W kuchni dynia i spółka. Pyszne dania Jaśka Kuronia

Dania z kabaczkiem, dynią, patisonem i cukinią są nie tylko zdrowe, ale także pyszne. W naszej kuchni Jasiek Kuroń przygotował: kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem, pesto z cukinii, tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym, ciasto kabaczkowo-pistacjowe, kofty z indyka i cukinii, a także placki z dyni i kukurydzy.

Kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem

Składniki na kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem:

  • 2 małe kabaczki
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka tymianku
  • 500 g mielonego mięsa z szynki
  • 200 g szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki startego parmezanu

Jak przygotować kabaczek faszerowany mięsem i szpinakiem?

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Kabaczki przekrój wzdłuż, wydrąż, farsz odłóż na bok. Delikatnie posól je i dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zrumienienia. Dodaj płatki czosnku oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj mięso, smaż całość do momentu lekkiej karmelizacji. Dodaj odłożony miąższ z kabaczków oraz szpinak i smaż 3–4 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Przełóż do podpieczonych kabaczków. Posyp parmezanem i zapiekaj przez 25–30 minut.

Pesto z cukinii

Składniki na pesto z cukinii:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • starta cukinia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów pinii lub włoskich, ew. pestek słonecznika
  • 30 g startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 papryczki pepperoni

Jak przygotować pesto z cukinii?

Wszystkie składniki połącz i zmiksuj.

Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym

Składniki na tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym:

  • 2 średnie cukinie
  • czubata łyżka kaparów z zalewy
  • 2 łyżki oliwy
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowo-kaparowym?

Kapary zalej zimną wodą na 20 minut, odcedź. Cukinię pokrój obieraczką na długie, dość grube (3 mm) plastry. Na oliwie przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkli dodaj czosnek oraz cząber i smaż, mieszając kolejne 3–4 minuty. Wlej przecier i doprowadź do wrzenia, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Cukinię wrzuć na osoloną, gorącą wodę i gotuj 4 minuty. Przelej ją zimną wodą, a następnie przełóż do sosu. Podgrzej i serwuj z posiekaną świeżą bazylią.

Ciasto kabaczkowo-pistacjowe

Składniki na ciasto kabaczkowo-pistacjowe:

  • 200 g obranych pistacji
  • 150 g cukru
  • 180 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki jogurtu + do serwowania
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • szklanka startej cukinii

Jak przygotować ciasto kabaczkowo-pistacjowe?

150 g pistacji zblenduj wraz z cukrem na gładką masę. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Połącz masę pistacjową z jajkami, masłem, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia, sokiem i skórką z cytryn oraz jogurtem. Zmiksuj całość na gładką masę. Wmieszaj startą cukinię. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut.

Kofty z indyka i cukinii

Składniki na kofty z indyka i cukinii

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • skórka i sok z cytryny
  • 1/2 szklanki startej cukinii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować kofty z indyka i cukinii?

W misce połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut na gładką masę. Formuj następnie kofty o kształcie cienkich kiełbasek i nabijaj na patyczki do szaszłyków (nie musisz). Smaż na patelni grillowej około 12 minut, do momentu kiedy kofty nie staną się złote. Serwuj z sałatką grecką lub dressingiem tzatziki.

Placki z dyni i kukurydzy

Składniki na placki z dyni i kukurydzy

  • 200 g kukurydzy puszkowej, odsączonej
  • duża cebula
  • starty ząbek czosnku
  • 100 g startej dyni
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 ml mleka
  • jajko
  • kilka łyżek oleju

Jak przygotować placki z dyni i kukurydzy?

Połącz wszystkie składniki na placki. Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu, do zrumienienia z obu stron. Odsącz na ręcznikach papierowych. Serwuj z sałatkami, jajkiem w koszulce lub jogurtem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

Mikołaj Rey w królestwie pomidorów. Dania na ciepło i na zimno

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Jasiek Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości