Zupa meksykańska – aromatyczne i kolorowe danie

Zupa Meksykańska
Fot. LauriPatterson/ Getty Images
Zupa meksykańska to danie, do przygotowania którego używa się fasoli białej, czerwonej, kukurydzy, papryczki chili, pomidorów, a czasem wzbogaca smak sokiem z limonki. Jeśli zaś chodzi o mięso, mamy jej różne odmiany. Najpopularniejsze są: zupa meksykańska z mięsem mielonym, z kurczakiem, z klopsikami lub pulpecikami. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, jedno nigdy się nie zmienia – jej wyrazisty, pikantny smak.

Zupa meksykańska jest potrawą prostą i szybką do przygotowania. Jest lekko pikantna, sycąca i smaczna, a także dość przystępna cenowo. Rozgrzewa w chłodne dni, często podawana jest z chrupkim pieczywem lub chipsami z tortilli.

  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym
    • Zupa meksykańska z pulpecikami
      • Zupa meksykańska z wołowiną
        • Zupa meksykańska z kurczakiem

          Zupa meksykańska z mięsem mielonym

          Wykonanie zupy meksykańskiej jest proste i nie powinno nastręczać większych trudności. Najlepiej użyć mięsa mielonego z łopatki wieprzowej. Dobrze, jeżeli sami możemy przygotować mięso w domu.

          Składniki potrzebne do sporządzenia zupy meksykańskiej z mięsem mielonym:

          · pół kg łopatki,

          · 1 puszka białej fasoli, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów,

          · kostka rosołowa (lub wcześniej ugotowany wywar),

          · 2 cebule,

          · kilka ząbków czosnku,

          · 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

          · sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, chili.

          Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie, dodając mięso mielone. W garnku przygotowujemy wywar z jarzyn lub rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mięso z cebulą i kukurydzą. Całość gotujemy 30 minut. Odcedzamy fasolę białą, czerwoną i dodajemy do dania. Następnie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, czosnek, stosowną ilość chili, zioła. Dolewamy wody, aby przykryć wszystkie składniki, gotujemy jeszcze pół godziny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa meksykańska z mięsem mielonym doskonale rozgrzewa i syci.

          Zobacz też: Tortilla po meksykańsku z kurczakiem

          Zupa meksykańska z pulpecikami

          Inną wersją zupy meksykańskiej z mięsem jest zupa meksykańska z klopsikami. Mięso mielone doprawiamy według uznania, a następnie formujemy z niego małe kuleczki. W czasie przygotowywania klopsików warto dodać do nich odrobinę kaszy manny. Uformowane pulpeciki wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Bulion przygotowujemy z warzyw oraz podsmażonych pieczarek z cebulą. Dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę ostrą paprykę, fasolę. Możemy użyć gotowego sosu meksykańskiego, który następnie dodajemy do wywaru z pulpecikami. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki. Podczas gotowania zupy z pulpecikami nie musimy używać jednak gotowego sosu, możemy potrawę przygotować zupełnie samodzielnie.

          Składniki potrzebne do sporządzenia zupy meksykańskiej z pulpetami:

          · 1 puszka czerwonej fasoli, kukurydzy, krojonych pomidorów,

          · 1 duża czerwona papryka, marchewka, ziemniak,

          · pół selera,

          · 2 czerwone cebule,

          · kilka ząbków czosnku,

          · 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

          · natka pietruszki i kolendry,

          · 6 łyżeczek słodkiej papryki,

          · 1 łyżeczka chili,

          · cząber, kurkuma, bazylia, sól, pieprz, imbir, listki laurowe, ziele angielskie,

          · sok z cytryny.

          Myjemy, obieramy i kroimy marchewkę, ziemniaka, selera oraz paprykę. Cebulę i czosnek podsmażamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i całość gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Na patelni przygotowujemy zaprawę z papryki chili i słodkiej, podsmażamy i dolewamy nieco wywaru. Przygotowaną zaprawę z papryk wlewamy do zupy, przyprawiamy bazylią, kurkumą, dodajemy cząber. Do gotującej się zupy dodajemy uformowane wcześniej pulpeciki. Gdy pulpety są ugotowane, dodajemy pomidory, kukurydzę i fasolę (odsączone). Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, cukrem, imbirem i sokiem z cytryny. Danie podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.

          Zobacz też: Przepis na potrawkę meksykańską

          Zupa meksykańska z wołowiną

          Ciekawą wersją zupy meksykańskiej z mięsem jest zupa meksykańska z wołowiną . Trzeba pamiętać, że mięso wołowe potrzebuje trochę więcej czasu, aby się dogotować. Możemy wybrać kawałek wołowiny z kością lub bez.

          Składniki potrzebne do przygotowania zupy meksykańskiej z wołowiną:

          · 250 g mięsa bez kości,

          · pół szklanki białego wina,

          · 3 szklanki bulionu lub wody,

          · półtorej puszki pomidorów (najlepiej krojonych),

          · cebula i kilka ząbków czosnku,

          · 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

          · 100 g fasolki zielonej,

          · oliwa,

          · sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, ostra papryka, świeża kolendra,

          · ser do posypania,

          · chipsy z tortilli.

          Na oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przyprawy. Smażymy około 5 minut, mieszając. Wlewamy wino, po dwóch minutach bulion, dorzucamy pomidory. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W przypadku wołowiny mogą to być nawet dwie godziny. Na koniec dodajemy koncentrat i fasolkę, posypujemy tartym serem i podajemy z chipsami z tortilli.

          Zobacz też: Kuchnia meksykańska – najciekawsze potrawy

          Zupa meksykańska z kurczakiem

          Zupa meksykańska smakuje w każdej postaci. Możemy przygotować zupę meksykańską z kurczakiem, wybierając 2 pojedyncze piersi z kurczaka. Resztę przypraw używamy w proporcjach jak w powyższym przepisie.

          Piersi z kurczaka kroimy je na małe kawałki i obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy, soli i chilli. Gotujemy bulion, przygotowujemy kukurydzę (z puszki lub świeżą). Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Na patelni szklimy cebulę, czosnek, papryczkę chili, dodajemy pierś z kurczaka. Dodajemy kukurydzę i pomidory, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy kilka minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z resztą wywaru, gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodajemy świeżą kolendrę.

          Zobacz też: Tortilla z kurczakiem po meksykańsku

          Zobacz film: Kuchnia meksykańska. Źródło: Dzień Dobry TVN

          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości