Kurczak po meksykańsku w tortilli to smakowity i szybki obiad. Z pewnością bardziej zasmakuje twojej rodzinie niż kolejny nudny schabowy, dlatego warto poznać sposoby przyrządzania tego dania. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kulinariów, nie obawiaj się – przepisy nie są skomplikowane. Każdy sobie z nimi poradzi!

Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. To rodzaj płaskiego, okrągłego placka o różnych wielkościach (od 6 do 60 cm). Wypieka się go z masy albo mąki kukurydzianej lub pszennej. Jest wykorzystywany jako pieczywo i baza do innych potraw.

Tortilla przygotowana w wersji meksykańskiej jest dość pikantna, głównie za sprawą papryczki chilli, jednej z charakterystycznych meksykańskich przypraw. Nie może też zabraknąć innych typowych dla tamtejszej kuchni składników: słodkiej papryki, czerwonej fasoli czy kukurydzy. Smażony kurczak idealnie skomponuje się z tymi składnikami, tworząc wyjątkowe danie.

Tortilla z kurczakiem po meksykańsku – przepis na szybko

Składniki:

· 5 gotowych tortilli,

· około 700 g piersi z kurczaka,

· 1 puszka kukurydzy,

· 1 puszka czerwonej fasoli,

· 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka,

· 2 cebule,

· kilka liści sałaty,

· kilka kropli maggi,

· przyprawa meksykańska,

· olej,

· 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Kurczaka pokrój w równą kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawę meksykańską i smaż, aż kurczak będzie miękki. Odsącz kukurydzę i dodaj do mięsa. To samo zrób z fasolką, chociaż ona może być dodana razem z zalewą. Wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę, dodaj maggi oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany farsz rozłóż na plackach, dodając liście sałaty i pokrojoną świeżą paprykę. Całość zwiń według uznania (gotowe tortille możesz jeszcze podsmażyć na patelni grillowej).

Tortilla – jak upiec ją samodzielnie?

W przepisie zaprezentowanym powyżej najważniejsza jest szybkość i łatwość wykonania. Wykorzystuje się w nim gotowe tortille. Jeśli jednak masz więcej czasu i ambicji, możesz spróbować upiec takie placki samodzielnie. To również nic trudnego, choć oczywiście wymaga więcej zachodu niż kupienie gotowego produktu.

Składniki:

· 250 g mąki,

· ¼ szklanki oleju (lub 2 łyżki smalcu),

· ½ szklanki gorącej wody,

· ½ łyżeczki soli.

Przesiej mąkę do miski, dodaj wodę, sól i tłuszcz (olej lub smalec). Wymieszaj i zagnieć ciasto, wyrabiając je około 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na pół godziny, żeby odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 6 części i rozwałkuj każdą na placek (powinny być bardzo cienkie). Smaż placki na suchej patelni (teflonowej lub ceramicznej) – nie musisz już dodawać tłuszczu. Powinno to potrwać około 2–4 minut z każdej strony. Gotowe tortille będą miejscami lekko przyrumienione. Na tak przygotowane placki nałóż farsz i zwiń według uznania. Smacznego!

Meksykańska tortilla z kurczakiem i awokado

Składniki:

· 3 tortille pszenne o średnicy około 30 cm,

· 200 g piersi z kurczaka,

· 1 awokado,

· świeża kolendra,

· limonka,

· 2 łyżki oleju roślinnego,

· 100 g tartej mozzarelli.

Do przyprawienia kurczaka:

· ⅓ łyżeczki ostrej papryki,

· ½ łyżeczki słodkiej papryki,

· ½ łyżeczki oregano,

· 1 starty ząbek czosnku,

· 1 łyżeczka kuminu,

· 1 łyżeczka płatków chilli.

Składniki na sos:

· ½ szklanki śmietany,

· ¼ szklanki majonezu,

· 1 łyżka octu jabłkowego,

· 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

· 1 łyżka posiekanej kolendry,

· 1 starty ząbek czosnku.

Pokrój kurczaka w paski długości około 2 cm, wymieszaj z łyżką oleju, mieszanką przypraw oraz pieprzem i solą. Smaż kurczaka około 5 minut na rozgrzanej patelni z grubym dnem, dodając w trakcie drugą łyżkę oleju. Przygotuj sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Awokado przekrój na ćwiartki. Miąższ pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Dodaj awokado do kurczaka razem z liśćmi kolendry. Rozłóż farsz na tortillach, polej sosem i posyp porcją sera. Następnie złóż tortille i podgrzej na rozgrzanej patelni grillowej (około 2–3 minut). Smacznego!

Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym – prosty przepis

Składniki:

· 500 g mięsa mielonego,

· 3 gotowe tortille o średnicy 30 cm,

· 1 puszka czerwonej fasoli,

· 2 cebule średniej wielkości,

· 1 puszka kukurydzy,

· około ¾ szklanki sosu meksykańskiego,

· ¼ szklanki sosu z sambalem,

· słodka papryka,

· sól.

Pokrój cebulę i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj mięso i smaż, aż się zrumieni. Odsącz fasolę oraz kukurydzę i dodaj do mięsa. Całość zalej sosem, podgrzej jeszcze przez chwilę i dopraw do smaku. Gotowe nadzienie podziel na trzy równe części, rozłóż na tortillach i zwiń każdą z nich. Tak przygotowane tortille możesz następnie podsmażyć na patelni grillowej lub po prostu wykorzystać do tego celu zwykły opiekacz do kanapek. Smacznego!

Zobacz film: Tortilla prosto z Kolumbii. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0