Materiał promocyjny

Mięso drobiowe – smaczne i zdrowe. Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Hip hip kuraaa!
Hip hip kuraaa!
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Andrzej Polan i jego jesienne przepisy na kurczaka kukurydzianego. Sprawdź, jak przygotować jesienny rosół z pierożkami i brukselką, kurczaka faszerowanego orzechami, śliwkami i chałką oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-kukurydzianym z polskimi winogronami z jego przepisu.

Rosół jesienny z pierożkami i brukselką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kurczak kukurydziany drosed,
    • włoszczyzna,
      • papryka,
        • kiść pomidorków cherry,
          • ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz czarny ziarnisty,
            • koper, natka pietruszki, lubczyk świeży,
              • 500 g mięsa z uda kurczaka b/s b/k,
                • 100 g masła,
                  • szczypiorek,
                    • 50 g sera bursztyn tartego lub innego dojrzewającego,
                      • cebula,
                        • 500 g mąki,
                          • 5 jaj,
                            • sól,
                              • łyżka octu jabłkowego,
                                • 300 g brukselki,
                                  • łyżka masła.

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Cebulę opiekamy nad gazem albo na suchej patelni, wcześniej kładziemy papier pergaminowy aby patelnia nam się nie przypaliła.
                                      1. Włoszczyznę obieramy, kurczaka pozbawiamy tego, co nie wygląda najlepiej czyli, kupra, szyi i ostatnich lotek.
                                        1. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, kiedy tylko już rosół zacznie nam się gotować dodajemy przyprawy.
                                          1. Do garnka wrzucamy twarde łodyżki koperku i natki pietruszki, paprykę i pomidorki. Gotujemy na wolnym ogniu tak, aby rosół tylko sobie pyrkał nie mniej niż 2 godziny. Nie szumujemy, to białko którego organizm nasz potrzebuje.
                                            1. Po zagotowaniu wszystko opadnie na dno. Podczas kiedy nasz rosół się gotuje, zabieramy się za pierożki.
                                              1. Cebulę przesmażamy na maśle, mielimy wraz z mięsem w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy zioła posiekane, doprawiamy pieprzem, solą i jeszcze dodajemy trochę bulionu i na koniec ser. Przygotowujemy porcje mięsa w kulkach do pierożków.
                                                1. Z mąki, jaj, octu i odrobiny soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy, kleimy i gotujemy w wodzie.
                                                  1. Brukselkę dzielimy na dorn elitki, przesmażamy na złoty kolor na maśle i dodajemy finalnie do rosołu.

                                                    Kurczak kukurydziany faszerowany orzechami, śliwkami i chałką - przepis krok po kroku

                                                    Składniki:

                                                    • 1 kurczak większy lub 2 mniejsze kukurydziane,
                                                      • 200 g chałki,
                                                        • mleko do namoczenia chałki,
                                                          • 2 jajka,
                                                            • 100 g masła,
                                                              • 100 g orzecha włoskiego,
                                                                • 300 g śliwki,
                                                                  • 100 g fileta z kurczaka,
                                                                    • cebula,
                                                                      • 100 g rodzynek,
                                                                        • koperek, natka pietruszki,
                                                                          • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, majeranek.

                                                                            Sposób przygotowania

                                                                            1. Kurczaki najlepiej dzień wczesnej sprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, a jeszcze lepiej wstawić do solanki, 2 łyżki soli na litr wody.
                                                                              1. Masło, jajka miksujemy. Orzechy kruszymy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy odciśniętą chałkę, rodzynki i przyprawy – całość mieszamy ze zmiksowaną masą.
                                                                                1. Cebulę przesmażamy i mielimy z mięsem z fileta kurczaka.
                                                                                  1. Masę doprawiamy raz jeszcze, dodajemy zieleninę posiekaną.
                                                                                    1. Wszystko mieszamy i wypełniamy farszem naszego kurczaka. Smarujemy rozpuszczonym masłem z miodem.
                                                                                      1. Wstawiamy do pieczenia, temp. 220 stopni na około 40 minut, później podlewamy delikatnie wodą, dodajemy 5 przekrojonych śliwek i pieczemy w temp. 160 stopni około 1,5 godziny.

                                                                                        Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-kukurydzianym z winogronami polskimi - przepis krok po kroku

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 500 g udźca z kurczaka lub filetu,
                                                                                          • masło klarowane do smażenia,
                                                                                            • 3 kolby kukurydzy,
                                                                                              • 1 puszka kukurydzy,
                                                                                                • 200 ml śmietanki 36%,
                                                                                                  • kilka kiści polskich winogron ciemnych lub mołdawskich,
                                                                                                    • miód do obsmażenia winogron,
                                                                                                      • szczypiorek, koperek,
                                                                                                        • sól, pieprz czarny ,
                                                                                                          • twaróg biały solankowy,
                                                                                                            • opakowanie makaronu cannelloni.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              1. Mięso kurczaka sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na maśle.
                                                                                                                1. Podlewamy delikatnie rosołem i dusimy do miękkości.
                                                                                                                  1. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z patelni i do sosu dodajemy kukurydzę z puszki, śmietankę. Zagotowujemy, lekko odparowujemy.
                                                                                                                    1. Makaron gotujemy al dente, nożyczkami kroimy na grube rolki.
                                                                                                                      1. Kiedy tylko sos jest już gotowy, wrzucamy z powrotem mięso z kurczaka, dodajemy makaron, mieszamy i na koniec dodajemy ser.
                                                                                                                        1. Jeszcze przesmażone winogrona na wierzch i danie jesienne z kurczakiem gotowe.

                                                                                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana