Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Bez wątpienia należy do najbardziej znanych kuchni świata. Króluje w niej kukurydza, fasola, pomidory, a także pikantne przyprawy.

Jedni ją kochają, inni jej nie znoszą. Dla jednych jest lepsza niż wykwintne dania, inni dostrzegają tylko bałagan smaków i aromatów. Kuchnię meksykańską nie trzeba lubić, ale na pewno wypada docenić ją za wyjątkowość.

Kuchnia meksykańska – charakterystyka

Kuchnia meksykańska łączy tradycje Indian ze zwyczajami kulinarnymi przybyłych na tereny dzisiejszego Meksyku konkwistadorów. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest wyrazistość smaków, zwłaszcza smaków ostrych – odmiany papryki chili znajdziemy w niemal każdej potrawie.

W kuchni meksykańskiej bardzo ważne są warzywa. Króluje bez wątpienia kukurydza. Stanowi ona główny składnik większości najważniejszych meksykańskich dań. Oprócz niej, w daniach pojawia się fasola (wyróżnia się ponad 20 jej odmian), a także bataty, nopal, huauti.

W roku 2010 kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

Potrawy kuchni meksykańskiej są zróżnicowane. W różnych częściach kraju jada się nieco inaczej.

· Meksyk północny – do najpopularniejszych dań w tym regionie należy tortilla, buritto de machaca pajeta oraz gorditas.

· Meksyk południowy – tutaj chętnie jada się tamale, popularne są tu również różnorodne sosy.

· Meksyk centralny – w tym regionie jada się dużo ziemniaków oraz mięsa, zwłaszcza wieprzowiny.

Kuchnia meksykańska – przyprawy

Kuchnia meksykańska jest bardzo aromatyczna. Meksykanie wykorzystują duże ilości różnorodnych przypraw, zwłaszcza tych ostrych. Jedną z przypraw najbardziej kojarzonych z Meksykiem jest oczywiście chili. Najczęściej jednak wykorzystywana jest mieszkanka chili, w której składzie znajduje się jeszcze oregano oraz kminek o lekko gorzkawym smaku. Meksykanie w dużej ilości używają również czosnku – zarówno świeżego, jak i marynowanego. Można powiedzieć, że kuchnia meksykańska jest bogata w przyprawy.

Zobacz film: Prawdziwa kuchnia meksykańska. Źródło Dzień Dobry TVN


Kuchnia meksykańska – potrawy

Tortilla – jest to płaski, okrągły placek pszenny lub kukurydziany, który jest ważnym elementem kuchni meksykańskiej.

Burrito – jedno z najsłynniejszych dań kuchni meksykańskiej. Jest to farsz mięsny zawinięty w tortillę. Poza mięsem w skład farszu wchodzi fasola i ryż.

Ceviche – sałatka, w której pierwsze skrzypce grają owoce morza. Potrawa ta jest niezwykle popularna na Karaibach.

Chimichanga – potrawa z wykorzystaniem tortilli. Składa się przede wszystkim z farszu mięsnego, ale oczywiście nie brakuje w nim także ryżu, fasoli i sera.

Enchiladas – jedno z tradycyjnych dań meksykańskich. W tortilli znajduje się mieszanka serów, mięs i warzyw. Mogą znaleźć się tam zarówno owoce morza, jak i banany czy ziemniaki. W tej tradycyjnej potrawie kuchni meksykańskiej istotną rolę odgrywają sosy. Można wyróżnić kilka ich rodzajów, np. tradycyjny, czerwony czy też zielony.

Jeżeli interesują cię przepisy kulinarne kuchni meksykańskiej, z pewnością znajdziesz ich wiele w książkach kucharskich poświęconych tej kuchni.

Kuchnia meksykańska – burrito

Burrito jest jedną z najsłynniejszych meksykańskich potraw, dlatego warto mieć na nią sprawdzony przepis.

Aby stworzyć wyśmienite burrito, potrzebujemy:

· ryżu po meksykańsku,

· chili con carne,

· tortilli.

Ryż po meksykańsku

Składniki:

· ½ cebuli,

· ząbek czosnku,

· ½ papryczki chili,

· 1 łyżka oliwy,

· 1 szklanka ryżu długoziarnistego,

· 450 ml bulionu,

· pokrojony pomidor.

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i chili należy bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, a następnie dodać ryż. Całość smażyć ok. 5 minut. W osobnym naczyniu ugotować bulion, dodać do niego pomidory, wymieszać i przelać całość do patelni z ryżem. Zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić pod przykryciem na 30 min.

Chili con carne

Składniki:

1 łyżka oliwy,

1 cebula,

1 łyżeczka mielonego chili,

1 łyżeczka kminu rzymskiego,

1 łyżeczka oregano,

500 g mielonej wołowiny,

100 ml bulionu,

1 puszka pokrojonych pomidorów,

1 łyżka cukru,

200 g czerwonej fasoli.

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, chili, kmin i oregano umieścić na patelni. Podsmażyć i dodać wołowinę. Poczekać, aż wszystko się zarumieni. Dołożyć fasolę, przykryć i dusić ok. 20 – 30 minut.

Przygotować tortillę. Na nią nałożyć porcję ryżu oraz chili con carne. Tortille zwinąć. Tak przygotowane burrito możemy podsmażyć na patelni lub odgrzać w opiekaczu.

Kuchnia meksykańska – desery i napoje

Kuchnia meksykańska słynie z deserów . Meksykanie uwielbiają zwłaszcza lody. Chyba każdy meksykanin potrafi samemu je ukręcić . Lubią oni również bardzo słodkie ciasta. Kuchnia meksykańska to również churrosy polane skondensowanym mleczkiem albo czekoladą.

Meksyk kojarzymy z tequilą, produkowaną ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy. Na południu kraju natomiast popularny jest jej zamiennik – mezcal. Pija się tu również sangrię, margaritę oraz piwo z sokiem pomidorowym – micheladę. Meksykanie lubią świeże i orzeźwiające soki. Niestety rozcieńczają je w dużej ilości wody.

Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0