Leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką
Składniki na leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką:
- 100 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy dobrej jakości
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g smalcu wieprzowego
- puszka krojonych pomidorów
- 300 g dyni piżmowej
- 2 żółte papryki
- 200 g kurek
- pęczek natki pietruszki
- 50 ml słodkiej śmietany
Jak przygotować leczo z dynią, kurkami i pieczoną papryką
W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię oraz oczyszczone kurki, smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut tak, aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodką śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą
Składniki na leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą:
- 400 g cebuli
- 80 g masła
- 200 g kiełbasy chorizo
- 3 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- puszka ciecierzycy około 400 g
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kuminu
- 30 ml słodkiej śmietanki
Jak przygotować leczo z chorizo, kuminem i karmelizowaną cebulą
Chorizo kroimy w kawałki i smażymy na suchej patelni, po usmażeniu ściągamy chorizo zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tłuszczu pozostałym po kiełbasie około 30 minut tak, aby cebula zmieniła kolor na ciemno brązowy. Dodajemy masło, posiekany czosnek, paprykę słodką, kumin, pokrojoną czerwona paprykę i chorizo. Wszystko smażymy jeszcze 2 minuty i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory starte wcześniej na tarce. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodajemy słodką śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.
Wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym
Składniki na wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym:
- 250 g patisona lub cukinii
- 250 g boczniaków
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- gałązka świeżego rozmarynu
- oliwa do smażenia
- 5 pomidorów
- opakowanie tofu
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- pęczek pietruszki
- 50 g orzechów pini
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Jak przygotować wegańskie leczo z patisonem, boczniakiem i tofu z pesto pietruszkowym
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną cebulę, czosnek i patisona. Dodajemy pokrojone boczniaki i posiekane świeże zioła. Całość smażymy 3 minuty i dodajemy starte na tarce pomidory. Dusimy wszystko na małym ogniu aż patisony zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnym garnku rozgrzewamy olej do smażenia i kroimy tofu w kostkę 1 cm na 1 cm. Odsączamy z płynu i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik papierowy i doprawiamy solą. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pietruszkę, czosnek, orzeszki pini i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy ze smażonym tofu i pietruszkowym pesto.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Leczo wegetariańskie - najlepszy przepis
W kuchni DDTVN: jesienne potrawy Beaty Śniechowskiej
Warzywne inspiracje Andrzeja Polana: placki ziemniaczane z groszkiem i pomidory pieczone z cieciorką
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Jakub Kasprzak