Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!
Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!
Przywykliśmy do jedzenia chałki z dżemem. Albo z białym serem i miodem. Albo po prostu z masłem i cukrem. Krótko mówiąc: na słodko. W kuchni Dzień Dobry TVN osobisty kucharz Filip Głodek udowodnił, że można inaczej! Wypróbujcie jego przepisy na: chałkę śniadaniową, wegetariańską chałkę z serem halloumi i chałkę ze smażoną wołowiną. Mniam!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił swoją propozycję obiadu, w którego skład weszły następujące potrawy: szczawiowa z kotletami jajecznymi, wytrawny strudel i ciasto jogurtowe z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Artur Moroz jak zwykle zaskoczył nas swoimi kulinarnymi połączeniami. Zobaczcie jego przepisy na: młodą kapustę z mulami, zupę rybno-szczawiową i śledzia na sałatce wiosennej. Smacznego!
Łukasz Durajski jest nie tylko pediatrą, ale również świetnym kucharzem. Do kuchni Dzień Dobry TVN przybył ze zdrowymi przepisami dla całej rodziny. Zobacz jak zrobić: kurczaka po tajsku, sałatkę z kurczakiem truskawkami i szpinakiem, tartę pomarańczową i gulasz bananowy.
Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!
Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?
Weki są świetne nie tylko na zimę! W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Marciniewicz pokazała jak zrobić: marynowane żółte buraki, granolę dyniową bez cukru, śliwki londyńskie w herbacie, lemon curd i domową peanutellę. Wszystkie pyszności zamknęła w słoikach. Czy wiesz, jak długo można przechowywać weki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.
Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!
W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.
Zawodowy żołnierz, kucharz - amator i stuprocentowy weganin Przemysław Ignaszewski, w żołnierskich słowach powiedział dlaczego warto wyeliminować mięso z diety i jak przygotować słodkości bez cukru. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził zdrowe słodkości: ciasto bananowe z makiem, praliny, czyli kulki mocy, bajaderkę z ciecierzycy i ciastka z fasoli.
W kuchni Dzień Dobry TVN było ostro. Piotr Kucharski przygotował dania z pieprzem: szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, pity z nadzieniem, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami.
W Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska przygotowała warzywa i owoce z grilla. Mogliśmy spróbować: grillowaną chałkę z truskawkami „balsamico”, ananasa z grilla i prostymi lodami kokosowymi, grillowananego bakłażana z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałatę rzymską z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami. Smacznego!
Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?
Często brakuje nam pomysłu na śniadanie i przygotowanie śniadania kończy się na zrobieniu nudnych kanapek. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska zdradziła przepisy, dzięki którym śniadanie stanie się ulubionym posiłkiem dnia całej rodziny. Zobaczcie jej przepisy na: omlet cesarski, jajecznicę z duszonymi rzodkiewkami, sałatkę chlebową z tuńczykiem, budyń bananowo-jaglany i owsiankę. Smacznego!
Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.
#WhatFoodMeans - "Czym jest jedzenie?" Jak traktują je ludzie, którzy nie zaznali głodu, a jak ci, którzy głodni chodzą na co dzień? Anna Starmach wraz z grupą kucharzy była w Etiopii. "Widziałam jak przygotowują chleb licząc każdy gram mąki" - powiedziała w Dzień Dobry TVN. Co podróż do Afryki zmieniła w jej postrzeganiu jedzenia? Jak to możliwe, że na świecie, w którym istnieje nadwyżka produkcji żywności całe kraje ogarnięte głodem? Co jedzą Etiopczycy? Zobaczcie, jakie przepisy przywiozła od nich Anna Starmach.
Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy miłośniczkę i pasjonatkę słodkich wypieków Kingę Filipowicz. Dzięki niej mogliśmy spróbować mazurka czekoladowego, mazurka kawowego z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Wypróbuje jego przepisy na: żurek, pieczoną szynkę i focaccię. Smacznego!
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: zielone naleśniki, zieloną zupę i oczywiście zielony biszkopt. Prawda, że wyglądają apetycznie? :-)
Prawdziwy góral z Podhala, Maciej Koźlakowski opowiedział w kuchni Dzień Dobry TVN o Wielkanocy w górach. Kucharz pokazał proste przepisy na: podhalańskie moskole, zupę chrzanową i deser z twarogu.
Co zrobić, żeby guacamole nie ściemniało? Czym tak naprawdę jest salsa? I skąd wzięli się mariachi? W kuchni Dzień Dobry TVN - meksykańskie szaleństwo! Właścicielka meksykańskiej restauracji Agnieszka Kręglicka i meksykański kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali salsę na trzy sposoby, smażoną fasolę, guacamole, marynowaną czerwoną cebulę, quesadillas i tacos. A Mikołaj Rey spotkał się z Meksykaninem, który postanowił zamieszkał w Polsce. Co razem ugotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przesadził z pieprzem. Jak to zrobić, aby było smacznie? Zobaczcie, jak przygotować stir-fry z młodej kapusty i wołowiny, omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi oraz krem z pora z wędzonym pstrągiem. Uwaga, jest ostro!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach odczarowała polski chrzan. Jak przygotować go w domu i ile może stać zanim zwietrzeje? Skorzystajcie z przepisów Anny na: kotlety jajeczne, jajka faszerowane chrzanem, najlepszą kanapkę na świecie oraz zupę chrzanową. Smacznego!
Niedługo w warzywniakach pojawią się świeże zioła, które warto wykorzystać do codziennego gotowania. Jak? Wie to Samar Khanafer, która postanowiła podzielić się bezcennymi informacjami w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jej przepisy na: croissanty, ziołowe pesto (harissa), łososia, ziemniaki po libańsku, surówkę ze świeżego kalafiora i wytrawne brownie.
W kuchnia Dzień Dobry TVN prosto z Wielkiej Brytanii Sabrina Ghayour i przepisy rodem z Bliskiego Wschodu. Szef kuchni przygotowała: jajecznicę z kaczych jaj, pieczone bakłażanowe łódeczki i kebab z pikantnej jagnięciny.
Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.