Czynności w kuchni, które są zbędne. Czego nie musimy robić?

gotowanie
Czego nie musimy robić w kuchni?
Źródło: Willie B. Thomas/Getty Images
Zdarza się, że wykonujemy w trakcie gotowania czynności, które są tak naprawdę zbędne i do tego często pochłaniają sporo czasu. Z czego zatem możemy zrezygnować? Oto kilka przykładów.

Obieranie pieczarek

Obieranie pieczarek bywa naprawdę pracochłonne, a zazwyczaj zupełnie niepotrzebne. Wystarczy dobrze je umyć pod bieżącą wodą. Poświęcać czas na obieranie warto wtedy, gdy chcemy podać pieczarki na surowo lub gdy są nieco starsze i w związku z tym, już trochę zbrązowiałe.

Jak wyczyścić i odświeżyć kanapę?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Mycie jajek

Oczywiście przed samym spożyciem, wbiciem do potrawy, warto jajka umyć. Nie należy jednak tego robić przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ wówczas zniszczeniu ulega ich naturalna warstwa ochronna. Szybciej również tracą świeżość. Jeśli chcemy oddzielić jajka od innych rzeczy w lodówce, wystarczy przechowywać je w oddzielnym, zamykanym pojemniku.

Smażenie boczku na oleju

Boczek to wyrób tak tłusty, że świetnie wysmaży się na własnym tłuszczu. Zupełnie nie ma potrzeby wcześniej rozgrzewać oleju czy masła, wystarczy sama patelnia.

Smarowanie tłuszczem papieru do pieczenia

Papier do pieczenia jest tak "skonstruowany", że nie ma potrzeby smarować go jakimkolwiek tłuszczem przed wyłożeniem nań jakiegoś dania. Do jego powierzchni na pewno nic się nie przyklei.

Solenie wątróbki

Wątróbki nie należy smażyć przed przygotowaniem, ponieważ straci swoje właściwości i stanie się twarda. Solić ją powinno się dopiero wtedy, gdy będzie już po poddaniu jej obróbce termicznej. Niektórzy przed smażeniem dodatkowo moczą wątróbkę w mleku, co ma usuwać ewentualną goryczkę i zanieczyszczenia.

Ta sama deska i nóż do krojenia wszystkiego

Nie chodzi o to, aby do każdego składnika wyciągać oddzielną deskę i nóż lub co chwilę je myć. Nic wtedy nie oszczędzamy – ani czasu, ani wody. Należy to jednak zrobić, jeśli kroiliśmy na niej surowe mięso lub cokolwiek intensywnego w smaku i aromacie (np. wędzonki), a potem zamierzamy kroić coś innego. Najlepszym rozwiązaniem jest używanie dwóch desek i noży.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Willie B. Thomas/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana