W kuchni DDTVN: bananowo-kokosowe placuszki z borówkami

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Zosię Cudny, której blog kulinarny cieszy się bardzo dużą popularnością. Nasz gość przygotował dla nas same pyszności: drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką, krem z pieczonej marchwi z curry, wilgotne ciasto czekoladowe oraz bananowo-kokosowe placuszki z borówkami. Palce lizać!

Drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki

150 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

50 ml oleju roślinnego

2 jajka

60 g cukru

80 g masła

Kruszonka:

50 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

30 g masła

2 morele lub brzoskwinie

1 op. borówek lub malin, lub porzeczek (świeżych, nie mrożonych)

Przygotowanie:

Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jednocześnie mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone (nie gorące!) masło i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto umieszczamy w misce i przykrywamy lnianą serwetką. Pozostawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie podane składniki zagniatamy, formujemy kulę i umieszczamy w zamrażalniku na min. 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6–8 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy i rozkładamy na niej owoce. Na końcu ścieramy na tarce schłodzone kruche ciasto. Bułeczki pieczemy przez 15–20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Krem z pieczonej marchwi z curry

Składniki:

ok. 800 g marchwi

1 czubata łyżeczka curry

1 szalotka

kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

1,5 l wody lub bulionu warzywnego

szczypta soli gruboziarnistej

1–2 liście laurowe (opcjonalnie)

pieprz, świeżo zmielony

1 łyżka oleju kokosowego + 1–2 łyżki oliwy z oliwek

por, pokrojony

świeża pietruszka

śmietana 18%

Przygotowanie:

Marchew rozkładamy na blaszce – posypujemy curry, gruboziarnistą solą i skrapiamy oliwą z oliwek (możemy dodać listek laurowy lub dowolne zioła). Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C i pieczemy 10–12 min. W żeliwnym garnku podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną szalotkę wraz z plastrami obranego imbiru. Dodajemy pieczoną marchew i zalewamy wodą lub bulionem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min., aż marchew będzie miękka. Wyjmujemy liść laurowy lub inne zioła i partiami miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy curry, pieprzem i solą według własnego uznania. Podajemy z pokrojonym porem, natką pietruszki i łyżką gęstej śmietany.

Jeżeli mamy pod ręką puszkę mleka kokosowego, to radzę dodać. Można również lekko zabielić zwykłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Składniki:

200 g orzechów włoskich, zmielonych

200 g suszonych daktyli

200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

4 łyżki dobrego kakao

5 jajek

skórka otarta z pomarańczy

80 g masła

150 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, aż zmiękną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekamy chwilę, aż ostygnie. Dodajemy kakao, odsączone i zblendowane daktyle, zmielone orzechy, skórkę pomarańczową, rozpuszczone masło i żółtka. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy i mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy przez 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (opcja góra–dół).

Bananowo-kokosowe placuszki z borówkami

Składniki:

2 banany

2 jajka

50 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

garść borówek amerykańskich

olej kokosowy do smażenia

listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i łyżką formujemy placuszki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z owocami i listkiem świeżej mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości