Drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
150 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
50 ml oleju roślinnego
2 jajka
60 g cukru
80 g masła
Kruszonka:
50 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
30 g masła
2 morele lub brzoskwinie
1 op. borówek lub malin, lub porzeczek (świeżych, nie mrożonych)
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie podane składniki zagniatamy, formujemy kulę i umieszczamy w zamrażalniku na min. 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6–8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej owoce. Na końcu ścieramy na tarce schłodzone kruche ciasto. Bułeczki pieczemy przez 15–20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Krem z pieczonej marchwi z curry
Składniki:
ok. 800 g marchwi
1 czubata łyżeczka curry
1 szalotka
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1,5 l wody lub bulionu warzywnego
szczypta soli gruboziarnistej
1–2 liście laurowe (opcjonalnie)
pieprz, świeżo zmielony
1 łyżka oleju kokosowego + 1–2 łyżki oliwy z oliwek
por, pokrojony
świeża pietruszka
śmietana 18%
Przygotowanie:
Marchew rozkładamy na blaszce – posypujemy curry, gruboziarnistą solą i skrapiamy oliwą z oliwek (możemy dodać listek laurowy lub dowolne zioła). Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C i pieczemy 10–12 min. W żeliwnym garnku podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną szalotkę wraz z plastrami obranego imbiru. Dodajemy pieczoną marchew i zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., aż marchew będzie miękka. Wyjmujemy liść laurowy lub inne zioła i partiami miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy curry, pieprzem i solą według własnego uznania. Podajemy z pokrojonym porem, natką pietruszki i łyżką gęstej śmietany.
Jeżeli mamy pod ręką puszkę mleka kokosowego, to radzę dodać. Można również lekko zabielić zwykłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Wilgotne ciasto czekoladowe
Składniki:
200 g orzechów włoskich, zmielonych
200 g suszonych daktyli
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki dobrego kakao
5 jajek
skórka otarta z pomarańczy
80 g masła
150 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, aż zmiękną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekamy chwilę, aż ostygnie. Dodajemy kakao, odsączone i zblendowane daktyle, zmielone orzechy, skórkę pomarańczową, rozpuszczone masło i żółtka. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy i mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy przez 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (opcja góra–dół).
Bananowo-kokosowe placuszki z borówkami
Składniki:
2 banany
2 jajka
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
garść borówek amerykańskich
olej kokosowy do smażenia
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i łyżką formujemy placuszki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z owocami i listkiem świeżej mięty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN