Kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem
Składniki na kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem:
- 2 małe kabaczki
- 2 łyżki oliwy
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka tymianku
- 500 g mielonego mięsa z szynki
- 200 g szpinaku
- sól
- pieprz
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki startego parmezanu
Jak przygotować kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem?
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Kabaczki przekrój wzdłuż, wydrąż, farsz odłóż na bok. Delikatnie posól je i dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zrumienienia. Dodaj płatki czosnku oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj mięso, smaż całość do momentu lekkiej karmelizacji. Dodaj odłożony miąższ z kabaczków oraz szpinak i smaż 3–4 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Przełóż do podpieczonych kabaczków. Posyp parmezanem i zapiekaj przez 25–30 minut.
Pesto z cukinii
Składniki na pesto z cukinii:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki zimnej wody
- starta cukinia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów pinii lub włoskich, ew. pestek słonecznika
- 30 g startego parmezanu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 papryczki pepperoni
Jak przygotować pesto z cukinii?
Wszystkie składniki połącz i zmiksuj.
Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym
Składniki na tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym:
- 2 średnie cukinie
- czubata łyżka kaparów z zalewy
- 2 łyżki oliwy
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego cząbru
- 750 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru lub miodu
- sól
- pieprz
Jak przygotować tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym?
Kapary zalej zimną wodą na 20 minut, odcedź. Cukinię pokrój obieraczką na długie, dość grube (3 mm) plastry. Na oliwie przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkli dodaj czosnek oraz cząber i smaż, mieszając kolejne 3–4 minuty. Wlej przecier i doprowadź do wrzenia, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Cukinię wrzuć na osoloną, gorącą wodę i gotuj 4 minuty. Przelej ją zimną wodą, a następnie przełóż do sosu. Podgrzej i serwuj z posiekaną świeżą bazylią.
Ciasto kabaczkowo-pistacjowe
Składniki na ciasto kabaczkowo-pistacjowe:
- 200 g obranych pistacji
- 150 g cukru
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2/3 szklanki jogurtu + do serwowania
- sok i skórka z 3 cytryn
- szklanka startej cukinii
Jak przygotować ciasto kabaczkowo-pistacjowe?
150 g pistacji zblenduj wraz z cukrem na gładką masę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Połącz masę pistacjową z jajkami, masłem, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia, sokiem i skórką z cytryn oraz jogurtem. Zmiksuj całość na gładką masę. Wmieszaj startą cukinię. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Kofty z indyka i cukinii
Składniki na kofty z indyka i cukinii
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
- łyżeczka mielonego kuminu
- skórka i sok z cytryny
- 1/2 szklanki startej cukinii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować kofty z indyka i cukinii?
W misce połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut na gładką masę. Formuj następnie kofty o kształcie cienkich kiełbasek i nabijaj na patyczki do szaszłyków (nie musisz). Smaż na patelni grillowej około 12 minut, do momentu kiedy kofty nie staną się złote. Serwuj z sałatką grecką lub dressingiem tzatziki.
Placki z dyni i kukurydzy
Składniki na placki z dyni i kukurydzy
- 200 g kukurydzy puszkowej, odsączonej
- duża cebula
- starty ząbek czosnku
- 100 g startej dyni
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
- 100 g mąki pszennej
- 70 ml mleka
- jajko
- kilka łyżek oleju
Jak przygotować placki z dyni i kukurydzy?
Połącz wszystkie składniki na placki. Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia z obu stron. Odsącz na ręcznikach papierowych. Serwuj z sałatkami, jajkiem w koszulce lub jogurtem.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego
Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery
Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń