Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim - przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Rybne przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Kinga
Szukasz pomysłu na wakacyjny obiad z rybą w roli głównej? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy na smażoną polędwicę z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem.

Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim na sałatce z bobem i zielonym groszkiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
    • 50 ml oliwy
      • majonez
        • 100 g ogórków i pieczarek konserwowych
          • pęczek szczypiorku
            • 0,5 kg bobu
              • 0,5 kg zielonego groszku
                • olej do smażenia
                  • mięta
                    • sól, mąka pszenna, sok z cytryny

                      Ciasto do ryby:

                      • 200 g mąki pszennej
                        • łyżka proszku do pieczenia
                          • skrobia kukurydziana
                            • papryka w proszku, curry
                              • sól
                                • woda niegazowana

                                  Smażona polędwica z dorsza atlantyckiego w cieście z sosem tatarskim - sposób przygotowania

                                  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce dodając do nich wodę gazowaną.
                                    1. Do miski dodaj majonez, posiekane ogórki konserwowe, pieczarki, szczypiorek, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
                                      1. Bób i groszek zielony blanszuj w posolonej wodzie z cukrem i szybko wystudź w zimnej wodzie, odcedź i obierz z łusek.
                                        1. Bób wymieszaj razem z groszkiem, miętą i oliwą, Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Kawałek polędwicy z dorsza dokładnie odsącz z nadmiaru wody, oprósz solą i mąką.
                                          1. Następnie przełóż rybę do wcześniej przygotowanego ciasta i smaż na głębokim oleju aż ryba będzie złota, wyjmij i przełóż na papier doprawiając ją do smaku solą.
                                            1. Na talerzu ułóż porcje sosu tatarskiego, następnie dodaj sałatkę z bobu i na wierzch ułóż usmażony kawałek dorsza.

                                              Zobacz także:

                                              Źródło: Sebastian Olma

                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana