Rosół jesienny z pierożkami i brukselką - przepis krok po kroku
Składniki:
- kurczak kukurydziany drosed,
- włoszczyzna,
- papryka,
- kiść pomidorków cherry,
- ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz czarny ziarnisty,
- koper, natka pietruszki, lubczyk świeży,
- 500 g mięsa z uda kurczaka b/s b/k,
- 100 g masła,
- szczypiorek,
- 50 g sera bursztyn tartego lub innego dojrzewającego,
- cebula,
- 500 g mąki,
- 5 jaj,
- sól,
- łyżka octu jabłkowego,
- 300 g brukselki,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Cebulę opiekamy nad gazem albo na suchej patelni, wcześniej kładziemy papier pergaminowy aby patelnia nam się nie przypaliła.
- Włoszczyznę obieramy, kurczaka pozbawiamy tego, co nie wygląda najlepiej czyli, kupra, szyi i ostatnich lotek.
- Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, kiedy tylko już rosół zacznie nam się gotować dodajemy przyprawy.
- Do garnka wrzucamy twarde łodyżki koperku i natki pietruszki, paprykę i pomidorki. Gotujemy na wolnym ogniu tak, aby rosół tylko sobie pyrkał nie mniej niż 2 godziny. Nie szumujemy, to białko którego organizm nasz potrzebuje.
- Po zagotowaniu wszystko opadnie na dno. Podczas kiedy nasz rosół się gotuje, zabieramy się za pierożki.
- Cebulę przesmażamy na maśle, mielimy wraz z mięsem w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy zioła posiekane, doprawiamy pieprzem, solą i jeszcze dodajemy trochę bulionu i na koniec ser. Przygotowujemy porcje mięsa w kulkach do pierożków.
- Z mąki, jaj, octu i odrobiny soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy, kleimy i gotujemy w wodzie.
- Brukselkę dzielimy na dorn elitki, przesmażamy na złoty kolor na maśle i dodajemy finalnie do rosołu.
Kurczak kukurydziany faszerowany orzechami, śliwkami i chałką - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kurczak większy lub 2 mniejsze kukurydziane,
- 200 g chałki,
- mleko do namoczenia chałki,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 100 g orzecha włoskiego,
- 300 g śliwki,
- 100 g fileta z kurczaka,
- cebula,
- 100 g rodzynek,
- koperek, natka pietruszki,
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, majeranek.
Sposób przygotowania
- Kurczaki najlepiej dzień wczesnej sprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, a jeszcze lepiej wstawić do solanki, 2 łyżki soli na litr wody.
- Masło, jajka miksujemy. Orzechy kruszymy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy odciśniętą chałkę, rodzynki i przyprawy – całość mieszamy ze zmiksowaną masą.
- Cebulę przesmażamy i mielimy z mięsem z fileta kurczaka.
- Masę doprawiamy raz jeszcze, dodajemy zieleninę posiekaną.
- Wszystko mieszamy i wypełniamy farszem naszego kurczaka. Smarujemy rozpuszczonym masłem z miodem.
- Wstawiamy do pieczenia, temp. 220 stopni na około 40 minut, później podlewamy delikatnie wodą, dodajemy 5 przekrojonych śliwek i pieczemy w temp. 160 stopni około 1,5 godziny.
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-kukurydzianym z winogronami polskimi - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g udźca z kurczaka lub filetu,
- masło klarowane do smażenia,
- 3 kolby kukurydzy,
- 1 puszka kukurydzy,
- 200 ml śmietanki 36%,
- kilka kiści polskich winogron ciemnych lub mołdawskich,
- miód do obsmażenia winogron,
- szczypiorek, koperek,
- sól, pieprz czarny ,
- twaróg biały solankowy,
- opakowanie makaronu cannelloni.
Sposób przygotowania:
- Mięso kurczaka sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na maśle.
- Podlewamy delikatnie rosołem i dusimy do miękkości.
- Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z patelni i do sosu dodajemy kukurydzę z puszki, śmietankę. Zagotowujemy, lekko odparowujemy.
- Makaron gotujemy al dente, nożyczkami kroimy na grube rolki.
- Kiedy tylko sos jest już gotowy, wrzucamy z powrotem mięso z kurczaka, dodajemy makaron, mieszamy i na koniec dodajemy ser.
- Jeszcze przesmażone winogrona na wierzch i danie jesienne z kurczakiem gotowe.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pieczony kurczak w sosie z jabłek i aronii. Pomysł na aromatyczny, wytrawny obiad
- Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach
- Kurczak pieczony na krótko - przepis Sylwii Garskiej-Chmarycz
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: