Jeśli chcielibyście zaprosić nas do wspólnego gotowania, piszcie na adres: gotujzddtvn@tvn.pl
Pieczony seler w masie solnej
Składniki:
2 selery (ok. 400 g/szt.)
500 g mąki pszennej
600 g soli
9 białek
300 ml wody
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Selery obrać. Wszystkie składniki na masę dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na pastę. Odrobinę pasty nałożyć w dwa miejsca na blaszce do pieczenia. Na paście ułożyć selery i pokryć je dokładnie pastą. Wstawić do piekarnika na około 2,5-3 godz. Po tym czasie zdjąć z blaszki i ostrym nożem odciąć wierzch selera. Łyżką wyskrobać seler ze środka. Seler może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa.
Duszona wołowina z pasternakiem i marchewką
Składniki:
600 g rosbefu wołowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu drobiowego
200 ml ciemnego piwa
2 cebule
200 g pieczarek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Piklowana marchewka:
2 duże marchewki
100 ml jasnego octu winnego
50 ml wody
2 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
Duszony pasternak:
600 g pasternaku
100 g masła
100 ml bulionu drobiowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w dużą kostkę i oprószyć mąką. W dużym garnku rozgrzać olej i obsmażyć wołowinę aż będzie brązowa. Dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podlać ciemnym piwem i dusić na wolnym ogniu, podlewając bulionem drobiowym aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Obrać marchewki i pokroić je w cienkie, podłużne paski, używając do tego obieraczki do warzyw. Wymieszać ze sobą ocet, sok z cytryny, wodę i cukier. Zanurzyć w tym marchewkę i odstawić na godzinę do lodówki.
Pasternak obrać i pokroić w dużą kostkę. Masło rozpuścić w garnku i podsmażyć na nim pasternak aż będzie złotobrązowy, dolać bulion i gotować przez chwilę. Pasternak lekko rozgnieść.
Wołowinę podawać z pasternakiem i marchewką.
Pikantna kiszona marchewka
Składniki:
4 duże marchewki
sok z cytryny
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka cukru
2 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, posiekaną papryczkę chili, chili w proszku, przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier i cynamon. Dokładnie wszystko wymieszać, przełożyć do słoika. Dokładnie docisnąć i obciążyć innym słoikiem z wodą. Odstawić do lodówki lub w zimne miejsce na 3-4 dni.
Tabbouleh
Składniki:
150 g kuskusu
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
4 dymki, drobno posiekane
4 pomidory, pokrojone w kostkę
sól
4 pęczki posiekanej natki pietruszki
listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Polać kuskus, wymieszać i odstawić na 30 min. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, udekorować listkami mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN