Placki ziemniaczane z gulaszem

Jesień to czas na rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Staramach i była uczestniczka Masterchefa Marta Ignasiak-Kciuk przygotowały placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Z czym jeszcze można podać ten prosty przysmak polskiej kuchni?

Placki

Składniki:

600 g ziemniaków

1 łyżka mąki pszennej

½ małej cebuli

1 małe jajko

Sól

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut aby puściły wodę.

Wodę odlej, ziemniaki odciśnij.

Cebule drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko.

Z masy usmaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni.

Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub z gulaszem.

Gulasz

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (może tez być pręga wołowa, krzyżowa dolna, możesz też połączyć dwa rodzaje mięsa)

2 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

Opcjonalnie: 300 g pieczarek, 2 czerwone papryki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk.

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso podzielone na partie, a następnie wyciągnij je z garnka.

W tym samym garnku przysmaż cebulę, dodaj mięso i koncentrat.

Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj szklankę wody.

Duś na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku.

Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę i dodać pod koniec duszenia do mięsa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana