Materiał promocyjny

Placki twarogowe, pieczony sernik i kokosanki - przepisy Sebastiana Olmy

Twarogowe słodkości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na posiłek pełen smaku i korzystnych dla zdrowia właściwości odżywczych? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić placki twarogowe z płatkami, klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami oraz kokosanki z gruszkami i konfiturą z żurawiny? Sprawdź proste przepisy.
Kokosanki z gruszkami
Kokosanki z gruszkami i konfiturą z żurawiny
Kokosanki z gruszkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Ciasto na placki:

  • twaróg półtłusty 500g
    • jajko 2 szt.
      • mąka pszenna 80g
        • cukier waniliowy 50g
          • skórka z cytryny
            • płatki owsiane 100g
              • mus mascarpone z białą czekoladą x 250g
                • śmietanka 30% 100 ml
                  • kasztany jadalne 150g
                    • mięta do dekoracji
                      • olej do smażenia

                        Sposób przygotowania:

                        1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, następnie odcedź z nadmiaru wody i odstaw na później.
                          1. Twaróg wymieszaj w misce razem z jajkiem, mąką pszenną, skórką z cytryny i wcześniej sparzonymi we wrzątku płatkami.
                            1. Całość dokładnie wymieszaj, gdy masa będzie mokra i nie będzie mogła się formować dodaj do niej więcej mąki.
                              1. Gdy masa już jest dobra i zwarta dodaj do niej cukier waniliowy i formuj kulki, a następnie na blacie posypanym mąką formuj placki.
                                1. Placki smaż z każdej strony aż będą złoto brązowe.
                                  1. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik.
                                    1. Mus mascarpone z białą czekoladą przełóż do miski i dodaj posiekane kandyzowane kasztany. Dodaj odrobinę śmietanki i wymieszaj dokładnie całą masę, przełóż do rękawa cukierniczego i użyj do dekoracji usmażonych placków.

                                      Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami - przepis

                                      pieczony sernik z suszonymi owocami
                                      Klasyczny pieczony sernik z suszonymi owocami
                                      pieczony sernik z suszonymi owocami
                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                      Składniki:

                                      • twaróg półtłusty 1kg
                                        • masło 150g
                                          • cukier 250g
                                            • jajka 8 szt.
                                              • aromat migdałowy 10 ml
                                                • mąka ziemniaczana 3 łyżki
                                                  • pomarańcza 2 szt.
                                                    • morele suszone 50g
                                                      • daktyle suszone 50g
                                                        • cukier puder 50g
                                                          • świeże owoce 100g

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Morele i daktyle potnij na mniejsze kawałki, zamocz w wodzie, po 15 minutach odcedź.
                                                              1. W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy.
                                                                1. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
                                                                  1. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej, delikatnie mieszając.
                                                                    1. Na koniec dodaj posiekane wcześniej suszone owoce.
                                                                      1. Okrągłą formę do pieczenia sernika wysmaruj masłem i obsyp mąką krupczatką.
                                                                        1. Wlej masę do środka i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut.
                                                                          1. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak, że sernik jest już upieczony.

                                                                            Kokosanki z gruszkami i konfiturą z żurawiny - przepis

                                                                            Kokosanki z gruszkami
                                                                            Kokosanki z gruszkami i konfiturą z żurawiny
                                                                            Kokosanki z gruszkami
                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                            Składniki:

                                                                            • mleko 200ml
                                                                              • masło 100g
                                                                                • wiórki koksowe 250g
                                                                                  • laska wanilii 1 szt.
                                                                                    • białka z 6 jajek
                                                                                      • cukier puder 3 duże łyżki
                                                                                        • serek waniliowy / mascarpone 1 opak.
                                                                                          • gruszki 5 szt. (jedno do dekoracji)
                                                                                            • wiórki kokosa do posypania 100g
                                                                                              • cukier puder do dekoracji
                                                                                                • liście mięty do dekoracji
                                                                                                  • serek waniliowy / mascarpone 2 opak.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. W rondelku podgrzej mleko razem z masłem i wiórkami kokosowymi, odstaw masę na bok aby wiórki „wciągnęły” płyn, można dodać laskę wanilii.
                                                                                                      1. W misce ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier puder tak, aby białka były sztywne i błyszczące.
                                                                                                        1. Gdy białka będą sztywne dodaj do nich masę kokosową, serek waniliowy i posiekane gruszki, następnie lekko, ale dokładnie przemieszaj tak, aby białko nie odpadło na dno.
                                                                                                          1. Gotową masę na kokosanek z jabłkami przełóż na blachę do pieczenia, posyp jeszcze wiórkami kokosa i piecz przez 18-20 minut w temp. 170 st. C.
                                                                                                            1. Następnie kokosanki ostudź i lekko posyp cukrem pudrem.
                                                                                                              1. Ułóż na talerzu kilka sztuk, dodaj kawałki gruszki i polej konfiturą z żurawiny.

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana