Osłodź sobie dzień pysznościami z przepisów Mariety Mareckiej. Dzięki niej na naszym stole pojawiły się: kruche rogaliki z marmoladą, ciasto pomarańczowe oraz orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym. Palce lizać!
Mając zaledwie kilka składników, jesteśmy w stanie przygotować pyszne i proste danie z makaronem. Udowodnił to Andrzej Polan, który upichcił dla nas spaghetti z ostrą kiełbasą, papryką i okruchami chleba, zapiekany makaron maślany z grzybami i pietruszką a także makaron z gruszkami i serem.
Faszerowane warzywa to doskonała propozycja na pyszny i zdrowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dla nas: bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem z dodatkiem koziego sera i dressingu balsamicznego, paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią na salsie warzywnej z oliwkami, a także cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami i parmezanem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma, który na daniach z ryb zna się jak mało kto, przygotował dla nas domowy paprykarz szczeciński i podpowiedział, jak możemy go wykorzystać w innych potrawach.
Ciepłe zupy doskonale się sprawdzą w chłodne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: zupa cebulowa, zupa ogórkowa, grochówka i krupnik grzybowy.
Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.
Kukurydza to roślina pochodząca z Meksyku, obecnie hodowana w wielu krajach na całym świecie. Właśnie rozpoczął się czas na to przepyszne warzywo, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński przygotował kilka dań z kukurydzy, m.in. zupę i sałatkę.
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta, a także nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. to wypiek, za którym przepada wiele osób. Swoje pomysły na tartę przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: tarta grzybowa, mini tarty z kolorowymi warzywami i sosem serowym, a także tarta figowa z musem waniliowym, daktylami i imbirem.
Leczo to danie pochodzące z Węgier. Tradycyjne zawiera paprykę, cebulę, kiełbasę oraz pomidory. Tymczasem w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował inne wariacje tego dania. Na naszym stole pojawiło się więc leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką, leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą oraz wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym.
Gdy organizujemy domowe przyjęcie, zastanawiamy się, co przygotować dla gości, aby wyszli od nas zadowoleni. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje imprezowe hity: pączki, serniki, krewetki, krokieciki i kukurydzę z posypką.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania, w którym jednym ze składników jest majonez. Na naszym stole pojawiły się grzanki z bobem, fasolką i jajkiem, muffinki majonezowe z owocami, a także kurczak z sałatką Mex i majonezem kolendrowym.
Dania z owocami letnimi - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował: sałatkę z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami, kaczkę pieczoną z letnimi owocami i młodymi warzywami, na deser: mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami.
Trwa sezon na kurki, warto więc to wykorzystać i przygotować z nich pyszne dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak zrobić: pierogi ruskie ze smażonymi kurkami i serem owczym, tartę z cukinią, kurkami i kolorowymi pomidorkami, a także kurki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim.
Dania z rybami są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował Fish Pie, paluszki rybne z płatkami owsianymi, tatar z łososia z czereśniami, chrzanowym kremem i blinami, a także placki rybne z tłuczonymi ziemniakami i wiosenną mizerią.
W kuchni Dzień Dobry TVN najlepsze przepisy na grilla w domu! Przygotował je dla naszych widzów finalista 5. sezonu MasterChefa, Szymon Czerwiński. Na stole pojawiły się: szaszłyki, karkówka z grilla, sałatka z grillowanym serem halloumi, salsa mango, salsa z grillowanego ananasa, grillowany arbuz z fetą i kolendrą, a także faszerowane owoce z grilla.
Dania kuchni włoskiej mają wielu wielbicieli, także w Polsce. W kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Matteo Brunetti przygotował kilka z nich. Na naszym stole pojawiły się: pasta alla gricia, risotto allo zafferano, parmigiana di melanzane oraz krem zabajony z owocami.
Lekkie zupy wiosenne kuszą młodymi warzywami i żywymi kolorami. Są idealne na gorące dni. Piotr Kucharski przygotował ogórkową z ogórków małosolnych, zupę szczawiowo-buraczkową z pieczonymi ziemniakami, a także zupę z zielonym makaronem. Smacznego!
Bób powoli pojawia się na straganach warzywnych. Postanowił to wykorzystać szef kuchni Sebastian Olma, który pokazał, jak przygotować pyszne dania właśnie z tą rośliną strączkową. Na jego stole pojawiły się: ravioli z bobem i kozim serem, krem ziemniaczany z wasabi i bobem, a także placki ziemniaczane z bobem, ziołami i kwaśną śmietaną.
31. marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. To doskonała okazja, by zasmakować tego deseru w ulubionej przez siebie odsłonie. W kuchni Dzień Dobry TVN mamy wiele przepisów na wykorzystanie budyniu w różnych pysznościach.
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka wersji tradycyjnej paschy. Andrzej zaproponował paschę stracciatellę z ciepłymi bakaliami, tropikalną z mango, a także paschę z majonezem i warzywami. Sprawdź, jak zrobić je w domu.
Jak zrobić tradycyjny, świąteczny bigos z kapusty białej i kiszonej, a także, przy okazji, pyszną, wigilijną kapustę z grzybami? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy i sposób wykonania zaprezentowała vlogerka kulinarna Kasia Bukowska.
Wyjątkowe przepisy na pizzę. Co powiecie na pizzę gryczaną z burakami, wołowiną i kiszonymi ogórkami lub na pizzę z jarmużem, papryką i boczniakami? Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Andrzej Polan udowodnił, że pizza niejedno ma imię :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował tradycyjne ciasto, które pojawia się na francuskich stołach z okazji święta Trzech Króli. Poznajcie jego przepisy na Galette des rois.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.
Najczęściej ryż smażony kojarzy się z potrawami chińskimi, ale wcale nie musi być przyrządzany wyłącznie w ten sposób. Równie dobrze ryż podsmażony można podać z warzywami lub jajkiem. Potraw z udziałem smażonego ryżu jest wiele, a jakie się najpopularniejsze przepisy? Jak smażyć ryż, by był sypki?
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Cristinę Catese. Przygotowała dla nas pyszne dania z makaronem i dynią.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszności, w których głównym składnikiem były gruszki. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Agatę Stankiewicz oraz Małgorzatę Nagat, które przygotowały słodkości, których bazowym składnikiem jest czekolada. A na jesienną chandrę czekolada jest idealnym rozwiązaniem ;) Co powiecie na trufle czekoladowe oraz babeczki z kremem czekoladowym? Skusicie się?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Iwonę Zasuwę. Przygotowała dla nas zdrowe pyszności.