Kukurydza gotowana w wodzie
Składniki na kukurydzę gotowaną w wodzie:
- 3 kolby świeżej kukurydzy
- 3 litry wody
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Dodatki:
- kostka masła
- pęczek mięty
- pęczek rozmarynu
- pęczek pietruszki
- łyżka papryki wędzonej
- 100 g oliwy z oliwek
- pęczek cienkiego szczypiorku
Przygotowanie kukurydzy gotowanej w wodzie:
- W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło.
- Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).
Kukurydza gotowana w mleku
Składniki na kukurydzę gotowaną w mleku:
- 3 kolby świeżej kukurydzy
- 2 litry wody
- litr mleka
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie kukurydzy gotowanej w mleku:
- W garnku zagotuj wodę z mlekiem, dodaj miód oraz masło.
- Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).
Zupa kokosowo-kukurydziana
Składniki na zupę kokosowo-kukurydzianą:
- 5 kolb kukurydzy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 500 ml wywaru warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 500 l mleka kokosowego
- 4 cm imbiru
- duża cebula
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżeczka soli
- 2 limonka (skórka starta na tarce oraz sok)
- 1/2 szklanki płatków kokosowych
- 2 miękkie awokado Haas
- łyżeczka papryki ostrej
- pęczek kolendry
- limonka pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie na zupę kokosowo-kukurydzianą:
- Do większego garnka na spód dodaj olej kokosowy, następnie za pomocą noża obierz kolby z ziaren, poszatkuj cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę, a imbir zetrzyj na tarce.
- Na rozgrzanym oleju kokosowym przesmaż przez około 5 minut składniki wraz z kurkumą, pieprzem, skórką limonki oraz ostrą papryką.
- Dodaj przygotowany bulion, mleko kokosowe i zagotuj. Gotuj do chwili, aż kukurydza będzie miękka (około 15-20 minut).
- Tak przygotowaną zupę zblenduj w garnku, dodaj do smaku sok z limonki. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek z kukurydzy.
- Zupę udekoruj liśćmi kolendry, pieczonymi płatkami z kokosa, pokrojonym w kostkę awokado oraz popcornem z kukurydzy.
Szybka sałatka z kukurydzą
Składniki na szybką sałatkę z kukurydzą:
- 4 kolby kukurydzy świeżej
- 4 sałaty rzymskie
- 200 g pomidorów czerwonych
- 100 g pomidorów żółtych
- 100 g pomidorów zielonych
- czerwona cebula
- papryczka jalapenio
- limonka sok oraz skórka
- pęczek posiekanej Kolendy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Gotowanie kukurydzy:
- 3 litry wody
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie szybkiej sałatki z kukurydzą:
- W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).
- Pomidory sparz we wrzątku, następnie wytnij z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj w kostkę jak najdrobniej. Limonkę dokładnie wyszoruj - za pomocą tarki zetrzyj skórkę, ale bez białej części. Dodaj do pomidorów i cebuli. Dopraw całość poszatkowaną kolendrą oraz solą i pieprzem.
- Ostudzone kolby kukurydzy obkrój z kukurydzy i dodaj ją do pozostałych składników.
- Sałatę rzymską dokładnie umyj, osusz za ręczniku papierowym. Na patelni grillowej rozgrzej masło razem z oliwą. Przekrój sałatę na pół i grilluj. Na tak przygotowaną sałatę ułóż kukurydzianą salsę.
Kukurydza grillowana w boczku
Składniki na kukurydzę grillowaną w boczku:
- 3 kolby świeżej kukurydzy
- 3 litry wody
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła
- 20 plastrów boczku
- duży pęczek bazylii
Przygotowanie kukurydzy grillowanej w boczku:
- W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy z zawiniętymi do tyłu liśćmi i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody). Uważaj, aby liście się nie zamoczyły - najlepiej jak kukurydza będzie stała.
- Ugotowaną kukurydzę wyjmij z wody i ostudź. Następnie owiń w liście bazylii i dokładnie owiń również plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Tak przygotowaną kukurydzę przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku, aż boczek będzie złocisty.
Pikantny kurczak na kukurydzy z sosem bazyliowym
Składniki na pikantnego kurczaka na kukurydzy z sosem bazyliowym:
- 3 filety podwójne z kurczaka
Marynata do kurczaka:
- łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez prasę
- łyżka cebuli w proszku
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka chili ostre
- szklanka oliwy z oliwek podzielone
- sól i pieprz
Warzywa:
- 2 czerwone cebule
- czerwona papryka
- żółta papryka
- zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- papryczka jalapeno
- 2 cukinie
- 2 szklanki mrożonej kukurydzy lub świeżej
- szklanka czerwonej fasoli
- limonka
- sól i pieprz do smaku
- pęczek pietruszki
Sos:
- pęczek bazylii
- 2 łyżki pestki dyni
- 70 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 20 g twardego sera żółtego np. parmezan
- sok z cytryny
- sól morska i pieprz
Przygotowanie pikantnego kurczaka na kukurydzy z sosem bazyliowym:
- Piersi z kurczaka dokładnie umyj, następnie pokrój na mniejsze kawałki o takiej samej wielkości. W misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka. Marynuj w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
- Rozgrzej patelnię, a na niej olej. Usmaż kurczaka, aż będzie prawie gotowy. Następnie przełóż na talerz.
- Dodaj na tę samą patelnię odrobinę oleju i zacznij smażyć pokrojoną w piórka cebulę, paprykę oraz papryczkę jalapeno. Smaż przez około 5 minut, a następnie dodaj czosnek, cukinię, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Gotuj, aż warzywa będą gotowe. Na warzywach ułóż kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
- Pestki z dyni zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić.
- Pęczek bazylii, pestki dyni, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia. Następnie przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz, możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.
Niebieskie placki z jogurtem i owocami
Składniki na niebieskie placki z jogurtem i owocami:
- szklanka mąki z niebieskiej kukurydzy
- szklanka kefiru
- 2 małe jajka
- łyżka miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- olej do smażenia
Dodatki:
- gęsty jogurt
- garść truskawek
- garść jeżyn
- garść malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ziaren granatu
Przygotowanie niebieskich placków z jogurtem i owocami:
- Do miski dodaj kefir oraz jajka. Za pomocą rózgi cukierniczej wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę.
- Następnie, do połączonej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby się przegryzła.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż z każdej strony po około 5 minut. Dekoruj dodatkami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy
Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy
Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Szymon Czerwiński
podziel się: