawodowa w tamtejszej telewizji i, kto tam tak naprawdę rządzi? Joasia zobaczyła także, jak "robi się" telewizję informacyjną.