Przepisy kulinarne

W kuchni dla dzieci: pancakes z owocami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Karolina Wielowieyska i Natalia Kaczmarska przygotowały pyszności dla dzieci, do których nie dodały grama cukru. Były to m.in. pankejki z owocami i sosem czekoladowym.

 

 

 

 

 

 

Gofry bezglutenowe

Składniki:

2 jajka

200 g mąki gryczanej

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 litra mleka bezlaktozowego

3 łyżki stewii w proszku z erytrytolem

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pozostałe składniki mieszamy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Delikatnie łączymy białka z masą, pieczemy w gofrownicy ok. 3 min. – czas zależny od sprzętu. Dodatki dowolne – mogą być świeże owoce sezonowe i jogurt grecki z miodem zamiast bitej śmietany.

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

Składniki:

500 g rabarbaru (im bardziej czerwony tym lepszy)

garść świeżej stewii

500 g truskawek

laska wanilii

litr wody

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy na ok. centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka i podgrzewamy chwilę aż puści sok. Dodajemy truskawki i stewię, podgrzewamy razem jeszcze przez kilka minut. Zalewamy owoce wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż rabarbar zmięknie. Studzimy, przelewamy przez sito, do dekoracji podajmy listki stewii i plasterek cytryny.

Pankejki (pancakes)

Składniki:

20 g stewii w proszku z erytrytolem (bez maltodekstryn)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mleka bez laktozy

30 g wiórków kokosowych

2 łyżki oleju kokosowego

70 g mąki z migdałów

6 jajek

Sos czekoladowy:

40 g masła

100 g kakao

3 łyżki stewii w proszku z erytrytolem (bez maltodekstryn)

Dodatki:

banan

sos czekoladowy

masło orzechowe robione ręcznie

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Smażymy bez tłuszczu do zarumienienia.

Sos czekoladowy: rozpuszczone masło mieszamy z kakao i stewią.

Muffiny

Składniki:

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 cytryna, skórka i sok

300 mąki z migdałów

70 g olej kokosowy

250 borówek

100 g miodu

4 jajka

Przygotowanie:

Mieszamy mokre składniki. Mieszamy suche składniki. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy dokładnie aż znikną grudki, dodajemy borówki. W foremkach wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 15–20 min. w 170 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości