W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.
Dziś Marcin Meller pojawił się w studiu wyjątkowo nie w roli prowadzącego program. Wraz z siostrą Katarzyną przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowali tradycyjne potrawy ze stołu Mellerów. Wszystkie przedstawione w programie receptury zostały zawarte w książce kucharskiej Katarzyny "W kuchni mamy i córki", gdzie znajdziemy przepisy na dania poznane podczas podróży po świecie oraz rodzinne anegdoty.
Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stermach i Paweł Gradowski z Masterchefa zajęli się truflami. Z czym podać tak wyjątkowy i drogi specjał aby wydobyć jego niezwykły smak? Oczywiście z czymś prostym. W garnkach pojawiły się włoskie kluski z ziemniaków, czyli gnocchi. Czym różnią się od polskich kopytek?
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną.
Sałatki kojarzą nam się raczej z okresem wiosenno-letnim ze względu na to, że składają się zazwyczaj ze świeżych warzyw i serów, które wychładzają organizm. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha udowodniła, że sałatki mogą być tanie, polskie i rozgrzewające!
Już wiemy kto będzie nowym prezydentem USA. A jak jedzą główni kandydaci tegorocznego rajdu o najważniejszy fotel w Stanach? Kuchnią Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Michał Molenda, który miał okazję przygotowywać kolację dla Donalda Trumpa i Hillary Clinton.
Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.
Jesień to czas na rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Staramach i była uczestniczka Masterchefa Marta Ignasiak-Kciuk przygotowały placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Z czym jeszcze można podać ten prosty przysmak polskiej kuchni?
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darka Kuźniaka, uczestnika programu Azja Express. Przygotował dla nas wątróbkę drobiową z owocami i rozmarynem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Dobrzański przygotował dania dla biegaczy: krem pomidorowy, pesto pietruszkowe, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy. Smacznego!
Jesienią łatwo o przeziębienie, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami. Były więc migdały z pieprzem, bezmięsny żurek z chrzanem, jajkami i grzybami, gulasz z dyni i ciecierzycy, śniadaniowe zapiekane jabłka, syrop z pigwowca do herbaty oraz rozgrzewający napój z imbiru, kurkumy, miodu i cytryny.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Zosię Cudny, której blog kulinarny cieszy się bardzo dużą popularnością. Nasz gość przygotował dla nas same pyszności: drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką, krem z pieczonej marchwi z curry, wilgotne ciasto czekoladowe oraz bananowo-kokosowe placuszki z borówkami. Palce lizać!
Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery z tym właśnie owocem. Mieliśmy więc okazję skosztować szarlotkę, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonkę z jabłkami. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestnika MasterChefa Marka Pukasa i jurorkę programu Anię Starmach. Przygotowali dla pysznego kurczaka w warzywach. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z papryką. Wśród nich były: zupa paprykowa z kurczakiem, rodzynkami i ciecierzycą oraz papryka pieczona z chlebem i jajkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: placki dyniowo-owsiane z miodem, zupę fasolową z porem i ziemniakami, kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga, kanapki na ciepło z ziołowym serkiem oraz pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią.
W kuchni Dzień Dobry TVN Janusz Fic przygotował dania z ryb: zupę rybną z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami, sandacza pieczonego w soli z kiszonym selerem i polentą oraz jesiotra duszonego w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami. Był też smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znanego z programu Azja Express Darka Kuźniaka. Przygotował dla nas pyszne jesienne dania: flaki z boczniaka, tatara wołowego z kurkami i parmezanem oraz skrzydełka kurczaka w boczku. Było też coś dla smakoszy słodkości: jabłka pod kruszonką z rozmarynem.
Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Michał Fabiszewski i Ania Starmach przygotowali risotto na trzy sposoby: z grzybami, pesto oraz dynią i kurczakiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne „jesienne” dania. Na stole pojawiły się: kluski z dziurką, grzybami i dynią, krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami, polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą oraz kręcone ciasto ze śliwkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy z dyni. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smażona dynia marynowana, curry z dyni, ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kapustą. Macie ochotę?
Wrzesień to miesiąc Meksyku, dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Magdę i Łukasza Sawę, by przygotowali dania kuchni meksykańskiej. Na stole pojawiły się: totopos, guacamole, churros z czekoladą, tacos tinga de pollo i salsa z grillowanego ananasa. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował najpopularniejszą w Polsce zupę, czyli pomidorową. Zrobił ją na trzy sposoby.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy gotujących strażaków: Grzegorza Glińskiego, Wojciecha Glińskiego i Daniela Kujawskiego. Panowie przygotowali dla nas przepyszne pierogi z pieca z nadzieniem ognistym, pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim oraz chińskie pierożki gotowane na parze.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!