Przywracanie blasku piekarnikowi bez wysiłku, ekonomicznie i zarazem ekologicznie – brzmi nieźle, prawda? Zatem, czym czyścić piekarnik, by jego lśniące wnętrze zachęcało do kulinarnych eksperymentów?
Czyszczenie piekarnika sodą
Sodę oczyszczoną często wykorzystuje się w przepisach kulinarnych. Okazuje się jednak, że produkt ten to także świetna broń w walce z trudnymi do usunięcia zanieczyszczeniami, jak właśnie te na urządzeniach kuchennych. Zatem, jak wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną? Najprostszym sposobem jest przygotowanie na jej bazie pasty czyszczącej. W tym celu należy zmieszać ze sobą wodę i sodę oczyszczoną tak, by powstała mikstura o gęstej konsystencji. Następnie należy ją nałożyć (najlepiej szczoteczką do zębów) tam, gdzie zabrudzenia są najsilniejsze i pozostawić na około 20 minut.
Czym wyczyścić piekarnik od środka?
Można to zrobić, używając szorstkiej strony gąbki do naczyń, a następnie zmyć całość ciepłą wodą. Do zabrudzeń, które wymagają użycia silniejszych środków, do pasty warto zaś dodać ocet spirytusowy i płyn do mycia naczyń. W takim przypadku należy nagrzać piekarnik do 50 st. C, następnie go wyłączyć i kiedy jest ciepły rozprowadzić mieszankę. Teraz trzeba zamknąć piekarnik na całą noc i rano wymyć go ciepłą wodą.
Sodą można też wyczyścić kratki i blachy. Trzeba wówczas dodać do niej wodę utlenioną i tak powstałą pastę rozprowadzić po brudnych miejscach. Po 30 minutach pastę trzeba zeskrobać folią aluminiową. Na koniec warto przemyć kratkę i blachę płynem do mycia naczyń.
Jak wyczyścić piekarnik – cytryna i ocet w natarciu!
Zarówno ocet, jak i cytryna działają delikatnie, ale i niezwykle skutecznie. Rezultaty ich stosowania mogą więc pozytywnie zaskoczyć. Jak wyczyścić piekarnik octem? Takie rozwiązanie warto zastosować, kiedy ma się do czynienia z niewielkimi zabrudzeniami. Proporcje wody i octu powinny być takie same. Wystarczy zwilżyć w miksturze gąbkę i delikatnie przetrzeć wnętrze urządzenia, a następnie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. To świetny sposób na to, żeby szybko wyczyścić piekarnik, a systematyczne stosowanie takiej formy pielęgnacji pozwoli zapobiec powstawaniu odporniejszych plam. Tym, których drażni zapach octu, można polecić dodanie do mikstury kilku kropel olejku eterycznego lub płynu do mycia naczyń. W przypadku nieco silniejszych zabrudzeń warto mieszankę umieścić w buteleczce z atomizerem, spryskać powierzchnię wymagającą oczyszczenia i pozostawić tak na kilka minut. To dobry sposób na to, żeby wyczyścić piekarnik domowym sposobem w ekspresowym tempie.
Jak wyczyścić piekarnik z termoobiegiem?
Piekarnik z termoobiegiem ma tę zaletę, że w takim modelu praca nad usuwaniem zabrudzeń jest jeszcze łatwiejsza. Bronią w walce z zanieczyszczeniami będzie w tym przypadku woda i cytryna. Wiele osób nie wie, jak wyczyścić piekarnik z termoobiegiem. Tymczasem cytryna świetnie radzi sobie z brudem w takim urządzeniu. Do tego ma działanie wybielające i na długo je odświeża, pozostawiając ładny, świeży zapach. Wystarczy wlać do naczynia żaroodpornego wodę, dodać sok z cytryny i nastawić na temperaturę ok. 160 st. C z funkcją termoobiegu. Tym sposobem płyn będzie parować we wnętrzu urządzenia, skutecznie go oczyszczając z wszelkiego rodzaju zabrudzeń. Kiedy temperatura w urządzeniu spadnie, wystarczy zebrać zanieczyszczenia suchą ściereczką, wypolerować i gotowe!
Jak wyczyścić piekarnik parą wodną oraz solą?
Para wodna i sól to sprawdzony sposób na to, żeby wyczyścić piekarnik bez szorowania. Choć zdawać by się mogło, że taka metoda ma nikłe szanse na powodzenie, to okazuje się, że efekty, jakie można z jej pomocą osiągnąć (przy minimalnym nakładzie pracy i kosztów) są miłą niespodzianką. Schemat działania tej metody jest taki sam jak w przypadku wody z cytryną. Jeśli zabrudzenia nie są duże, wystarczy nastawić piekarnik na około 150 st. C.
W przypadku przypalonego tłuszczu na blasze warto sięgnąć po sól kuchenną. To prosty sposób czyszczenie piekarnika elektrycznego z silniejszych zabrudzeń. Sól wystarczy rozsypać na powierzchni, która wymaga odświeżenia, a następnie rozgrzać urządzenie do takiej temperatury, która spowoduje jego zbrązowienie. Zmiana koloru będzie oznaczała, że zanieczyszczenia wniknęły w głąb kryształów soli. Po wystudzeniu piekarnika wystarczy ją zebrać ściereczką i wytrzeć środek urządzenia wilgotną szmatką. Przypalone resztki jedzenia można też łatwo usunąć w inny sposób. Wystarczy na zabrudzone powierzchnie nanieść sól i spryskać wodą w sprayu, a następnie pozostawić na około 2 godziny.
Co ciekawe, dobrym sposobem na wyczyszczenie piekarnika z przypalonego tłuszczu jest wykorzystanie folii aluminiowej. Zrobiona z niej kulka przyda się jako czyścik wszelkich trudnych do usunięcia zabrudzeń. Jeśli są one spore, folia położona na dnie piekarnika z czasem spowoduje, że przypalone resztki jedzenia, których ciężko się pozbyć, zamienią się w popiół, który łatwo będzie zmieść z powierzchni.
Zobacz także:
- Czyszczenie sodą. Prosty sposób, by ekologicznie zadbać o dom i o siebie
- Przepis na naturalny antyperspirant z sodą oczyszczoną. "To absolutny hit"
- Ocet i soda
Zobacz wideo: Czy nie zapominasz o tych miejscach, sprzątając kuchnię?
Autor: Adrian Adamczyk