Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Coraz więcej osób zmaga się z otyłością brzuszną. Aby się jej pozbyć, należy postanowić m.in. na zdrowy jadłospis. Kilka przykładowych dań przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk, Monika Stromkie-Złomaniec. Na naszym stole pojawiły się: pasta z fasoli, burrito wegetariańskie, sos tzatziki, a także sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką.
To już ostatni moment na wykorzystanie grzybów. Andrzej Polan ma na nie sposób. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dorsza w gąskach, kanie w zupie, kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie, a także rydze i szmaciak z faszerowanymi ziemniakami.
Dania rozgrzewające idealnie nadają się na okres jesienno-zimowy. Kilka z nich przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Nina Czarnecka, pasjonatka ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia. Na naszym stole pojawiły się: śniadanie na ciepło, zupa miso, makaron bolognese z soczewicą, a także mleczny tonik na sen.
Wiele osób twierdzi, że sekretną przyprawą smacznych dań jest... miłość. I może rzeczywiście coś w tym jest, bo to właśnie potrawy gotowane dla bliskich są najsmaczniejsze. W kuchni Dzień Dobry TVN Basia Tworek przygotowała dania, które znalazły się w e-booku, który napisała wspólnie z przyjaciółką chorą na stwardnienie zanikowe boczne Anną Dymarczyk-Chlebicką.
Dania z papryki są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: piklowane papryki,
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli. Dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą. W kuchni najczęściej występuje jako dodatek, przyprawa do potraw. Tomasz Grabski zdradził przepisy na dania, w których to cebula gra główną rolę.
Kuchnia włoska ma na świecie miliony fanów. Pizza, czy dania z makaronu to potrawy znane i lubiane nawet w najdalszych zakątkach globu. Niestety, informacje o przepisach z Półwyspu Apenińskiego odpowiednich dla wegan wciąż jest niewiele. W studiu Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na potrawy prosto ze słonecznej Italli podzieliła się Alicja Rokicka.
Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Sebastian Olma. Zobacz, jak przyrządza kurczaka w sosie teriyaki z zielonymi warzywami, smażoną pierś kurczaka na grzybowym risotto z chipsami z jarmużu oraz pieczonego kurczaka z warzywami korzennymi. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Endometrioza to choroba, z którą zmaga się wiele kobiet. Okazuje się, że odpowiednia dieta spowalnia jej rozwój, łagodzi objawy i zmniejsza stan zapalny. Poznaj przepisy na sałatkę z pieczonymi brzoskwiniami i krewetkami, kokosową kaszę gryczaną, surówkę z buraków, marchewkową owsiankę z orzechami laskowymi oraz orzechowy makaron z brokułem, które przygotowała dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Poznaj przepisy Darii Ładochy.
Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego.
Poznaj przepisy Jaśka Kuronia.
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN królowały winogrona.
Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważne miejsce. Choć w czasie PRL były bardzo niedoceniane, dziś, 30 lat po upadku komunizmu odzyskują swoją świetność. Najpopularniejsi szefowie kuchni wciąż poszukują nowych receptur na ich przygotowanie. W naszej kuchni swoimi przepisami na te wyjątkowe warzywa podzieliły się Katarzyna i Zofia Pilitowskie.
Skorzystaj z przepisów na sałatkę z dynią, kotleciki falafel z dipem jogurtowo-miętowym, grzybowe tapas i pasztet z indyka z sosem żurawinowo-imbirowym.
Sezon na jesienne owoce w pełni. Poznaj przepisy na Tarte Tatin z lodami, gruszkę w syropie kawowym, francuskie tosty ze śliwką oraz cobbler z owocami.
Premiera kulinarna w Dzień Dobry TVN. Swoje popisowe dania serwuje małżeństwo Smykiewiczów. Zobacz, jak według nich przygotować makaron z krewetkami, ośmiornicę i tartę z gruszkami lub śliwkami.
Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Jesienny czas sprzyja daniom makaronowym i pysznym deserom - czyli smakom, z których słyną Włochy.
Kurczak nadziewany chałką i grzybami leśnymi z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem; rolada z biszkoptów nadziewana kremem z białej czekolady, konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi jeżynami, a także nadziewane muszle makaronowe z dynią, indykiem, leśnymi grzybami, sosem pomidorowym zapiekane z serem feta - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 4. edycji programu "Masterchef", Damian Kordas.
Trufle z gorzkiej czekolady i konfitury różanej, babeczki z kremem czekoladowym i migdałami oraz czekoladowe pralinki z marcepanem - takie pyszne słodkości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników Janusz Profus.
W naszej kuchni Sebastian Olma pokazał, jak przygotować pyszne i niebanalne śniadanie dla ucznia, które można zabrać do szkoły i zjeść ze smakiem między lekcjami. Zobacz przepisy.
Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Sebastian Olma zdradził nam swoje pomysły i sposoby na schab. Na naszym stole pojawiły się: tradycyjny kotlet schabowy z kością i młodą kapustą, schab duszony z jabłkiem i figami oraz kajzerka ze schabowym, czyli klasyk ze szkolnych lat w nowej, odświeżonej wersji.
Zapiekane cykorie w szynce w sosie beszamel, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - takie pyszności przygotował dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.
W poniedziałek 14 czerwca Polacy zagrają pierwszy mecz podczas Euro 2020. Najwyższy czas przygotować przekąski na tę okazję. Sprawdź, co poleca Martyna Chomacka.
Prawdopodobnie po bób sięgano już w czasach starożytnych - ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Swoimi przepisami na dania z bobem podzieliła się finalistka 7. edycji programu "MasterChef", Martyna Chomacka. Zobacz, jak zrobić krewetki, sałatkę i kotlety z bobem.
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.