Przepisy kulinarne

Żyleta, reńskie kotlety, tatar i ciasto z pisankami

Hacen Sahraoui, czyli Żyleta z „Przepisu na życie”, wraz z mistrzem Andrzejem Polanem przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na niemieckie przyjęcie. Jak smakują reńskie kotlety schabowe, hackepeter i ciasto czekoladowe ozdobione pisankami?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Reńskie kotlety schabowe
(danie dla 6 osób)
Składniki:
1,2 kg wieprzowiny
750 ml wytrawnego czerwonego wina
200 ml czerwonego octu winnego
3 cebule
2 duże marchewki pokrojone
1 por
150 g korzenia selera
1 pietruszka
2 cebule
4  rozgniecione ziarenka/jagody jałowca
2 rozgniecione ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
30g klarowanego masła
1 pomidor pokrojony w kostkę
50 g rodzynek
75 g pumpernikla lub 4 pokruszone pierniczki

Przygotowanie:
Wino wymieszać z octem, dodać drobno pokrojone cebule, marchewki, por, seler i pietruszkę, jagody jałowca, ziele angielskie i pieprz. Krótko zagotować i ostudzić. Mięso włożyć do marynaty tak, żeby cale było przykryte. Szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Trzeciego dnia wyjąć mięso z marynaty i osuszyć. Marynatę przelać przez sitko do osobnego naczynia. Odsączyć warzywa. Posolić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron na sklarowanym maśle, włożyć do rondla z grubym dnem, dodać warzywa z marynaty i pomidor, poddusić, zalać marynatą i dusić co najmniej dwie godziny na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z rondla, postawić w ciepłym miejscu, żeby nie ostygło. Sos przelać przez sitko  do małego garnka, dodać  rozgniecione rodzynki i pumpernikiel / pierniczki. Zagotować. Przetrzeć przez sitko. Pokroić mięso w plastry i polać sosem.  Do pieczeni podajemy kopytka, kluski gotowane na parze, pieczone owoce, mus jabłkowy na ciepło.

Hackepeter, czyli siekany Piotr, a dla nas tatar
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
2 cebule
1 papryka Papryka
1 łyżka kaparów Kapary
musztarda do smaku
sól
pieprz czarny
kminek mielony
natka pietruszki
lubczyk
olej słonecznikowy
woda mineralna

Przygotowanie:
Mięso siekamy jak na tatara. Łączymy z olejem, solą, pieprzem czarnym, musztardą i  mielonym kminkiem. Dodajemy zimną wodę mineralną niegazowaną, to spowoduje, że masa mięsna nie będzie ścisła a delikatna i soczysta. Pozostałe składniki: paprykę świeżą, kapary, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do mięsa albo układamy na talerzu przy mięsie. Dzięki temu przy stole następuje celebracja z tatarem w rolach głównych. Do mięsa podajemy pieczywo posmarowane masłem.

Ciasto czekoladowe
Składniki:
200g czekolady deserowej
200g masła
200g cukru
200g migdałów
6 szt jajek
60g mąki

Przygotowanie:
Masło ucieramy z połową cukru, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodajemy żółtka, migdały zmiksowane z maką i na koniec pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem. Ciasto wypiekamy w tortownicy w temp. 180 stopni, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy jest już dobre.

400g czekolady mlecznej
200g masła
100g cukru
6 szt. żółtek
50 ml rumu
100g marcepana

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na prze, dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Masło ucieramy, dodajemy żółtka z czekoladą i rum. Kremem przekładamy ciasto czekoladowe. Wierzch polewamy czekoladą i dekorujemy pisankami z marcepana.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0