Parsyjska jajecznica z kaczych jaj
Składniki:
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion kolendryolej roślinny, do smażenia
Garść (ok. 8) świeżych liści curry
1 długa czerwona papryczka chili, drobno posiekana (bez nasion, jeśli wolisz łagodniejsze smaki)
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki kurkumy
1 pęczek dymki, cienko pokrojony
30 g solonego masła
6 kaczych jajek
Skórka otarta z 1 niewoskowanej limonki
Listki z ½ pęczka (ok. 15 g) kolendry, drobno posiekane
Sól morska w płatkach
Świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię na dość dużym ogniu i przez kilka minut praż na niej nasiona kolendry i kuminu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
Przesyp przyprawy z patelni do moździerza i utłucz je na proszek.
Skrop tę samą patelnię odrobiną oliwy, wrzuć na nią liście curry i kiedy usłyszysz lekkie trzaskanie, dodaj chili i czosnek, a później proszek z moździerza i kurkumę.
Wszystko starannie wymieszaj. Wrzuć na patelnię dymkę i masło i od razu wlej na nią rozbełtane kacze jajka.
Drewnianą łyżką mieszaj masę na patelni, żeby nie przywarła.
Dopraw jajecznicę sporą ilością soli i pieprzu, skórką z limonki i świeżą kolendrą, a potem natychmiast zdejmij ją z ognia.
Wymieszaj jajecznicę i podawaj.
Najlepiej smakuje z podgrzanymi podpłomykami lub plackami tortilli. Ja lubię dodać jeszcze sos chili albo chutney z mango.
Pieczone bakłażanowe łódeczki
Składniki:
3–4 duże bakłażany, pokrojone w łódeczki (5 cm szerokości od strony skórki)
100–150 ml oliwy
5 łyżeczek nasion kuminu
6 łyżek jogurtu greckiego
4–5 łyżek melasy z granatu
75 g prażonych orzeszków pinii
50 g pestek dyni
Listki z ½ pęczka (ok. 15 g) kolendry, drobno posiekane
100 g pestek granatu
Sól morska w płatkach
Świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Używając pędzla do ciast, nasmaruj bakłażanowe łódeczki od strony miąższu sporą ilością oliwy.
Ułóż je na blasze skórą do dołu i posyp je kuminem tak, żeby niektóre ziarenka przykleiły się do miąższu.
Piecz bakłażany 45–60 minut, aż się zarumienią, a krawędzie łódeczek lekko się zwęglą.
Przełóż bakłażany na duży płaski półmisek i przypraw dobrze solą i pieprzem.
Obficie posól i popieprz jogurt i jeśli nie jest płynny, rozrzedź go odrobiną wody.
Skrop bakłażanowe łódeczki jogurtem, a później melasą.
Posyp je orzeszkami pinii, pestkami dyni, a następnie kolendrą.
Na koniec udekoruj wszystko pestkami granatu i podawaj od razu.
Resztki możesz zjeść następnego dnia – smakują wspaniale podane w temperaturze pokojowej.
Kebab z pikantnej jagnięciny
Składniki:
Olej roślinny, do smażenia
1 duża cebula, drobno posiekana
500 g mielonej jagnięciny
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki cynamonu
Sos jogurtowy
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki mielonej kolendry
Trochę soku z cytryny
4 łyżki oliwy
Sól morska w płatkach
Świeżo mielony czarny pieprz
Oliwa z harissą
1 łyżeczka harissy różanej
1 łyżka oliwy
Do dekoracji
4 tortille (albo więcej, jeśli chcesz), pokrojone na ćwiartki
Listki z ½ pęczka (ok. 15 g) kolendry, grubo posiekane
4 dymki, cienko pokrojone
Przygotowanie:
Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu, skosztuj mikstury, dopraw ją do smaku i jeszcze raz starannie wymieszaj.
W maleńkiej miseczce rozrzedź harissę oliwą – w ten sposób uzyskasz oliwę smakową – i odstaw.
Żeby usmażyć mięso, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wlej na nią tylko tyle oleju, żeby przykrył dno.
Smaż cebulę, aż się zezłoci, a następnie dorzuć na patelnię jagnięcinę.
Wymieszaj ją starannie, żeby rozbić grudki i połączyć mięso z cebulą.
Posyp je kurkumą, kuminem oraz cynamonem i mieszaj, aż przyprawy równomiernie rozprowadzą się w mięsie.
Smaż jagnięcinę 8–10 minut, aż mięso będzie brązowe i upieczone.
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
Żeby zrobić pojedynczy kebab, połóż 1–2 łyżeczki mięsnego farszu na ćwiartce tortilli, na nim zrób kleks jogurtowego sosu, skrop całość odrobiną oliwy z harissą, posyp świeżą kolendrą i dymką i podawaj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN