Argentyńskie steki z polskiego mięsa

W kuchni Dzień Dobry TVN Martin Gimenez Castro i jego żona Marta Mazur przygotowali dania kuchni argentyńskiej. Obok steków na stole pojawiły się: żabnica ze szparagami oraz sałatka eko z krewetkami.

Steki

Składniki:

350 g stek rib-eye

200 g polędwicy wołowej

600 g stek tomahawk

5 młodych marchewek.

1 pęczek botwinki

1 pęczek dymki

1 pęczek natki pietruszki

3 ząbki czosnku

1 cebula czerwona

1 papryczka chili

200 ml oliwy

1 cytryny

Przygotowanie:

Warzywa oczyszczamy, doprawiamy solą i świeżym pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy 20 min. w 180 st. C.

Sos chimichurri: do posiekanego czosnku, natki pietruszki, papryczki i cebuli dodajemy oliwę i sok z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Steki grillujemy z solą i pieprzem.

Żabnica ze szparagami

Składniki:

200 g żabnicy

1 pęczek zielonych szparagów

1 pęczek białych szparagów

100 ml redukcja rybna

1 łyżeczka atramentu z kałamarnicy

100 g kalmarów chipirones

100 ml śmietanki 36%

oliwa z oliwek

2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy i gotujemy z nich puree (białe i zielone), dodajemy śmietankę 36% i doprawiamy. Kalmary oczyszczamy i smażymy na maśle klarowanym, doprawiamy solą. Do redukcji rybnej dodajemy atrament i odrobinę śmietanki. Żabnicę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy i grillujemy z rozmarynem.

Sałatka eko z krewetkami

Składniki:

1 pęczek musztardowca

miks sałat ekologicznych

100 g krewetek camarao

1 pęczek zielonych szparagów

100 g truskawek

oliwa z oliwek

sok z cytryny

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, obieramy i blanszujemy. Mieszamy z umytą sałatą, krojonymi truskawkami i surowymi i obranymi krewetkami. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości