Tatar, pierogi z kaczką i ciastka czekoladowo miętowe. Pycha!

W kuchni Dzień Dobry TVN Zosia Zaborowska, która zajęła 2. miejsce w MasterChef Junior, wspólnie z Charlesem Daigneault, przygotowała swoje popisowe dania: tatar z łososia, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym i pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem oraz jabłkami. Polecamy!

Tatar z łososia

Składniki:

250 g łososia

3 łyżki sosu słodkie chili

1 łyżka sosu sojowego

pół łyżeczki musztardy

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

prażone ziarno sezamu

sos rybny

1 łyżka pora

1 łyżka dymki

1 łyżka młodego imbiru

Przygotowanie:

Łososia pokroić w kostki nie za małe i nie za duże😉. Dodać sosy i pokrojone wcześniej w drobną kosteczkę imbir, dymka, por. Wymieszać i podać.

Ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym

Składniki:

1 szklanki mąki

1 szklanki cukru

0,5 szklanki niesłodzonego kakao

0,5 szklanka posiekanej mięty

2 całe jajka

80-100 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g malin

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki połączyć. Roztopić masło, lekko przestudzić (można np. przelewając przez chwilę z naczynia do naczynia), połączyć przestudzone masło z jajkami - dokładnie wymieszać (nieprzestudzone masło zetnie jajka na jajecznicę ;) ). Jajka z masłem łączymy z suchymi składnikami. Ciasto owijamy folią na chwilę wkładamy do zamrażarki/lodówki, by lekko je schłodzić. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, wycinamy krążki, układamy na blaszce z papierem i pieczemy 10min w temp 180st.

Pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem i jabłkami

Składniki:

2 piersi z kaczki

1-2- jabłka ligowe

świeży majeranek do smaku

sól

świeżo mielony pieprz

masło 82 proc. tłuszczu

0,5-1 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Przygotowanie:

Na zimną patelnię wstawiasz piersi skórą do dołu. Smażysz do zarumienienia skórki i odwracasz i smażysz jeszcze z 3 minuty. Wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180C. Trzeba kontrolawać czy jest upieczona. W tym przepisie nie musisz się martwić o różową kaczkę ale nie zrób podeszwy 😊

- mielisz 1 pierś, wstawiasz wodę do zagotowania, bez oleju, bez soli

- podsmażasz na tłuszczyku z kaczki i maśle cebulkę, jabłko ( mała kosteczka ), dodajesz wino, ( z ¼-0,5 szklanki ) i redukujesz(w trakcie można podlewać winem jak będzie potrzeba)

- łączysz ze zmieloną piersią i dodajesz składniki oraz masełko tak, aby wyczuwalne było wino, lekka słodycz jabłek

- dwoma paluszkami obskubujesz listki świeżego majeranku, sól, pieprz

- odrywasz troszkę ciasta i rozwałkowujesz cienko ( na pewno będziesz musiał podsypać, bo ciasto będzie się kleiło )

- wrzucasz jednego próbnego pieroga i sprawdzasz smak

- doprawiasz tym czego brakuje, ( jakby brakowało wina, to najpierw na patelni odparuj alkohol )

- układasz na talerzu, delikatnie na małych oczkach trzesz na nie parmezan i świeżo mielony pieprz plus dekoracja jak wyżej z masła klarowanego i gałązek majeranku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana