Schab przekładany warzywami
Składniki:
1 kg schabu
2 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
2 ziemniaki
sól
pieprz
kieliszek białego wytrawnego wina
puszka krojonych pomidorów
szałwia
tymianek
rozmaryn
oliwa z oliwek
100 g parmezanu
Przygotowanie:
Schab ściśle owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do zamrażarki, aby dobrze się schłodził. W tym czasie podsmażyć posiekane cebulę z czosnkiem i oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną marchewkę i seler w plasterki. Poddusić i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodać pomidory i poddusić jeszcze 2-3 min.
Schab wyjąć z zamrażarki i pokroić najcieniej jak się da (uda się, gdy schab będzie bardzo schłodzony). W żeliwnym garnku lub w naczyniu żaroodpornym wyłożyć odrobinę sosu, na nim ułożyć plasterki mięsa, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Wyłożyć porcję sosu i ponownie plasterki mięsa, przyprawić. Powtarzamy to do wykorzystania składników, aby ostatnią warstwą było mięso. Zalać kieliszkiem wina. Wierzch posypać tartym parmezanem i skropić oliwą z oliwek.
Wstawić na 30 min. do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.
Steki z karkówki z kaszą
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
4 ząbki czosnku
szczypta płatków chili
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
łyżka oliwy
Grysotto:
cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
duży seler
150 g kaszy gryczanej
ok. 1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na 6 plastrów i rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Dokładnie skropić sosem sojowym.
Ząbki czosnku posiekać i rozetrzeć z solą na pastę, wymieszać z płatkami chili, oliwą. Marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na 1-2 godz. do zamarynowania. Najlepiej na noc.
Na dużej patelni podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Dodać obrany i pokrojony w drobną kostkę seler. Dusić aż seler będzie jeszcze lekko twardy. Dodać kaszę gryczaną, podsmażyć kilka minut aż będzie lekko szklista. Następnie gotować na wolnym ogniu, stopniowo podlewając bulionem warzywnym za każdym razem, gdy kasza wchłonie płyn. Pod koniec dodać masło. Doprawić solą i pieprzem.
Pod koniec przygotowania kaszy podsmażyć steki na rozgrzanej patelni.
Kaszę podawać ze stekami.
Gulasz w marokańskim stylu
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
olej roślinny
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
laski cynamonu
czerwona cebula
garść liści mięty
200 g ryżu pełnoziarnistego
Marynata do mięsa:
6 torebek kardamonu
6 ziaren pieprzu
6 goździków
2,5 łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 łyżeczki nasion kolendry
5 cm imbiru
4 ząbki czosnku
ostra papryczka
3 łyżki octu winnego
łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mięso pokroić w 2-centymetrową kostkę i przełożyć do miski. Wszystkie suche składniki marynaty przełożyć na patelnię i podprażyć cały czas mieszając przez 30 sek. Przełożyć do blendera stacjonarnego, dodać pozostałe składniki na marynatę i zmiksować na pastę. Przelać do miski z mięsem i wymieszać. Mięso odstawić do zamarynowania na 2-3 godz.
W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso odsączyć z marynaty (marynatę zachować). Obsmażyć mięso z każdej strony aż będzie złote. Przełożyć do miski. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso z marynatą, przecier pomidorowy, ocet, chili, kurkumę, cynamon. Dolać 400 ml wody i wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 1,5-2 godz. co jakiś czas mieszając.
W tym czasie ugotować ryż. Czerwoną cebulę posiekać w piórka i wymieszać z miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN