Jak powinniśmy przechowywać truskawki? Jak i kiedy należy je myć? Anna Starmach zdradziła w Dzień Dobry TVN kilka swoich przepisów na truskawki. Zobaczcie, jak zrobić tartę z truskawkami i mango, sandwicha z truskawkami, chłodnik truskawkowy i sernik z truskawkami. Zapewniamy, że wszystko jest pyszne!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Martin Gimenez Castro i jego żona Marta Mazur przygotowali dania kuchni argentyńskiej. Obok steków na stole pojawiły się: żabnica ze szparagami oraz sałatka eko z krewetkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!
Paprykarze drożdżowe z rozmarynem, batony rabarbarowe oraz tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami - te przysmaki idealnie pasują do spontanicznego piknika majowego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Maja Hyży i Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wyczarowała pyszności z rzodkiewką i szczypiorkiem: kaszę gryczaną z rzodkiewką, pomidorowe tosty francuskie, Spring Roolsy i sałatkę wiosenną. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN królował najbardziej znany w Polsce mim komiczny Ireneusz Krosny. Przygotował u nas: sernik i zapiekanki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Todorczuk Perchuć i Andrzej Polan przygotowali smaczne dania, w którym główną rolę odgrywa śmietanka. Na stole pojawiły się: tarta z dymki, porów, suchej krakowskiej i śmietanki, risotto śmietankowe z kalafiorem białym i zielonym (idealne do ryby) oraz truskawki w sosie śmietankowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN oprócz rodziny Betlejewskich gościmy różową świnkę. Urocza Lily jest udomowionym zwierzakiem, któremu bardzo się u nas spodobało. Marcin Prokop postanowił oprowadzić ją po studiu i pokazać, jak wygląda Warszawa z perspektywy 9 piętra. Zauważyliśmy, że nawet zaprzyjaźnił się z różową świnką :-)
W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej warzywa oraz... Karolina i Maciej Szaciłło. Małżeństwo podzieliło się swoimi pomysłami na pyszne i niedrogie potrawy, które w okresie wiosennego przesilenia dodadzą nam energii. W propozycjach pojawiły się między innymi migdały, na bazie których Karolina i Maciej przygotowali praliny. Co jeszcze? Prosty krem z buraków oraz sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych z kaszą gryczaną.
Jak przygotować sobie zdrowe jedzenie na cały dzień poza domem? Oto menu na cały dzień zaproponowane przez gości Dzień Dobry TVN: Anię Starmach i trenera personalnego Tomasza Choińskiego: kuskus z owocami, koktajl z buraka i banana, kurczak z kaszą jaglaną i morelami, szpinak i brokuły oraz łosoś z ogórkiem i czarnuszką.
Daria Ładocha niedawno wróciła z kursu kulinarnego w Tajlandii i postanowiła podzielić się z nami wiedzą, którą tam zdobyła. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pierożki z serem, słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem, smażony ryż z kurczakiem i warzywami, sałatkę som tam oraz północną zupę Tom Yum z krewetkami i śmietaną kokosową.
Mikołaj Rey zachwyca się kindziukiem - dojrzewającą, twardą wędliną, która była przysmakiem kuchni kresowej. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować babkę ziemniaczaną z kindziukiem i sosem porto. Palce lizać! Skorzystajcie z przepisu!
Co zrobić z potrawami, które zostały nam po Świętach Wielkanocnych? Można z nich przygotować zupełnie nowe potrawy. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Piotr Kucharski. Zobaczcie, jak wyciąć fileciki z pomarańczy, jak obrać awokado i, jak odświeżyć pieczywo?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Alżbeta Lenska i Andrzej Polan. Przygotowali dania, które można postawić na wielkanocnym stole. Oto one: pascha z mleka zsiadłego z bakaliami, quinoa jabłkowa z avocado, rzodkiewką i młodym burakiem oraz rolada z kurczaka faszerowana biszkoptem z selera, amarantusa i rodzynek.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła rodzina Lubertów - Tomek, Ewa i syn Kacper. Przygotowali zdrowie i zbilansowane dania: razowe naleśniki, tortillę kukurydzianą, krem z bananów i sałatkę ryżową z tofu. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Kurek i Izabela Janachowska przygotowali lekkie i zdrowe dania, które każdemu dodadzą sporo energii: lekką sałatkę z truskawkami, deser z mango i ricotty oraz wiosenny krem z rzodkwi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i aktorka Klaudia Halejcio przygotowali super dania śmietanką i miodem płynące. Na stole znalazły się: żur ze struclą z brukselką i białą kiełbasą, łosoś na miękko z sałatką z jajek, chrzanu w białym auszpiku i ptysie z kruszonką i bitą śmietanką. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestniczka programu "Ugotowani" Małgorzata Trębacz-Piotrowska przygotowały dania z przepisów, które przywiozły ze swoich wakacyjnych podróży. Na stole znalazły się: szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych, ziemniaki gotowane w mleku kokosowym, smażony makaron z krewetkami i wołowiną, smażone banany, wątróbki drobiowe w sosie z sherry i faszerowane papryczki pimientos.
W kuchni Dzień Dobry TVN przekąski i przystawki na bazie krakowskiej: tortilla z jarmużem, suchą krakowską i fetą, tort ziemniaczany z suchą krakowską, szałwią i serem oraz sucha krakowska jak carpaccio na kruchym cieście. A to wszystko przygotowali: Andrzej Polan, Mateusz Jarzębiak-Góral - uczestnik programu Top Model oraz Olga Kaczyńska - modelka, zwyciężczyni drugiej edycji Top Model.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Masterchefa. Przygotowała przekąski z produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Na stole pojawiły się: witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku, zielony chłodnik pełen energii oraz ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych.
Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały dziś dzieci. Gotowały, smakowały, a nawet zaśpiewały piosenkę o... kleszczu! Posłuchajcie, bo Marcin Prokop zapewnia, że ta piosenka stanie się hitem Internetu. Zgadzacie się z nim? :-) Prowadzący Dzień Dobry TVN ma też specjalne życzenia dla wszystkich teściowych z okazji ich święta!
Carmen Tarcha jest widzem Dzień Dobry TVN. W ramach naszej akcji Gotuj z DDTVN zaprosiła do swojej kuchni Piotra Kucharskiego. Wspólnie przygotowali: pieczonego selera w masie solnej, duszoną wołowinę z pasternakiemi marchewką, pikantną kiszonę marchewkę oraz tabbouleh.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Kasia Kraszewska. Przygotowała kilka gorących i słodkich propozycji w stylu Pin Up Candy: jabłka w karmelu, muffinki z zarodków pszenicy i brokatem, pin-up Candy drink na bazie soku z granatów i eksowny sorbet herbaciany i malinowy.
Babeczki z cytrynowym budyniem i cynamonem, andrut z morelami i orzechami oraz ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą - te pyszności dla dzieci przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha.
W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy dla smakoszy mięsa. Piotr Kucharski przygotował: schab przekładany warzywami, steki z karkówki z kaszą oraz gulasz w marokańskim stylu. Smacznego!