Pielęgnacja twarzy i ciała

Drzewo sandałowe – cud perfumiarstwa, naturalnej medycyny i kosmetyki

Pielęgnacja twarzy i ciała

Aktualizacja:
iStockphoto@mirzamlk/Getty Images

Drzewo sandałowe jest tradycyjnie wykorzystywane w rytuałach religijnych i rzeźbiarstwie. Pozyskuje się z niego także cenny olejek z drzewa sandałowego, używany w aromaterapii jako środek przeciwzapalny, antyseptyczny, antybakteryjny, uspokajający, chłodzący i oczyszczający krew. Wyjątkowy słodko-drzewny zapach drzewa sandałowego to jeden z ulubionych składników perfum.

Olejek eteryczny z drzewa sandałowego można stosować w naturalnym leczeniu wielu chorób, a także na skórę, głównie w przypadku przebarwień i stanów zapalnych. Jak wykorzystać wyjątkowe właściwości drzewa sandałowca? Na co zwrócić uwagę, kupując olejek z drzewa sandałowego i aplikując go na skórę?

Drzewo sandałowe – właściwości

Olej z drzewa sandałowego pozyskuje się z rośliny nazywanej sandałowcem białym (Santalum album ), która jest zaliczana do półpasożytów – czerpie soki z korzeni innych roślin. Drzewa sandałowe występują w Azji, Australii i na wyspach Pacyfiku. W Indiach są uważane za święte i wykorzystywane podczas rytuałów hinduistycznych i buddyjskich. Tradycyjnie z drewna sandałowca tworzone są rzeźby. Ze względu na nadmierną eksploatację i zniszczenie naturalnych siedlisk sandałowiec biały należy w Indiach do grupy gatunków zagrożonych.

Olejek z drzewa sandałowego jest używany od tysięcy lat i do dziś ceniony w perfumiarstwie i kosmetyce – głównie ze względu na swój charakterystyczny zapach (drzewny i słodki), ale też i właściwości, jakie przypisuje mu medycyna naturalna. W aromaterapii olej z drzewa sandałowego stosuje się jako środek kojący, uspokajający, ułatwiający zasypianie. Ochładza organizm i łagodzi gorączkę, dlatego jest zalecany we wszystkich chorobach zapalnych. Działa także antybakteryjnie i antyseptycznie.

Olejek z drzewa sandałowego – gdzie kupić, jak wybrać?

Jeśli chcesz wybrać odpowiedni olejek z drzewa sandałowego, cena nie powinna być jedynym kryterium. Warto postawić na wartościowy olejek, pozyskiwany tradycyjnymi metodami. Zwróć uwagę, by w nazwie produktu znalazła się nazwa „eteryczny” – tylko taki gwarantuje maksymalne stężenie aktywnych składników. Olejek "drzewo sandałowe" kupisz w drogeriach oferujących wybór naturalnych kosmetyków, sklepach indyjskich, czasem także w sklepach ze zdrową żywnością.

Uwaga! Wybierz odpowiednie drzewo sandałowe – kolor występujący w nazwie ma znaczenie! W artykule omawiamy właściwości sandałowca białego (Santalum album), podczas gdy na rynku dostępne są także produkty z sandałowcem czerwonym (Pterocarpus santalinus L.). Należy on do innej rodziny roślin (bobowatych) i charakteryzuje się odmiennymi właściwościami – jest stosowany przede wszystkim jako barwnik.

Drzewo sandałowe – perfumy

Perfumy – drzewo sandałowe jest składnikiem występującym w wielu popularnych i niszowych zapachach. Perfumy o zapachu drzewa sandałowego wyróżniają się przyjemnym, ciepłym aromatem, który jest świetnym towarzystwem dla wielu innych nut zapachowych – kwiatowych, owocowych i przyprawowych. Perfumy z piżmem i drzewem sandałowym to bardzo kobiece i zmysłowe połączenie, idealne na randkę lub wielkie wyjście. Perfumy damskie z drzewem sandałowym, cytrusami oraz nutą białych kwiatów będą idealne na letni wieczór – świetnie współgrają z wakacyjnym klimatem.

Drzewo sandałowe – olejek na liczne choroby

Drzewo sandałowe – zapach jest jednym z jego największych atutów, ale nie można zapominać o właściwościach leczniczych. Olejek eteryczny „drzewo sandałowe” można stosować w leczeniu infekcji intymnych i układu moczowego. Najlepiej wlać 10 kropli olejku do kąpieli, stosować raz dziennie. Pomaga także w infekcjach układu oddechowego, działając wykrztuśnie i przeciwzapalnie – można wykonywać inhalacje nad miską z gorącą wodą z dodatkiem 8 kropli olejku. Olejek z drzewa sandałowego – właściwości tego produktu to także działanie przeciwskurczowe i wiatropędne, dlatego może być stosowany w regulacji pracy jelit. Można przyjmować kilka kropli doustnie, ale tylko w rozcieńczeniu, na przykład z herbatą.

Olejek z drzewa sandałowego na przebarwienia

Olejek z drzewa sandałowego do twarzy to świetny sposób na rozjaśnienie przebarwień oraz leczenie stanów zapalnych skóry. Jego zastosowanie daje przyjemne uczucie chłodu, koi infekcje bakteryjne toczące się na skórze. Należy jednak pamiętać, by ze względu na silne działanie stosować go wyłącznie w rozcieńczeniu – na przykład z olejem migdałowym czy kokosowym. Dobrym pomysłem będzie także pielęgnujący krem z drzewa sandałowego (np. krem Orientana drzewo sandałowe i kurkuma) – warto poszukać tego typu produktu w drogeriach z naturalnymi kosmetykami.

Drzewo sandałowe – kadzidło

Drzewo sandałowe – zastosowanie tego surowca obejmuje również tradycyjne indyjskie kadzidła, używane podczas rytuałów buddyjskich i hinduistycznych, kiedy to wykorzystywany jest jego wyjątkowy kojący zapach. Drzewo sandałowe wykorzystuje się także jako kadzidło w... polskich kościołach! Jak widać, nie trzeba podróżować daleko, by poczuć prawdziwy zapach orientu.

Zobacz też:

Kosmetyki mineralne - zdrowie i piękno wprost z natury

Marokańskie czarne mydło – jak stosować i dlaczego nie nadaje się do włosów?

Błoto z Morza Martwego to piękno i zdrowie z natury! Jak działa?

Zobacz video: Kosmetyki naturalne

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości