Jabłka w karmelu
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1 kg jabłek
200 ml śmietany 30%
woda
Przygotowanie:
Karmel: do garnka z grubszym dnem wsypujemy 1/2 szklanki cukru i rozpuszczamy go w 1/2 szklanki wody. W razie potrzeby możemy dodać jej nieco więcej. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Karmel łączymy z 200 ml śmietany. Umyte i osuszone jabłka maczamy w karmelu i pozostawiamy do zastygnięcia
Muffinki z zarodków pszenicy i brokatem
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
1 szklanka zarodków pszenicy
1 łyżka proszku do pieczenia
mrożone wiśnie
masa lukrowa
jadalny brokat
Przygotowanie:
Z białek ubijamy pianę, łączymy z cukrem i innymi składnikami, przekładamy do foremek. Do każdej foremki wkładamy 2 wiśnie, pieczemy 20 min.
Pin-up Candy drink na bazie soku z granatów
Składniki:
1 granat
1 limonka
rum
woda mineralna
suchy lód
Przygotowanie:
Ziarna granatu ugniatamy z limonką, zalewamy rumem i dopełniamy woda mineralną. Dla specjalnego efektu wrzucamy do drinka kostkę suchego lodu. Kieliszek jak do Martini.
Seksowny sorbet herbaciany i malinowy
Składniki:
herbata
sok z cytryny
szczypta soli
cukier
Przygotowanie:
Cukier, sok z malin i mieszankę z herbaty wlewamy do woreczka strunowego. Małe woreczki wrzucamy do dużego woreczka strunowego wypełnionego lodem, Zasypujemy solą i potrząsamy. Uzyskujemy dwa kolory sorbetu - biały i różowy, wykładamy do salaterki, przystrajamy kwiatem i melisą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN