Podłużne pączki ze śmietaną i owocami
Składniki na pączki ze śmietaną i owocami:
- 125 g mleka
- 20 g drożdży
- 75 g cukru
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 70 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 20 g wódki lub spirytusu
- 500 g oleju rzepakowego do smażenia
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g owoców: maliny, borówki, jeżyny, porzeczka
Jak przygotować pączki ze śmietaną i owocami?
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i alkohol. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować podłużne „bułeczki” i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej do około 190 st. C. Usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Zanurzyć w misce z cukrem, aby pączki się w nim obtoczyły. Każdy pączek naciąć wzdłuż i nadziać bitą śmietaną. Na śmietanie ułożyć owoce.
Serniki w słoiczkach z brzoskwiniami
Składniki na serniki w słoiczkach z brzoskwiniami:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka żelatyny
- 8 brzoskwiń
- 2-3 gałązki rozmarynu
- kieliszek brandy lub koniaku
- łyżka miodu
Jak przygotować serniki w słoiczkach z brzoskwiniami?
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do nasiąknięcia. Następnie rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, i dokładnie wymieszać z żelatyną. Ważne, żeby żelatyna była ciągle płynna. Najlepiej zrobić to, miksując wszystko blenderem na wysokich obrotach. Masę serową wylać do 6-8 słoiczków i położyć je pod kontem na godzinę do lodówki aby stężało. W tym czasie pokroić brzoskwinie na ćwiartki, zalać alkoholem, dodać miód i lekko posiekany rozmaryn. Odstawić na 30 minut do zamarynowania. Następnie piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, następnie lekko przestudzić.
Do słoiczków z zastygniętym serem nałożyć brzoskwinie, udekorować rozmarynem.
Krewetki z sosem mango
Składniki na krewetki z sosem mango:
- 20 dużych obranych krewetek
- 20 małych patyczków do szaszłyków
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sos:
- mała cebula
- ząbek czosnku
- mała papryczka chili
- sól i pieprz
- 100 ml pulpy mango
- sok z cytryny
Jak przygotować krewetki z sosem mango?
Krewetki - jeśli jest taka potrzeba – obrać z pancerza. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. W marynatę włożyć krewetki i zostawić na 20 minut do zamarynowania, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków i usmażyć z obu stron na patelni grillowej lub na grillu.
Posiekaną cebulę, czosnek i chili posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pulpę mango i gotować to razem przez 10-15 minut, następnie zmiksować na gładki sos.
Krewetki podawać z sosem.
Krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym
Składniki na krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g bobu
- 2 jajka
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowy:
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- chili
- 500 g pomidorów malinowych
- sól i pieprz
Jak przygotować krokieciki ziemniaczane z sosem pomidorowym?
Krokieciki: ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać lekko rozduszony bób. Dodać jedno jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, żeby można było formować kulki. Rozgrzać olej rzepakowy. W tym czasie każdą kulkę zamoczyć w jajku i opanierować w bułce. Usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor.
Sos: cebulę, czosnek i papryczkę przesmażyć przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodać pomidory i smażyć całość aż płyny odparują. Następnie zmiksować na gładki sos, doprawić solą i pieprzem. Krokieciki podawać z sosem pomidorowym.
Kukurydza z posypką
Składniki na kukurydzę z posypką:
- 8 kolb kukurydzy
- sól
- majonez
- natka kolendry
- płatki chili
- ser cheddar
Jak przygotować kukurydzę z posypką?
Kukurydze ugotować do miękkości. Wystudzić, następnie posmarować majonezem, posypać drobno tartym serem, płatkami chili i kolendrą.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Niebanalne pierogi według przepisów Sebastania Olmy
Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego
Serek mascarpone – przepisy. Do czego go wykorzystać i jak zrobić serek mascarpone we własnym domu?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski