Pączki, krewetki i krokieciki, czyli imprezowe hity Piotra Kucharskiego

Gdy organizujemy domowe przyjęcie, zastanawiamy się, co przygotować dla gości, aby wyszli od nas zadowoleni. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje imprezowe hity: pączki, serniki, krewetki, krokieciki i kukurydzę z posypką.

Podłużne pączki ze śmietaną i owocami

Składniki na pączki ze śmietaną i owocami:

  • 125 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 20 g wódki lub spirytusu
  • 500 g oleju rzepakowego do smażenia
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g owoców: maliny, borówki, jeżyny, porzeczka

Jak przygotować pączki ze śmietaną i owocami?

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i alkohol. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować podłużne „bułeczki” i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej do około 190 st. C. Usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Zanurzyć w misce z cukrem, aby pączki się w nim obtoczyły. Każdy pączek naciąć wzdłuż i nadziać bitą śmietaną. Na śmietanie ułożyć owoce.

Serniki w słoiczkach z brzoskwiniami

Składniki na serniki w słoiczkach z brzoskwiniami:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka żelatyny
  • 8 brzoskwiń
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kieliszek brandy lub koniaku
  • łyżka miodu

Jak przygotować serniki w słoiczkach z brzoskwiniami?

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do nasiąknięcia. Następnie rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, i dokładnie wymieszać z żelatyną. Ważne, żeby żelatyna była ciągle płynna. Najlepiej zrobić to, miksując wszystko blenderem na wysokich obrotach. Masę serową wylać do 6-8 słoiczków i położyć je pod kontem na godzinę do lodówki aby stężało. W tym czasie pokroić brzoskwinie na ćwiartki, zalać alkoholem, dodać miód i lekko posiekany rozmaryn. Odstawić na 30 minut do zamarynowania. Następnie piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, następnie lekko przestudzić.

Do słoiczków z zastygniętym serem nałożyć brzoskwinie, udekorować rozmarynem.

Krewetki z sosem mango

Składniki na krewetki z sosem mango:

  • 20 dużych obranych krewetek
  • 20 małych patyczków do szaszłyków
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sos:

  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • mała papryczka chili
  • sól i pieprz
  • 100 ml pulpy mango
  • sok z cytryny

Jak przygotować krewetki z sosem mango?

Krewetki - jeśli jest taka potrzeba – obrać z pancerza. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. W marynatę włożyć krewetki i zostawić na 20 minut do zamarynowania, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków i usmażyć z obu stron na patelni grillowej lub na grillu.

Posiekaną cebulę, czosnek i chili posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pulpę mango i gotować to razem przez 10-15 minut, następnie zmiksować na gładki sos.

Krewetki podawać z sosem.

Krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym

Składniki na krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g bobu
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos pomidorowy:

  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • chili
  • 500 g pomidorów malinowych
  • sól i pieprz

Jak przygotować krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym?

Krokieciki: ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać lekko rozduszony bób. Dodać jedno jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, żeby można było formować kulki. Rozgrzać olej rzepakowy. W tym czasie każdą kulkę zamoczyć w jajku i opanierować w bułce. Usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Sos: cebulę, czosnek i papryczkę przesmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać pomidory i smażyć całość aż płyny odparują. Następnie zmiksować na gładki sos, doprawić solą i pieprzem. Krokieciki podawać z sosem pomidorowym.

Kukurydza z posypką

Składniki na kukurydzę z posypką:

  • 8 kolb kukurydzy
  • sól
  • majonez
  • natka kolendry
  • płatki chili
  • ser cheddar

Jak przygotować kukurydzę z posypką?

Kukurydze ugotować do miękkości. Wystudzić, następnie posmarować majonezem, posypać drobno tartym serem, płatkami chili i kolendrą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy

Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego

Serek mascarpone – przepisy. Do czego go wykorzystać i jak zrobić serek mascarpone we własnym domu?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Piotr Kucharski

podziel się:

Pozostałe wiadomości