Ciasto na placki:
- twaróg półtłusty 500g
- jajko 2 szt.
- mąka pszenna 80g
- cukier waniliowy 50g
- skórka z cytryny
- płatki owsiane 100g
- mus mascarpone z białą czekoladą x 250g
- śmietanka 30% 100 ml
- kasztany jadalne 150g
- mięta do dekoracji
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, następnie odcedź z nadmiaru wody i odstaw na później.
- Twaróg wymieszaj w misce razem z jajkiem, mąką pszenną, skórką z cytryny i wcześniej sparzonymi we wrzątku płatkami.
- Całość dokładnie wymieszaj, gdy masa będzie mokra i nie będzie mogła się formować dodaj do niej więcej mąki.
- Gdy masa już jest dobra i zwarta dodaj do niej cukier waniliowy i formuj kulki, a następnie na blacie posypanym mąką formuj placki.
- Placki smaż z każdej strony aż będą złoto brązowe.
- Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik.
- Mus mascarpone z białą czekoladą przełóż do miski i dodaj posiekane kandyzowane kasztany. Dodaj odrobinę śmietanki i wymieszaj dokładnie całą masę, przełóż do rękawa cukierniczego i użyj do dekoracji usmażonych placków.
Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami - przepis
Składniki:
- twaróg półtłusty 1kg
- masło 150g
- cukier 250g
- jajka 8 szt.
- aromat migdałowy 10 ml
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- pomarańcza 2 szt.
- morele suszone 50g
- daktyle suszone 50g
- cukier puder 50g
- świeże owoce 100g
Sposób przygotowania:
- Morele i daktyle potnij na mniejsze kawałki, zamocz w wodzie, po 15 minutach odcedź.
- W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy.
- Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej, delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaj posiekane wcześniej suszone owoce.
- Okrągłą formę do pieczenia sernika wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.
- Wlej masę do środka i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut.
- Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak, że sernik jest już upieczony.
Kokosanki z gruszkami i konfiturą z żurawiny - przepis
Składniki:
- mleko 200ml
- masło 100g
- wiórki koksowe 250g
- laska wanilii 1 szt.
- białka z 6 jajek
- cukier puder 3 duże łyżki
- serek waniliowy / mascarpone 1 opak.
- gruszki 5 szt. (jedno do dekoracji)
- wiórki kokosa do posypania 100g
- cukier puder do dekoracji
- liście mięty do dekoracji
- serek waniliowy / mascarpone 2 opak.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej mleko razem z masłem i wiórkami kokosowymi, odstaw masę na bok aby wiórki „wciągnęły” płyn, można dodać laskę wanilii.
- W misce ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier puder tak, aby białka były sztywne i błyszczące.
- Gdy białka będą sztywne dodaj do nich masę kokosową, serek waniliowy i posiekane gruszki, następnie lekko, ale dokładnie przemieszaj tak, aby białko nie odpadło na dno.
- Gotową masę na kokosanek z jabłkami przełóż na blachę do pieczenia, posyp jeszcze wiórkami kokosa i piecz przez 18-20 minut w temp. 170 st. C.
- Następnie kokosanki ostudź i lekko posyp cukrem pudrem.
- Ułóż na talerzu kilka sztuk, dodaj kawałki gruszki i polej konfiturą z żurawiny.
Zobacz także:
- Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Ciasteczka kokosowe w dwóch odsłonach – przekonaj się, jak łatwo je zrobić!
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: