Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego

Kukurydza to roślina pochodząca z Meksyku, obecnie hodowana w wielu krajach na całym świecie. Właśnie rozpoczął się czas na to przepyszne warzywo, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński przygotował kilka dań z kukurydzy, m.in. zupę i sałatkę.

Kukurydza gotowana w wodzie

Składniki na kukurydzę gotowaną w wodzie:

  • 3 kolby świeżej kukurydzy
  • 3 litry wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła

Dodatki:

  • kostka masła
  • pęczek mięty
  • pęczek rozmarynu
  • pęczek pietruszki
  • łyżka papryki wędzonej
  • 100 g oliwy z oliwek
  • pęczek cienkiego szczypiorku

Przygotowanie kukurydzy gotowanej w wodzie:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło.
  2. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).

Kukurydza gotowana w mleku

Składniki na kukurydzę gotowaną w mleku:

  • 3 kolby świeżej kukurydzy
  • 2 litry wody
  • litr mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie kukurydzy gotowanej w mleku:

  1. W garnku zagotuj wodę z mlekiem, dodaj miód oraz masło.
  2. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).

Zupa kokosowo-kukurydziana

Składniki na zupę kokosowo-kukurydzianą:

  • 5 kolb kukurydzy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 l mleka kokosowego
  • 4 cm imbiru
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 2 limonka (skórka starta na tarce oraz sok)
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 2 miękkie awokado Haas
  • łyżeczka papryki ostrej
  • pęczek kolendry
  • limonka pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie na zupę kokosowo-kukurydzianą:

  1. Do większego garnka na spód dodaj olej kokosowy, następnie za pomocą noża obierz kolby z ziaren, poszatkuj cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę, a imbir zetrzyj na tarce.
  2. Na rozgrzanym oleju kokosowym przesmaż przez około 5 minut składniki wraz z kurkumą, pieprzem, skórką limonki oraz ostrą papryką.
  3. Dodaj przygotowany bulion, mleko kokosowe i zagotuj. Gotuj do chwili, aż kukurydza będzie miękka (około 15-20 minut).
  4. Tak przygotowaną zupę zblenduj w garnku, dodaj do smaku sok z limonki. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek z kukurydzy.
  5. Zupę udekoruj liśćmi kolendry, pieczonymi płatkami z kokosa, pokrojonym w kostkę awokado oraz popcornem z kukurydzy.

Szybka sałatka z kukurydzą

Składniki na szybką sałatkę z kukurydzą:

  • 4 kolby kukurydzy świeżej
  • 4 sałaty rzymskie
  • 200 g pomidorów czerwonych
  • 100 g pomidorów żółtych
  • 100 g pomidorów zielonych
  • czerwona cebula
  • papryczka jalapenio
  • limonka sok oraz skórka
  • pęczek posiekanej Kolendy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Gotowanie kukurydzy:

  • 3 litry wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie szybkiej sałatki z kukurydzą:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).
  2. Pomidory sparz we wrzątku, następnie wytnij z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj w kostkę jak najdrobniej. Limonkę dokładnie wyszoruj - za pomocą tarki zetrzyj skórkę, ale bez białej części. Dodaj do pomidorów i cebuli. Dopraw całość poszatkowaną kolendrą oraz solą i pieprzem.
  3. Ostudzone kolby kukurydzy obkrój z kukurydzy i dodaj ją do pozostałych składników.
  4. Sałatę rzymską dokładnie umyj, osusz za ręczniku papierowym. Na patelni grillowej rozgrzej masło razem z oliwą. Przekrój sałatę na pół i grilluj. Na tak przygotowaną sałatę ułóż kukurydzianą salsę.

Kukurydza grillowana w boczku

Składniki na kukurydzę grillowaną w boczku:

  • 3 kolby świeżej kukurydzy
  • 3 litry wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 20 plastrów boczku
  • duży pęczek bazylii

Przygotowanie kukurydzy grillowanej w boczku:

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy z zawiniętymi do tyłu liśćmi i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody). Uważaj, aby liście się nie zamoczyły - najlepiej jak kukurydza będzie stała.
  2. Ugotowaną kukurydzę wyjmij z wody i ostudź. Następnie owiń w liście bazylii i dokładnie owiń również plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Tak przygotowaną kukurydzę przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku, aż boczek będzie złocisty.

Pikantny kurczak na kukurydzy z sosem bazyliowym

Składniki na pikantnego kurczaka na kukurydzy z sosem bazyliowym:

  • 3 filety podwójne z kurczaka

Marynata do kurczaka:

  • łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez prasę
  • łyżka cebuli w proszku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka chili ostre
  • szklanka oliwy z oliwek podzielone
  • sól i pieprz

Warzywa:

  • 2 czerwone cebule
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka jalapeno
  • 2 cukinie
  • 2 szklanki mrożonej kukurydzy lub świeżej
  • szklanka czerwonej fasoli
  • limonka
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki

Sos:

  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki pestki dyni
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 20 g twardego sera żółtego np. parmezan
  • sok z cytryny
  • sól morska i pieprz

Przygotowanie pikantnego kurczaka na kukurydzy z sosem bazyliowym:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, następnie pokrój na mniejsze kawałki o takiej samej wielkości. W misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka. Marynuj w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  2. Rozgrzej patelnię, a na niej olej. Usmaż kurczaka, aż będzie prawie gotowy. Następnie przełóż na talerz.
  3. Dodaj na tę samą patelnię odrobinę oleju i zacznij smażyć pokrojoną w piórka cebulę, paprykę oraz papryczkę jalapeno. Smaż przez około 5 minut, a następnie dodaj czosnek, cukinię, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Gotuj, aż warzywa będą gotowe. Na warzywach ułóż kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Pestki z dyni zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić.
  5. Pęczek bazylii, pestki dyni, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia. Następnie przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz, możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.

Niebieskie placki z jogurtem i owocami

Składniki na niebieskie placki z jogurtem i owocami:

  • szklanka mąki z niebieskiej kukurydzy
  • szklanka kefiru
  • 2 małe jajka
  • łyżka miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • gęsty jogurt
  • garść truskawek
  • garść jeżyn
  • garść malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ziaren granatu

Przygotowanie niebieskich placków z jogurtem i owocami:

  1. Do miski dodaj kefir oraz jajka. Za pomocą rózgi cukierniczej wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Następnie, do połączonej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby się przegryzła.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż z każdej strony po około 5 minut. Dekoruj dodatkami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy

Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Szymon Czerwiński

podziel się:

Pozostałe wiadomości