Tarta z jabłkami – nasze propozycje

Tarta jabłkowa na białym talerzu
AnnaPustynnikova / Getty images
Źródło: iStockphoto
Jabłka są jednym z najczęściej rosnących owoców w Polsce. Oprócz tego, że są pyszne, mają także wiele witamin. Poniżej podpowiemy Ci, jak zrobić smaczną tartę z jabłkami!

Sezon na jabłka trwa kilka miesięcy. Warto wtedy korzystać z bogatych wartości odżywczych, jakie nam one dają. Aby wszystkie cenne właściwości jabłek nie zostały utracone, lepiej jest nie obierać ich ze skórki, a zjeść owoc razem z nią.

Szybka tarta z jabłkami – dlaczego warto ją zrobić?

Możemy jeść nawet trzy jabłka dziennie, wtedy dostarczymy do naszego organizmu ponad 15 g pektyn, które mogą znacząco obniżyć poziom cholesterolu, przez co chronią nas przed różnymi chorobami serca i układu krwionośnego, na przykład przed zawałem czy miażdżycą. Pektyny oraz błonnik zawarty w jabłkach także zapobiega zaparciom i wspomaga pracę naszych jelit. W jabłkach jest także dużo witaminy C, która dba o naszą odporność i wspomaga procesy metaboliczne, przez co wyglądamy młodziej. Warto wspomnieć, że witamina C w połączeniu z witaminą P uszczelnia naczynia krwionośne. Ten doskonały owoc zawiera w sobie także potas i żelazo, które wspomagają układ krwionośny oraz przeciwdziałają anemii. Jabłka w formie musu pomagają także w leczeniu biegunki.

Jabłka są także polecane dla osób na diecie. Wspomagają znacząco ten proces, ponieważ zawierają zaledwie 40 kalorii w 100 g. Do tego są bardzo sycące i można je jeść codziennie. Dzięki temu na pewno wspomagają osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dla nich istnieje specjalny przepis na tartę, dzięki któremu będzie to krucha tarta z jabłkami fit . Wystarczy wtedy mąkę pszenną zastąpić inną, na przykład pełnoziarnistą oraz cukier biały zastąpić cukrem trzcinowym albo brzozowym, czyli ksylitolem.

Najwięcej witamin mają jabłka dojrzałe. Im mają kwaśniejszy smak, tym więcej witaminy C posiadają. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze jabłek. Pamiętajmy także o tym, aby nie pozbywać ich cennej skórki, na przykład kiedy przygotowujemy tartę z jabłkami .

Polecamy również tartę na bazie gruszek:

Odwrócona tarta gruszkowa. Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

Jak zrobić tartę z jabłkami?

Tarta z jabłkami nie jest trudna do wykonania. Tak jak w przypadku innych słodkich tart, ciasto możemy przygotować bez pieczenia z herbatników i masła, jeśli jednak mamy trochę więcej czasu i zależy nam na lepszym smaku, to ciasto przygotujmy z mąki, masła, cukru i jajek. Aby wyszła nam pyszna tarta z jabłkami i budyniem , to możemy przygotować domowy budyń. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Domowy budyń można przygotować naprawdę w kilka chwil. Wystarczy do tego mleko, jajka, cukier, mąka i skrobia ziemniaczana.

Na jesienne i zimowe wieczory świetnie sprawdzi się tarta z jabłkami i cynamonem , a także tarta z jabłkami i karmelem lub tarta z jabłkami i gruszkami . Jeżeli chcesz zrzucić parę kilogramów, sprawdzi się także dietetyczna tarta z jabłkami , a jeżeli świętujesz – tarta z jabłkami i bezą ! Świetnym pomysłem jest również tarta na cieście francuskim . Cały dom nabierze od razu pięknego świątecznego zapachu, a my nie będziemy musieli martwić się o to, jaki słodki deser przygotować. Prosta do zrobienia jest także tarta z jabłkami i kruszonką , która w smaku może trochę przypominać jabłecznik. Zrobienie kruszonki jest dziecinnie proste – wystarczy, że podczas przygotowywania spodu do naszej tarty, odłożymy kawałek ciasta i zamrozimy go, a po godzinie zetrzemy na tarce na dużych oczkach i posypiemy wierzch tarty. Jak widać prosta tarta z jabłkami naprawdę istnieje, a poniżej znajduje się przepis na nią!

Tarta z jabłkami – przepis

Tarta z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ciasto:

· 200 g mąki,

· pół kostki masła,

· jajko,

· szczypta soli,

· łyżeczka cukru pudru.

Budyń:

· 500 ml mleka,

· laska wanilii,

· 5 żółtek,

· 100 g cukru,

· 30 g mąki pszennej,

· 30 g skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowo:

· 350 g jabłek,

· łyżeczka cynamonu,

· cukier puder (do ozdoby),

· 5 łyżek wody.

Przygotowanie:

Ciasto: Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać masło pokrojone na małe kawałki i ubijać ciasto, aż będzie miało formę kruszonki. Po chwili dodać cukier, żółtko i sól i zagnieść rękami ciasto. Następnie zwinąć ciasto w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę do ochłodzenia. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i dokładnie wyłożyć nim formę do tarty tak, aby przylegało z każdej strony. Następnie nakłuć ciasto widelcem. Formę owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, usunąć folię aluminiową i włożyć jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyjąć spód tarty z piekarnika i odstawić na chwilę na bok do przestygnięcia.

Budyń: Gotować w garnku mleko z wanilią. Po zagotowaniu odstawić na chwilę do przestygnięcia. Cukier wymieszać z żółtkami, mąką i skrobią ziemniaczaną, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać do tego pół kubka zagotowanego wcześniej mleka i zmiksować. Tak przygotowaną masę wlać do ugotowanego mleka i jeszcze raz zagotować, aż masa bardziej zgęstnieje. Po tym przykryć budyń folią spożywczą i odstawić na bok do przestygnięcia.

Dodatkowo: W czasie kiedy ciasto stygnie, zabieramy się za nadzienie. Umyć i pokroić jabłka na bardzo małe kawałki, a następnie posypać cynamonem i wymieszać. Do garnka wlać 5 łyżek wody i wsypać jabłka i gotować przez chwilę. Następnie wziąć spód od tarty, wyłożyć na nie połowę jabłek, na to wylać budyń, a na górę ładnie poukładać resztę jabłek. Całość posypać cukrem pudrem. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Tarta jabłkowa na kruchym cieście gotowa. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości