Steki
Składniki:
350 g stek rib-eye
200 g polędwicy wołowej
600 g stek tomahawk
5 młodych marchewek.
1 pęczek botwinki
1 pęczek dymki
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 papryczka chili
200 ml oliwy
1 cytryny
Przygotowanie:
Warzywa oczyszczamy, doprawiamy solą i świeżym pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy 20 min. w 180 st. C.
Sos chimichurri: do posiekanego czosnku, natki pietruszki, papryczki i cebuli dodajemy oliwę i sok z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Steki grillujemy z solą i pieprzem.
Żabnica ze szparagami
Składniki:
200 g żabnicy
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
100 ml redukcja rybna
1 łyżeczka atramentu z kałamarnicy
100 g kalmarów chipirones
100 ml śmietanki 36%
oliwa z oliwek
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy z nich puree (białe i zielone), dodajemy śmietankę 36% i doprawiamy. Kalmary oczyszczamy i smażymy na maśle klarowanym, doprawiamy solą. Do redukcji rybnej dodajemy atrament i odrobinę śmietanki. Żabnicę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy i grillujemy z rozmarynem.
Sałatka eko z krewetkami
Składniki:
1 pęczek musztardowca
miks sałat ekologicznych
100 g krewetek camarao
1 pęczek zielonych szparagów
100 g truskawek
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy i blanszujemy. Mieszamy z umytą sałatą, krojonymi truskawkami i surowymi i obranymi krewetkami. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN