Babeczki z cytrynowym budyniem i cynamonem
(potrzebna będzie forma do muffinek, nie silikonowa)
Składniki:
250 ml mleka
250 g śmietany kremówki 30%
170 g cukru
50 g mąki pszennej
5 żółtek
1 laska cynamonu
skórka z cytryny
500 g ciasta francuskiego
masło do wysmarowania formy
szczypta cynamonu do posypania babeczek
Przygotowanie:
Mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka ubijamy mikserem przez 3 minuty. Przerzucamy do garnka z grubym dnem i dodajemy skórkę od cytryny oraz laskę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż do uzyskania konsystencji budyniu. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Z ciasta francuskiego wykrawamy koła na tyle duże, by wypełniły foremki do muffinek (ok. 10 cm średnicy). W każdej foremce, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem, układamy ciasto. Z masy budyniowej wyjmujemy laskę wanilii oraz skórkę z cytryny. Wlewamy do foremek, nie wypełniając ich aż do krawędzi i pieczemy ok. 25 minut, aż masa budyniowa się zetnie i lekko zbrązowieje. Przed podaniem posypujemy szczyptą cynamonu.
Andrut z morelami i orzechami
Składniki:
8 wafli andrutów
200 g suszonych moreli
szklanka łuskanych orzechów włoskich
szklanka łuskanych pistacji
1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 spore łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno posiekaj lub utłucz tłuczkiem i wymieszaj z miodem i cytryną.
Powstałą masą posmaruj 4 wafle i przykryj każdą pozostałymi 4 waflami. Bardzo delikatnie dociśnij. Odstaw do zastygnięcia na min. 2 godziny. Podawaj dzieciom pokrojone na mniejsze porcje.
Ekspresowe ciasto bananowe z czekoladą
Składniki:
5 dużych bananów
250 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 g masła
200 g mąki pszennej
50 g gorzkiego kakao
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru pudru
konfitura malinowa
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę keksową lub do pieczenia chleba (dużą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy lub miksujemy banany z jogurtem. W innej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę oczyszczoną. Jajka miksujemy na gładki krem wraz z masłem. Następnie kolejno dodajemy po jednym jajku i za każdym razem ubijamy porządnie. To bardzo ważne, by nie spieszyć się z tymi czynnościami. Dodajemy połowę mąki i dalej miksujemy lub mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki. Następnie dodajemy masę bananową, chwilę miksujemy i łączymy z resztą mąki. Tym razem nie za długo – aż do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 60 minut. Po upływie 45 minut należy je sprawdzić wykałaczką. Pieczemy do momentu, gdy patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie. Podajemy ze schłodzoną konfiturą malinową i cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN