Dania z grilla Piotra Kucharskiego: brie z rozmarynem i grillowane banany z czekoladą

Zawsze jest dobry moment na grilla
Sezon grillowy trwa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z grilla: szałwiowo-musztardową polędwiczkę, brie z rozmarynem, kolorową grillowaną sałatkę, grillowanego ananasa i grillowane banany z czekoladą.

Szałwiowo-musztardowa polędwiczka

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    • 2 gałązki szałwii

      Marynata:

      • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
        • 0,5 łyżeczki soli
          • 0,5 łyżeczki pieprzu
            • 1 łyżka miodu

              Przygotowanie:

              Polędwiczkę przekroić wzdłuż na połowę. Do środka nałożyć szałwii i związać sznurkiem wędliniarskim lub nitką. Musztardę wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Polędwiczkę nasmarować marynatą. Grillować z każdej strony aż polędwiczka będzie gotowa.

              >>> Zobacz także:

              Brie z rozmarynem

              Składniki:

              • 1 ser brie
                • 2 gałązki rozmarynu
                  • 1 łyżka miodu
                    • kawałek papieru do pieczenia
                      • bagietka do podania

                        Przygotowanie:

                        Papier do pieczenia zgnieść w rękach i zanurzyć w wodzie. Ser ułożyć na papierze, polać miodem i posypać igiełkami rozmarynu. Zawinąć i opiekać na grillu z każdej strony po 6-7 minut. Odwinąć z papieru. Jeść maczając w nim pieczywo.

                        Kolorowa grillowana sałatka

                        Składniki:

                        • 2 sałaty rzymskie
                          • 1 czerwona papryka
                            • 1 żółta papryka
                              • 1 cukinia
                                • oliwa z oliwek
                                  • sól i pieprz
                                    • 1 ząbek czosnku

                                      Sos:

                                      • 4 łyżki jogurtu
                                        • 1 łyżeczka przyprawy curry
                                          • sól i pieprz
                                            • oliwa z oliwek

                                              Przygotowanie:

                                              Sałaty przekroić wzdłuż. Papryki wydrylować i podzielić na cztery części. Cukinię pokroić na większe kawałki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Skropić oliwą z oliwek. Sałatę opiec przez 2-3 minuty a resztę warzyw aż będą miękkie. Składniki sosu wymieszać. Papryki i cukinię pokroić w drobną kostkę i posypać nią połówki sałat i polać sosem.

                                              Grillowany ananas

                                              Składniki:

                                              • 1 dojrzały ananas
                                                • 3 łyżki masła
                                                  • 2 łyżki miodu

                                                    Przygotowanie:

                                                    Ananasa obrać ze skórki. Masło wymieszać z miodem. Ananasa natrzeć masłem z miodem i grillować z każdej strony na małym ogniu. Nacierając jeszcze 2-3 razy w trakcie.

                                                    Grillowane banany z czekoladą

                                                    Składniki:

                                                    • 4 banany
                                                      • 4 kostki czekolady

                                                        Przygotowanie:

                                                        Banany opiec na grillu z jednej strony przez 2-3 minuty. Obrócić i naciąć skórkę wzdłuż. W nacięcie nałożyć czekolady i zostawić do stopienia, grillując kolejne 2-3 minuty.

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana