Przepisy kulinarne

Babeczki i baby na kilka smacznych sposobów

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski razem z babeczkami! I to nie byle jakimi, bo: z babą piaskową i babką piernikową:) A wtórował im młody por! Smacznego

Zdjęcie: dddtvn

Babka piaskowa

Składniki:

5 jajek

1 kostka margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki

1 cukier wanilinowy

aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, aromat oraz roztopioną margarynę. Zmiksuj składniki i wylej gładką, lśniącą masę na formę (wcześniej obsypaną bułką tartą). Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Rumianą i pachnącą babkę możesz udekorować pysznym lukrem lub swoją ulubioną polewą.

Panettone

Rozczyn:

100 g mąki pszennej tortowej

50 ml letniej wody

20 g drożdży

szczypta soli

Ciasto wstępne:

3 szklanki mąki pszennej tortowej

100 g masła

100 g cukru

2 żółtka

2 jajka

rozczyn

Ciasto właściwe:

200 g rodzynków

100 g masła

4 opakowania cukru waniliowego

3 żółtka

2 szklanki mąki

2 jajka

1 saszetka herbaty

1 łyżeczka miodu

0,5 łyżeczki soli

otarta skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Rozczyn:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Następnie dodać mąkę i sól. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 godzin.

Ciasto wstępne:

Masło rozpuścić. Lekko przestudzić. Następnie wymieszać z rozczynem. Dodać cukier ciągle mieszając. Mieszając dodawać jajka i żółtka. Dodawać po szklance mąki i wyrabiać. Ciasto powinno mieć konsystencję abyśmy mogli je zagnieść rękami. Jeśli ciasto będzie za luźne należy dodać mąki i wyrabiać kilka minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10 godzin.

Ciasto właściwe: Herbatę zaparzyć i ciepłą zalać rodzynki, odstawić do nasiąknięcia. Ciasto wstępne zagnieść z mąką, rozpuszczone masło, jajka, żółtka, jajka, cukier waniliowy, miód, sól. Całość zagnieść na elastyczne ciasto. Dodać namoczone rodzynki i skórkę z cytryny. Ponownie zagnieść i przełożyć do wysokiej okrągłej formy do pieczenia. Jeśli takiej nie mamy, to można użyć garnka z metalowymi rączkami, wyłożonego papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 6 godzin.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180º. Na wierzch nałożyć kilka plasterków masła. Wstawić ciasto na najniższy poziom. Po około 5 minutach, lekko zagnieść ciasto przesuwając je na boki. Piec około 1 godziny, lub do momentu gdy wbity w ciasto patyk będzie suchy.

Piernikowe babeczki

Składniki:

200 g mąki pszennej tortowej

150 g cukru

150 ml mleka

150 g miodu

80 g masła

3 jajka

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

Sposób przygotowania:

Mleko, cukier, miód rozpuścić w małym rondlu i odstawić do wystygnięcia. Suche składniki razem z przyprawami wymieszać w misce, następnie dolewają stopniowo mokre składniki stale mieszając.

Kiedy składniki już się połączą wpić po kolei jajka stale mieszając najlepiej mikserem. Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami formy do pieczenia. Piec ok 30 min w 180o C. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem.

Młode pory Palikota

Składniki:

młode pory (alternatywnie młody czosnek lub dymka)

tymianek lub majeranek (najlepiej świeży)

oliwa z oliwek lub z pestek dyni

balsamico

parmezan

pieprz

Sposób przygotowania:

Młode pory płuczemy i obcinamy na długość przekątnej talerza, na którym zostaną podane (mniej więcej 20 centymetrów). Warzywa gotujemy krótko na parze razem z ziołami. Układamy na talerzu i polewamy oliwa oraz gęstym balsamico lub oliwa z pestek dyni. Całość posypujemy cienkimi płatkami parmezanu oraz świeżym, czarnym pieprzem. Pory możemy zastąpić młodym czosnkiem lub dymka. Ważne, aby warzywa były świeże i nierozgotowane.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości