Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.
#WhatFoodMeans - "Czym jest jedzenie?" Jak traktują je ludzie, którzy nie zaznali głodu, a jak ci, którzy głodni chodzą na co dzień? Anna Starmach wraz z grupą kucharzy była w Etiopii. "Widziałam jak przygotowują chleb licząc każdy gram mąki" - powiedziała w Dzień Dobry TVN. Co podróż do Afryki zmieniła w jej postrzeganiu jedzenia? Jak to możliwe, że na świecie, w którym istnieje nadwyżka produkcji żywności całe kraje ogarnięte głodem? Co jedzą Etiopczycy? Zobaczcie, jakie przepisy przywiozła od nich Anna Starmach.
Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy miłośniczkę i pasjonatkę słodkich wypieków Kingę Filipowicz. Dzięki niej mogliśmy spróbować mazurka czekoladowego, mazurka kawowego z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Wypróbuje jego przepisy na: żurek, pieczoną szynkę i focaccię. Smacznego!
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: zielone naleśniki, zieloną zupę i oczywiście zielony biszkopt. Prawda, że wyglądają apetycznie? :-)
Prawdziwy góral z Podhala, Maciej Koźlakowski opowiedział w kuchni Dzień Dobry TVN o Wielkanocy w górach. Kucharz pokazał proste przepisy na: podhalańskie moskole, zupę chrzanową i deser z twarogu.
Co zrobić, żeby guacamole nie ściemniało? Czym tak naprawdę jest salsa? I skąd wzięli się mariachi? W kuchni Dzień Dobry TVN - meksykańskie szaleństwo! Właścicielka meksykańskiej restauracji Agnieszka Kręglicka i meksykański kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali salsę na trzy sposoby, smażoną fasolę, guacamole, marynowaną czerwoną cebulę, quesadillas i tacos. A Mikołaj Rey spotkał się z Meksykaninem, który postanowił zamieszkał w Polsce. Co razem ugotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przesadził z pieprzem. Jak to zrobić, aby było smacznie? Zobaczcie, jak przygotować stir-fry z młodej kapusty i wołowiny, omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi oraz krem z pora z wędzonym pstrągiem. Uwaga, jest ostro!
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach odczarowała polski chrzan. Jak przygotować go w domu i ile może stać zanim zwietrzeje? Skorzystajcie z przepisów Anny na: kotlety jajeczne, jajka faszerowane chrzanem, najlepszą kanapkę na świecie oraz zupę chrzanową. Smacznego!
Niedługo w warzywniakach pojawią się świeże zioła, które warto wykorzystać do codziennego gotowania. Jak? Wie to Samar Khanafer, która postanowiła podzielić się bezcennymi informacjami w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jej przepisy na: croissanty, ziołowe pesto (harissa), łososia, ziemniaki po libańsku, surówkę ze świeżego kalafiora i wytrawne brownie.
W kuchnia Dzień Dobry TVN prosto z Wielkiej Brytanii Sabrina Ghayour i przepisy rodem z Bliskiego Wschodu. Szef kuchni przygotowała: jajecznicę z kaczych jaj, pieczone bakłażanowe łódeczki i kebab z pikantnej jagnięciny.
Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestnicy MasterChefa Junior, Kuba Mędrala (12 lat) i Jacek Nowiński (10,5 roku) zajęli się łososiem. Zobaczcie, co ryba ma wspólnego z nożyczkami i jak przygotować zupę z kukurydzą i łososiem, kuskus z kalafiora z miodowym łososiem oraz łososia Teriyaki.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru.
Kardamon kojarzy się Janowi Kuroniowi z grzańcem, a Dorocie Wellman z kawą. Dlaczego? Jak nie przesadzić z tą magiczną przyprawą? W kuchnia Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował curry z kurczakiem, polędwiczki wieprzowe z chutneyem i zupę soczewicową. Oczywiście wszystko z dodatkiem kardamonu. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwa Włoszka i włoskie przepisy. Cristina Catese pokazała, jak zrobić domowy włoski makaron, zrazy z bakłażana i salsę primaverę. Zdradziła również przepis na winne ciasteczka jej mamy.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!
W kuchnia Dzień Dobry TVN zaczęła się już wiosna. Z tej okazji Bartek Boratyn i jego wiosenne desery: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki, limonkowe cupcakes z kremem maślanym. Zobaczcie, jak Dorota Wellman i Marcin Prokop poradzili sobie z dekorowaniem babeczek.
Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzącą programy kulinarne Marietę Marecką, aby podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogera kulinarnego i dietetyka Eryka Wałkowicza. Przygotował dla nas dania z warzyw czerwonych, żółtych i zielonych oraz omówił ich wartości odżywcze.
Z okazji Dnia Świętego Patryka - w kuchnia Dzień Dobry TVN Adrianna Marczewska i ciemne piwo. Zobaczcie jak zrobić typowe irlandzkie dania: zupę ziemniaczaną, gołąbki z wołowiną i gulasz jagnięcy na piwie. A na koniec, dla przełamania ciężkości, zielony koktajl.
Autorzy książki "Jem to co kocham i chudnę", Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Czy psychologia jest podstawą odchudzania? W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina i Maciej przygotowali propozycję zdrowego i smacznego menu na cały dzień: krem jaglano-kokosowy z owocami, nadziewane papryki z ryżem i sałatką, pistou z czarną soczewicą i surowe brownie z suszonymi malinami.
Rozmaryn, zioło znane z ludowej piosenki, zagościł w kuchni Dzień Dobry TVN. Piotr Kucharski przygotował: krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami, filety z kurczaka w rozmarynowej panierce oraz chleb z rozmarynem i pomidorami. Opowiedział również o wpływie rozmarynu na nasz organizm.
Iga Kawczak (11 lat) i Karol Migdałek (12 lat) odpadli z MasterChefa Junior. Co poszło nie tak? Młodzi kucharze razem z Mateuszem Gesslerem w kuchni Dzień Dobry TVN zrobili: zupę z soczewicy, miniburgery i sandacza smażonego z kolorową salsą. Prawda, że apetyczne?
W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksander Baron i Paweł Suwała przygotowali: stek bavette, ozory wołowe z remuladą z selera, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem oraz jabłka pod kruszonką. Smacznego!
Jak stosować sezam w kuchnia, aby "wyciągnąć" z niego jak najwięcej witamin i minerałów? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, Andrzej Polan i małe ziarenka. Przygotowali nam: klasyczne sezamki, sezamowy sernik, nadziewane pieczarki portobello i kapustę na ciepło.
W kuchni Dzień Dobry TVN nietypowe potrawy z chili. Jak Kuroń przygotował nam hummus, pastę jajeczną, shakshoukę oraz wegańskie "flaki". Smacznego!
Nie masz pomysłu na elegancją kolację z okazji Dnia Kobiet? W kuchni Dzień Dobry TVN dżentelmeni: Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński i Bartosz Peter rozwiązali ten problem. Pokazali jak zrobić: podwędzanego łososia, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, dorsza Skrei, ziemniaczane mousseline, żebra BBQ, sernik na parze, fondant czekoladowy, konfiturę z owoców leśnych oraz sos waniliowy. Prawda, że wszystko dziecinnie proste w przygotowaniu?
Laur - mały listek, który ma niezwykłą kulinarną moc. Jak stosować go w gotowaniu poza zupami? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: szybki wywar warzywny, zupę jeszcze zimową, polędwiczkę wieprzową na kanapki i bezmięsny bigos.