Żur ze struclą z brukselką i białą kiełbasą
Składniki:
1 kg kości wędzonych
500 ml zakwasu do żurku
2 garście grzybów suszonych
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula palona
250 ml śmietanki łaciatej 18%
2 łyżki chrzanu tartego
koper
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
majeranek
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę, dodaj kości wędzone, włoszczyznę, cebulę, przyprawy i ugotuj mocny wywar. Do gotowego wywaru dodaj klarowną część zakwasu bez osadu z mąki. Wymieszaj, dopraw ewentualnie raz jeszcze. Do żuru dodaj śmietankę łaciatą 18%, dokładnie wymieszaj, zagotuj i do smaku dodaj chrzanu. Śmietankę możesz podać osobno, wtedy każdy indywidualnie dodaje ją sobie na talerz.
Składniki:
600 g mąki
ok. 330 ml wody
15 g soli
30 g drożdży
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw do wyrośnięcia.
Składniki:
250 g białej surowej kiełbasy
500 g brukselki
4 łyżki ziemniaków puree
koper
szczypior z dymki
czarnuszka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kiełbasę obierz z osłonki i wysmaż na patelni na chrupiącą kruszonkę. Brukselkę obierz na pojedyncze liście i przesmaż na patelni na maśle. Podlej ją kilkoma łyżkami wody. Ziemniaki puree wymieszaj z chrzanem, dodaj kapustę, kiełbasę, posiekany koper i szczypior z dymki. Wymieszaj dokładnie, farsz wyłóż na rozwałkowany cienki arkusz z ciasta drożdżowego. Zwiń jak tradycyjną struclę, posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 30 min. Podawaj z żurem.
Łosoś na miękko z sałatką z jajek, chrzanu w białym auszpiku
Składniki:
500 g filetu z łososia
lubczyk świeży
bazylia
koper
liść laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny
25 g soli
10 g cukru
500 ml wody
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, dodaj sól, cukier i przyprawy. Zagotuj raz jeszcze, dodaj łososia i zestaw rondel z palnika. Przez 6–8 min. ryba dojdzie w zalewie na miękko. Wyjmij i schłodź.
Składniki:
500 ml śmietanki łaciatej 12%
20 g żelatyny
6 jajek ugotowanych
60 g masła
1 pęczek cebulki dymki
1 pęczek koperku
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy rosyjskiej
pieprz czarny
liście botwinki
koperek
ogórek zielony
groszek zielony mrożony
rzodkiewka
Przygotowanie:
Jajka zetrzyj na tarce, połącz z miękkim masłem, chrzanem, musztardą i ziołami. Dopraw pieprzem. Podziel na mniejsze porcje. Śmietankę 12% łaciatą podgrzej, połącz z rozpuszczoną żelatyną, dopraw solą. Wstaw do lodówki do schłodzenia, tężejącą zalej porcje sałatki z jajek i wstaw do lodówki ponownie. Podaj z kawałkami łososia na miękko, liśćmi botwinki, kopru, plasterkami ogórka zielonego, groszkiem zielonym.
Ptysie z kruszonką i bitą śmietanką
Składniki:
60 g masła
80 g cukru trzcinowego
120 g mąki
1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Masło miękkie rozcieraj z cukrem trzcinowym, dodaj mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na folię spożywczą i rozwałkuj na cienki arkusz, schłodź. Foremką okrągłą wytnij krążki.
Składniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. wody
100 g masła
4-5 jajek
Przygotowanie:
Wodę zagotowuj ze szczyptą soli oraz masłem. Do wrzątku dodaj mąkę, zaparz ją, zdejmij rondel z kuchenki. Ciasto przełóż do miski, ucieraj mikserem, dodając po jajku. Masę wyciśnij na blaszkę wyłożoną pergaminem, na każdą połóż kółko z kruszonki. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. Podczas pieczenia absolutnie nie otwieraj piekarnika.
Składniki:
1 l śmietanki łaciatej 30%
100 g cukru
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Śmietankę schłodź wcześniej w lodówce, to zapewni pełen sukces podczas ubijania. Ubijaj początkowo na małych obrotach, dodaj cukier i ubijaj na szybkich obrotach. Upieczone ptysie nabijaj śmietaną bitą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN