Nie możesz schudnąć pomimo ciągłego bycia na diecie i wielu godzin spędzonych na siłowni? Możliwe, że masz metabolizm typu B. Na czym polega jego mechanizm? Da się go "przekonwertować" na metabolizm typu A? W kuchnia Dzień Dobry TVN Daria Ładocha podzieliła się z nami wiedzą na temat przemiany materii i poradziła, co jeść by dobrze się czuć i wyglądać.
Kuchnia sous-vide to gotowanie każdego produktu w idealnej dla niego temperaturze. Profesjonalni kucharze używają do tej techniki specjalnych worków, w które zamykają gotowane produkty w próżni. Dzięki temu powstałe dania są zawsze soczyste i nie zostają pozbawione wartościowych składników, tak jak dzieje się to podczas tradycyjnej obróbki. Jakie jeszcze zalety ma gotowanie "w worku"? Czy można to robić w domu? Na te pytania w kuchnia Dzień Dobry TVN odpowiedziała mistrzyni w tej dziedzinie Adrianna Marczewska.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował półfinalista 5. edycji programu „Masterchef” Szymon Czerwiński. Przygotował: sałatkę z kiełków z dresingiem ziołowym, piersi z kaczki w skórce pomarańczowej i Eton Mess. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy aktorkę Karinę Kunkiewicz. Przygotowała dla nas placuszki z cukinii, doradę pieczoną w soli, pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.
W kuchni Dzień Dobry TVN Darek Kuźniak zabawił się we wróżbitę i przepowiedział kuchenne trendy na 2017 rok. Kuchnia przyszłości ma być prosta i szybka w przygotowaniu. Zobaczcie jak zrobić: mozzarellę z sosem wiśniowym, spaghetti carbonara i zabaglione z owocami.
Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak są właścicielami knajpki w Poznaniu. Małżeństwo podróżuje po świecie i zamiast pamiątek ze strefy wolnocłowej przywozi egzotyczne przepisy i przyprawy. Zobaczcie, co ugotowali w kuchni Dzień Dobry TVN.
Dawid Balana - pierwszy Polak, który ukończył elitarną szkołę Alain Ducasse Education w Paryżu, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przekąski idealne na Sylwestra: róże pustyni, czekoladowe trufle, tatara wołowego i buraczane jaja. Jak wygląda współpraca z najlepszymi kucharzami na świecie?
Dzisiejsze przepisy polecamy tym, którym już nic nie zostało w lodówce po Świętach Bożego Narodzenia. Blogerzy kulinarni - Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko - przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN naleśniki śmietankowe, biszkoptowe i zapiekane. Ile czasu zajęło Marcinowi Prokopowi opanowanie sztuki robienia wyśmienitych naleśników? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował świąteczne zupy: czerwony barszcz, grzybową i zupę śląską z siemienia. A jaka zupa pojawia się na Twoim wigilijnym stole?
Uczestniczka Masterchefa i blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradza swoje przepisy na wigilijne śledzie. Skorzystajcie z przepisu na: placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką, śledzie piernikowe, ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki oraz bliny ze śledziem na paście jajecznej. Jakie śledzie lubicie najbardziej?
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska przygotowała bezcukrowe wersje świątecznych wypieków: sernik, pierniczki, bułki drożdżowe i komosę, która zastąpi kutię. Skusicie się na takie zdrowe frykasy? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN góry pierogów. Mogliśmy przebierać w pierogach z kapustą i grzybami, pierogach ze szpinakiem, łososiem wędzonym i bryndzą, pierogach z kaszą gryczaną i grzybami, pierogach z makiem i sosem waniliowym, pierogach pieczonych z ciasta francuskiego z farszem warzywnym, pierogach z ciasta drożdżowego. Przygotowała je dla nas Beata Kartowicz. Lubicie pierogi?
Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Jak jeść karpia z przyjemnością? Radzi mistrz Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował karpia w trzech odsłonach: pasztet z karpia, karpia pieczonego z grzybami, ogórkami i śliwkami oraz wyborną kwaśnicę z chrupiącym karpiem. Smacznego!
Blogerka kulinarna Anna Włodarczyk to pasjonatka dań retro i jak nikt inny przybliża współczesnym frykasy polskich kucharek przedwojennych Marii Disslowej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: forszmak, skorzonerę, kruche ciasteczka imbirowe oraz kremową brukselkę.
Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!
Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko to para młodych kuchennych zapaleńców, którzy na swoim blogu przywracają świetność ponad stuletnim przepisom, które często odeszły w zapomnienie. Skąd czerpią inspirację? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali starodawne desery, które idealnie nadadzą się na świąteczny stół.
Podobno pierniczki są jak wino: in starsze tym lepsze. Święta za niespełna dwa tygodnie, więc już czas najwyższy zabrać się za pierniki. Jak zrobić idealny lukier? Jak przechowywać wypieki? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach zdradziła wszystkie tajemnice idealnych pierniczków.
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dania świąteczne: trybowane kacze udka faszerowane farszem z włoszczyzny z dodatkiem curry i daktyli, rybę po grecku oraz pilaf z kurczakiem.
Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole.
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem uczestnik MasterChefa Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania z kuchni śląskiej: wodzionkę, szpajzę i hekele.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i miniburgery. Kto nauczył go gotować?
Macie już przygotowane menu na tegoroczny wigilijny stół? W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Małecki ugotował między innymi barszcz na słodko i pokazał jak zrobić idealny piernik.
Dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka. Udowodniła to Ewa Malika Juchnowicz, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: jamajskiego kurczaka w rumie, kuskus Saffi oraz kurczaka w śliwce z zielem angielskim i puree z selera z orzechem laskowym.
Polacy pokochali kebaby. Jak więc zrobić je w domu? O tym - goszczący w kuchni Dzień Dobry TVN - Charles Daigneault. Mieliśmy okazję spróbować, przygotowane przez niego, kebaby: wegetariański z sosem imbirowym oraz jagnięcy z sosem miętowym.
Osi Ugonoh znana jest z udziału w programie Top Model. Jako pierwsza czarnoskóra modelka wygrała polską edycję show. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz ze swoją siostrą Ogi przygotowała dania z dzieciństwa. Były to: ryż z czerwonym sosem, plantany z wołowiną, plantan na słodko i sałatka.
Co można wyczarować z ryżu? Zdradza w Dzień Dobry TVN kucharz Artur Moroz, czyli Harry Potter naszego kulinarnego zakątka - jak mówi Marcin Prokop. Zobaczcie, jak przygotować idealne ristotto. Jakich składników ze sobą nie łączyć? Lubicie risotto?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Bartosz Adamski z "Masterchefa" przygotowali idealny tort biszkoptowy. Skorzystajcie z ich przepisu!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z jabłkami w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę z papryki i jabłek, schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek oraz ciasto z jabłkami.
Zwycięzca MasterChefa Damian Kordas od dzieciństwa choruje na cukrzycę. Z tego też powodu musi zdrowo się odżywiać i tak komponować posiłki, aby unikać nagłych skoków cukru we krwi. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania odpowiednie dla diabetyków: mini fritatty z cukinią, pęczakotto z kurkami oraz batoniki z musli.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.